Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ayakkabı fuarı açıldı

Gaziantep'te düzenlenen ''24. Uluslararası Ayakkabı, Terlik, Saraciye ve Yan Sanayi Yaz Fuarı (GAPSHOES)'' törenle açıldı.

Haber Giriş Tarihi: 14.12.2016 18:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:47
Kaynak: İHA
Ayakkabı fuarı açıldı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), Gaziantep Kunduracılar Odası, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), Türkiye Umum Ayakkabıcılar Federasyonu destekleriyle Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen ''24. GAPSHOES Yaz Fuarı''nın, Ortadoğu Fuar Merkezi'nin açılış töreni, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü'nün katılımıyla gerçekleştirildi.

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve protokolün katıldığı fuar, şehitler anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yaptığı konuşmada, Gaziantep'te ayakkabı sektörünün çoğunun üretiminin yarısının ihracat odaklı olduğunu, ama yüzde 10-15 olanlar da bulunduğunu belirterek, ''Şimdi ihracatta seferberlik zamanı'' diyerek, sektöre tavsiyede bulundu.

Türkiye'de ihracat desteklerini üç katına çıkardıklarını, Eximbank imkanlarını artırdıklarını, kredi kefalet sistemiyle ihracata destek olacaklarını anlatan Şimşek, ''Mutlaka kar marjlarını yukarı çekecek katma değeri yüksek ürünlere geçişi sağlamamız lazım'' dedi.

Şehir ekonomilerinin dönüşümü üzerine en fazla çalışma yapan uluslararası danışmanlık firmalarından birisiyle temasa geçtiğini bildiren Şimşek, şunları kaydetti:

''Şimdi hazırlık yapıyorlar, uluslararası bir danışmanlık firması ile Gaziantep sanayisinin dönüşümünü çalışacağız. Gaziantep sanayi üretim üssü, fakat bu üretim yapısıyla sürdürülebilirlik konusu soru işareti. O zaman üretim yapısını dönüştüreceğiz. İhracatta niye ilk 3'te olmayalım. Eğer bu dönüşümü sağlarsak çok rahatlarız. Aslında şimdi ikinci Kurtuluş Savaşı... O anlamda bir seferberlik zamanı. Bunun iki temel bileşeni olacak; sanayide dönüşüm yani katma değer zincirinde yukarı çıkış ve ihracat seferberliği. İnşallah daha güçlü destekler vereceğiz.''

''DAHA GÜÇLÜ DESTEKLER VERECEĞİZ''

''Gaziantep Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB'' kuruluş çalışmaların başlattığı için Büyükşehir Belediye Başkanı ve GSO'yu tebrik eden Şimşek, ''Eğer Türkiye'nin ayakkabı ihracatının yüzde 16-17'sini Gaziantep yapıyorsa, bizim sektöre odaklanmamız lazım. Onun için çok değerli Bakanımızdan bu konuda destek, hızlandırmasını istiyoruz. Çünkü bu devir sanayicinin önünü açma zamanıdır. Bürokrasi bu dönemde çok daha hızlı çalışacak'' dedi.

''Hükümet olarak da şimdi reform dönemi'' sözlerine yer veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ülkenin üretim, yatırım ve ihracat seferberliğinde Gaziantep'in liderlik yapacağına inandığını belirterek, konuşmasını tamamladı.

BAKAN ÖZLÜ: "TASARIM VE MARKALAŞMA İLE REKABET GÜCÜ ARTIRILMALI''

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de konuşmasında, Türkiye ekonomisi motorunun sanayi sektörü olduğunu ve ülkenin büyümesinin sanayi sektörünün büyümesine bağlı olduğunu ifade ederek, sanayinin altında yer alan tüm sektörlerde üretimi nitelik ve nicelik olarak geliştirmek istediklerini belirtti.

Ayakkabı ve terlik sektörünün de ''kalite, tasarım, markalaşma'' ile rekabet gücünü artırması gerektiğinin altını çizen Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye'de geçen yıl ayakkabı ve terlik sektörü 655 milyon dolarlık ihracat, buna karşılık 772 milyon dolarlık ithalat yaptı. Ancak ihracat ve ithalat arasındaki bu farktan daha önemli bir sorun var; ihracat ettiğimiz ayakkabı ve terliklerin ortalama kilogram değeri 8,8 dolarken, ithal ettiklerimizin ortalama fiyatı 23,2 dolardır. İtalya ile Türkiye'nin ürettiği ayakkabı arasındaki fiyat farkın büyük kısmı marka ve tasarımdan kaynaklanıyor. Bakanlığımızın neden Ar-Ge, marka ve tasarımlara yoğunlaştığının cevabını burada aramak gerekiyor.''

KONUKOĞLU: ''YOLUMUZU AÇIN, BİZE DESTEK VERİN''

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu da konuşmasında, Gaziantep'in her zaman güçlükleri aşmasını bilen bir şehir olduğunu, şehrin ''Gazi'' unvanı alabilmek için 6317 şehit verdiğini ve bundan sonra da birlik beraberlik içinde hedeflerini yakalamak üzere var güçleriyle çaba gösterdiklerini söyledi.

Konukoğlu, şunları kaydetti:

''Bizim bir gaziliğimiz daha var, Gaziantep'te biz ekonominin de gazileriyiz. O kadar etrafımızda olan olaylar, Suriye'deki, Irak'taki ve bütün pazarlarımızda yaşanan olumsuzluklara rağmen dimdik ayakta duruyoruz, var gücümüzle çalışıyoruz. Yılmadan mücadelemizi veriyoruz. Bugün fuara 250 firma, yaklaşık 800 marka katılıyor. 20 bin ziyaretçi bekliyoruz. 15 ülkeden alım heyetleri geldi. Bakanlık olarak verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ederiz.''

Gaziantep'te ayakkabı sektöründe 300'den fazla firmanın çalıştığını belirten Konukoğlu, "Gaziantep Ayakkabı, Terlik ve Yan Sanayi İhtisas OSB'' kuruluşuna ilişkin bürokratik işlemleri hızla bitirerek, en kısa zamanda sektörün hizmetine sunmak istediklerini belirtti.

GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep'in özel bir konumda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Biz bu şehir içinde çalışıyoruz. Gaziantep'i özel bir konuma alaraktan, sizlerden yolumuzu açmanızı, bize destek vermenizi istiyoruz. Tünelimizi açın ki, o tünelden 30 milyar dolar ihracat hedefimizi var gücümüzle gerçekleştirelim. Yeter ki önümüzü açın. Açtığınız yolda 4 x 1000 metre, 4 x 10000 metre koşalım. Fuarımıza katıldığınız için çok teşekkür ederim.''

FUAR

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, fuarın açılış kurdelesini keserek stantları gezdiler.

Gaziantep Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen 24. GAPSHOES Yaz Fuarına, Gaziantepli firmaların yanı sıra Adana, Ankara, Çankırı, Çorum, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Osmaniye, Samsun ve Şanlıurfa illerinden gelen 250'ye yakın firma stant açtı. Ayakkabı sektöründe yaz modellerinin ve trendlerin tanıtıldığı fuar, 17 Aralık tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.