Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

100 BİNE YAKIN HEMŞİRE ATAMA BEKLİYOR!

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, 12-18 Mayıs Hemşireler Haftası dolayısıyla, Hemşirelerin sorunlarına dikkat çekerek Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 15.05.2019 11:25
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 23:26
Kaynak: İHA
100 BİNE YAKIN HEMŞİRE ATAMA BEKLİYOR!

Kaplan, yazılı önergesinde atama bekleyen hemşirelere de dikkat çekerek, “Ülkemizde yaklaşık 170 Bin hemşire görev yapmaktadır. 100 Bin kişiye düşen hemşire sayısı 272 iken OECD ortalaması 1025’tir. Tüm dünyada olduğu gibi hemşirelik mesleği hemşireler tarafından icra edilmeli, diğer sağlık çalışanlarının, hemşirelerin görev yetki ve sorumluluk alanlarına girmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde toplumun sağlığını riske atacak bir durum kaçınılmazdır. ” dedi

ŞİDDETİN ÖNLENMESİ TOPLUMSAL BİR SORUMLULUKTUR!

Kaplan TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesinde, “Sağlık hizmetinin en önemli ve en güçlü halkalarından biri olan hemşireler, diğer sağlık çalışanları gibi ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Bu sıkıntıların en başında “şiddet” gelmektedir. En temel hakları olan sağlıklı ve huzurlu bir ortamda çalışmak ne yazık ki son zamanlarda artan şiddet olaylarıyla imkânsız hale gelmiştir. Yoğun ve zor şartlar altında fedakârca çalışan hemşirelere yönelik şiddetin önlenmesi toplumsal bir sorumluluktur. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır” diye açıklamalarda bulundu.

HEMŞİRELERE GEREKEN ÖNEM VERİLMELİDİR!

Kaplan, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Ne yazık ki Performansa dayalı ek ödeme uygulamaları ve bu ek ödemelerin çalışanlar arasında adaletli bir şekilde paylaşılmaması, diğer sağlık çalışanlarına olduğu gibi hemşirelerin de iş motivasyonunu bozmaktadır. Performans Sistemi yerine, çalışanların hizmet kalitesi ve verimliliği artıracak düzenlemelerin yapılması gerekmektedir. Hemşirelerin özlük hakları iyileştirilmeli, 3600 ek gösterge tanınmmalı, kreş eksikliği, doğum öncesi 8, doğum sonrası 16 hafta olmak üzere doğum izinlerinin düzenlenmesi gerekmektedir. Öte yandan, hemşirelik mesleğinin kimliği güçlendirilerek, görev tanımları daha net hale getirilmeli, görev alanları dışında çalıştırılmamalıdırlar. Hemşirelikte uzmanlaşmanın önünü açacak eksik düzenlemeler bir an evvel hayata geçirilmelidir. Sağlık hizmetinin en güçlü halkalarından biri olan; büyük özveri, sabır ve fedakârlıkla hayatımız ve sağlığımız için çalışan bütün Hemşirelerimizin ve Hemşire Adaylarımızın daha iyi koşullarda mutlu ve huzurlu çalışabilmeleri dileğiyle Hemşireler Haftası’nı kutluyorum” dedi.

SAĞLIK BAKANI FAHRETTİN KOCA’YA SORULAR:

1- 2019 yılı itibariyle yılda kaç öğrenci Hemşirelik Yüksekokulu Bölümü’nden mezun olmaktadır?

2- 2019 itibariyle atama bekleyen ortaöğretim ve lisans mezunu Hemşirelik mezunu kaç kişi bulunmaktadır?

3- 2019 yılı itibariyle devlet ve özel sağlık sektöründe çalışan hemşire sayısı kaçtır?

4- 2019 yılı itibariyle Türkiye’de kişi başına düşen hemşire sayısı kaçtır?

5- Bakanlığınızca atama bekleyen hemşireler için herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?

6- Hemşirelerin özlük hakları ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda herhangi bir çalışmanız var mıdır? Varsa nelerdir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.