Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antepfıstığı dünyaya açılıyor

Gaziantep Ticaret Borsası'nın koordinesinde düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen 'Antepfıstığı Büyüyor UR-GE Projesi' sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2017 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 10:45
Kaynak: İHA
Antepfıstığı dünyaya açılıyor

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığının gen merkezinin Türkiye olduğunu belirterek, doğru tarım uygulamaları ve etkin pazarlama yöntemleriyle sektörün ihracatta tüm dünyaya açılabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Gaziantep Ticaret Borsası'nın koordinesinde düzenlenen ve Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen 'Antepfıstığı Büyüyor UR-GE Projesi' sektör temsilcilerini bir araya getirdi.

GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu ve UR-GE projesinde yer alan GTB üyesi işletmelerin temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, antepfıstığının tanıtımına yönelik 2017 yılı içerisinde yapılması planlanan faaliyetler istişare edildi.

Türkiye'nin antepfıstığında gen merkezi olduğunu ve antepfıstığının tüm dünyaya Anadolu'dan yayıldığını aktaran GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, antepfıstığında duraklama döneminin geride kaldığını ve artık atılım yapma zamanı olduğunu ifade etti.

Tiryakioğlu," Ülkemiz antepfıstığı yetiştiriciliği konusunda özellikle son yıllarda önemli aşamalar kat etti. Üretimde geleneksel yöntemler artık yavaş yavaş yerini modern tarım anlayışına bırakmakta. Bölgemizde daha önceleri uzun yıllar içerisinde meyve vermesinden dolayı kıraç topraklarda yetiştirilen antepfıstığı artık daha verimli topraklarda aşılı olarak yetiştirilmeye başlandı. Ağaç sayısının hızla arttığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde sulama yönteminin de tam olarak benimsenmesi durumunda üründe yaşanan periyodisite etkisi azalarak, dekar başına elde edilen yıllık verim daha da artacaktır. Bu bağlamda 2015 yılında 144 bin ton, 2016 yılında ise 175 bin ton olarak gelişen rekolte artışları gelecek adına bizlere umut vermekte" dedi.

Türkiye'nin antepfıstığı üretiminde ve ihracatında dünya liderliğine oynayabileceğini belirten Tiryakioğlu, "Yeşil altın antepfıstığında artık yükselişe geçtik ve bu sektörde önümüz açık. 6-7 yıl içerisinde şuan 170 bin ton olan toplam üretim bandımızın 300 bin ton seviyelerine kadar çıkmasını hedefliyoruz. İç pazara rahatlıkla yetecek olan ürünümüz ihracatımız içinde önemli bir gelir kalemi oluşturacak. Sektördeki işletmecilerimizin ihracatçı konumuna geçmesini ve hedef pazarlara yönelmesini istiyoruz. Bu konuda Ekonomi Bakanlığımızın bizlere sunduğu UR-GE projelerini tanıtım atağına kalkmamızda bizlere yardımcı olacak önemli bir fırsat olarak görmekteyiz" dedi.

Outwork Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Ayyıldız ise toplantıda 'Antepfıstığı İhracatı Büyüyor UR-GE Projesi' kapsamında katılımcılara verilmesi planlanan danışmanlık hizmetleri hakkında bilgiler verdi.

Ayyıldız, özellikle yurt dışı faaliyetlerinde küme halinde hareket etmenin hedef pazarlara daha hızlı şekilde ulaşılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

NAVİ Kurumsal ve Stratejik İş Çözümleri Yöneticisi Dr. Alper Altan'da proje çerçevesinde yürütülmesi planlanan çalışmalar ve 2017'de ABD'de düzenlenecek olan Uluslararası Fancy Food Gıda Fuarı hakkında açıklamalarda bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.