Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arazi toplulaştırma eziyeti Meclis gündeminde

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2017 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 21:48
Kaynak: İHA
Arazi toplulaştırma eziyeti Meclis gündeminde

6 yıldır tamamlanamayan ve uygulamada çiftçilere birçok mağduriyet yaratan arazi toplulaştırma çalışmaları konusunda yaşanan sorunları Meclis gündemine taşıyan CHP'li Ekici, Tarım Bakanı Faruk Çelik'e bu mağduriyetleri gidermek için bir çalışma yapıp yapmadıklarını sordu.

 

Parçalı arazileri birleştirmek, üretim girdilerini azaltıp üretici gelirlerini artırmak gibi amaçlarla 2011 yılında başlatılan arazi toplulaştırması çalışmaları, zaten büyük sorunlarla boğuşan çiftçilere yeni sıkıntılar getirdi. Toplulaştırma işlemlerinin harita üzerinden yapılması, arazinin tarıma elverişliliği, verim, ürün çeşitliliği gibi kriterlerin dikkate alınmaması nedeniyle birçok arazi sahibi ve çiftçi toplulaştırma işleminden yarardan çok zarar gördü.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, konuyu verdiği bir önergeyle Meclis gündemine taşıdı. Gaziantep’te de arazi toplulaştırmasının mahallinde, sahada yapılması yerine masa başında, harita üzerinde yapılmasından kaynaklanan haksızlık ve adaletsizlikler yaşandığını kaydeden Ekici önergesinde şu saptamalara yer verdi:

"Örneğin masa başında, harita üzerinde sadece büyüklüğü görülebilen arazilerin verim durumu gözetilmediği için vatandaşın elinden alınan verimli arazisine karşılık tarımsal açıdan hiçbir değeri olmayan bir arazi verilebilmektedir. Ayrıca toplulaştırma işlemlerinin yıllardır tamamlanmaması da çiftçinin arazisi üzerinde uzun vadeli planlar, yatırımlar yapamamasına, sondaj kuyusu dahi açamamasına neden olmaktadır. Bu durum iki yıldır kuraklığın vurduğu çiftçinin mağduriyetini katlamaktadır."

CHP'li Ekici bu tespitlerinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Gaziantep’te arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanan toplam arazi büyüklüğü ne kadardır? Arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanmadığı arazi büyüklüğü ne kadardır?

- Gaziantep’te, arazi toplulaştırma uygulamasının gerçekleştirildiği ilçeler ve köyler bazında uygulamaya giren kadastro parsel sayıları ile uygulama sonucu elde edilen parsel sayısı nedir?

- Gaziantep’teki arazi toplulaştırma çalışmalarına bugüne kadar kaç hak sahibi itiraz etmiştir? Bu itirazlardan kaçı düzeltilmiştir?

- Gaziantep’teki arazi toplulaştırma çalışmalarında yaşanan ihtilaflar nedeniyle yargıya intikal eden vaka sayısı nedir? Bunlardan kaçı toprak sahibi lehine sonuçlanmıştır?

- Arazi toplulaştırması çalışmalarının gerek uygulamada yarattığı adaletsizliklerin gerekse tamamlanamaması nedeniyle oluşan mağduriyetlerin önlenmesi için planlanan/yürütülen çalışmalar nelerdir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.