Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Atay’ın gündeminde uzman çavuşlar var

MHP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkan vekili Sermet Atay, Jandarmanın personel anlamında en büyük grubunu oluşturan uzman çavuşların sorunun yıllardır kanayan bir yara halini aldığını, her geçen gün daha da çıkmaza girdiğini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 17.12.2019 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:03
Kaynak: İHA
Atay’ın gündeminde uzman çavuşlar var

Sermet Atay, TBMM’de Merkezi Bütçe Kanun Teklifi ile İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı bütçeleri üzerine MHP Grubu adına söz alarak görüşlerini açıkladı.

Atay, İçişleri Bakanlığının, Devletimizin vatandaşa dokunan eli olduğunu belirterek, ‘’ İçişleri Bakanlığı 5 bağlı kuruluş, 16 hizmet biriminde 556,278’i iç güvenlik personeli olmak üzere 598.109 personel ile çok önemli görevleri yerine getirmektedir.

Vekalet savaşlarının yaşandığı coğrafyamızda, uygulanmak istenen Kaos ortamından ülkemizi korumak ve uzak tutmak için gerekli tüm önlemler İçişleri Bakanlığımızca alınmaktadır.

Bu doğrultuda kara ve deniz sınırlarımızın güvenliği, Kent Güvenliği ve düzeni ile kırsal alan güvenliği için kapsamlı faaliyetleri aralıksız ve artırılarak devam etmektedir’’ diye konuştu.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve jandarmanın profesyonelleşmesi çalışmaları, uzman çavuşları Silahlı Kuvvetler ve Jandarma Genel Komutanlığı’nda personelin bel kemiği haline getirdiğine dikkati çeken Atay, şunları söyledi: ‘’Her operasyonda önde giden kahraman uzman çavuşlarımız, özlük haklarını alırken hep ötelenmiştir. Bir hak istendiğinde onların sözleşmeli olduğu önümüze getirilmiştir. O yüzden ülkemizin ve milletimizin savunmasında kahramanca rol üstlenen uzman çavuşlarımızın öncelikle, kadrosunun ve iş güvencesinin sağlanması, moral ve motivasyon açısından bir gerekliliktir. Uzman çavuşlar yıllarca çalıştıktan sonra sivil memur emeklisi değil uzman çavuş emeklisi olmayı hak etmiştir.

Uzman çavuşlar özlük haklarının iyileştirilmesini, sözleşme yerine kadro verilmesini, 3600 ek gösterge getirilmesini, yeni işe başlayan uzman çavuşlar ile yirmi yıllık uzman çavuşlar arasında kıdem farkı olması gerektiği ve çeşitli sebeplerle iş güvencesi olmadığı için her an işten atılma korkusu ile baskı altında tutulma durumunun ortadan kaldırılmasını istemektedir.’’

ORDUEVLERİNDEN FAYDALANMAK UZMAN ÇAVUŞLARIN DA HAKKI

Atay, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve Jandarmamızın bir silahlı mensubu olarak orduevinden faydalanmak uzman çavuşların da hakkı olduğuna dikkati çekerek, ‘’Eğer bu sosyal tesisler yeterli değilse; uzman çavuşlara yönelik sosyal tesis inşa edilmesi bir gerekliliktir. Bu saydıklarımız birer zarurettir! Türk Silahlı Kuvvetlerin en çok şehit veren zümresi, bunları çoktan hakketmiştir. Asker için moral ve motivasyon her şeyden önemlidir. Uzman çavuşlarımız yurtdışında ve yurtiçinde kendisine verilen her görevi başarılı bir şekilde ifa etmiştir. Umuyoruz ve istiyoruz ki; bu kahramanlarla ilgili yasal düzenleme bir an önce mecliste ele alınacak ve arzu ettikleri özlük haklarına kavuşacaklardır’’ ifadelerini kullandı.

TEKLİFİMİZİN TAKİPÇİSİYİZ

Jandarma Komutanlığı personeli olan astsubay ve uzman çavuşlar arasında kalan uzman jandarmaların toplumda uzman çavuşlarla hep karıştırtıldığını belirten Sermet Atay, ‘’ Jandarma Genel Komutanlığına artık uzman jandarma alınmamaktadır. Jandarma Genel Komutanlığında subay ve astsubayların eğitimde geçen süreleri hizmetten sayıldığı halde bu hak Uzman Jandarmadan esirgenmiştir. Bu bir eşitsizlik ve adaletsizliktir. MHP olarak bu eşitsizliğin giderilmesi için kanun teklifi verdik, önümüzdeki dönemde bu teklifin takipçisi olacağız’’ dedi.

 

Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıklarının Kolluk Kuvveti olarak İçişleri Bakanlığı'na bağlanması ile aynı işi yapan, aynı konumda ki emniyet personeli ile Jandarma personel maaşları arasında eşitsizlik meydana geldiğini ifade eden Atay, şunları kaydetti:

‘’Şöyle ki; bir il emniyet müdürü 9.352 TL maaş alırken aynı görevi ifa eden Jandarma Alay Komutanı 12.302 TL almaktadır. Bir Emniyet Müdürü emekli olduğunda 5.250 TL emekli maaşı alırken, bir albay 6.882 TL emekli maaşı almaktadır.

Bu hiyerarşiyi sıraladığımız zaman ikinci sınıf emniyet müdürü ile yarbay aynı konuma denk gelmektedir. 2. sınıf emniyet müdürü 7500 TL civarında maaş alırken bir Yarbay 10.000 TL civarında maaş almaktadır. 2. sınıf emniyet müdürlerinin emeklilik maaşında da aynı karşılaştırma yapıldığında aynı farklar karşımıza çıkmaktadır. 3.400 TL civarında emekli maaşı alan ikinci sınıf emniyet müdürünün maaşı aynı konumda olan yarbayın emekli maaşından yaklaşık 2000 TL daha azdır.

Ortalama bir polis memurunun 6.200 TL civarında maaş aldığını düşünecek olursak, bu hiyerarşide ona denk gelen astsubay 8.300 TL civarında maaş almaktadır. Burada da karşımıza neredeyse 2.100 TL bir fark çıkmaktadır.’’

‘’Açıkça görüldüğü üzere aynı görevi ifa eden, aynı sorumluluğu alan kolluk personeli kıyaslandığında maaş ve özlük hakları bakımından bir eşitsizlik bulunmaktadır.’’ Diyen Atay, ‘’ Her ikisi de vatanımız ve milletimiz için özverili bir şekilde çalışmakta olan kolluk personelidir. Bu anlamda her iki personel arasında maaş ve sosyal hakları yönünden eşitlik sağlanmalı, aynı düzeyde maaş bağlanmalı ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Öncelikle evimizde ve köyümüzde daha güvenli oturuyor, sokakta daha huzurlu geziyorsak, canımız gibi malımız da daha güvende ise; bunu Jandarmamıza, polis teşkilatımıza borçlu olduğumuzun altını çizmek istiyorum. ‘’ dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.