Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bankalar kredi vermemek için tiyatro oynuyor

Koronavirüs salgını nedeniyle zor günler geçiren işsiz vatandaşın elektriğinin kesildiğini, kredi talebinde bulunan esnafa kredi verilmediğini belirten CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, konuyla ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 16.04.2020 10:19
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 11:44
Kaynak: İHA
Bankalar kredi vermemek için tiyatro oynuyor

Yılmazkaya, “Koronavirüs salgını yüzünden ülke olarak zor günler geçirdiğimiz bu dönemlerde, kepenk indiren esnafın, işsiz kalan vatandaşın, elektrik, doğalgaz ve su faturalarının ertelenmesi beklenirken, Milletvekili olduğum Gaziantep’te de faturasını ödeyemeyen vatandaşın elektriğinin kesildiğine şahit oluyoruz” ifadelerini kullandı.

Bankalardan kredi talebinde bulunan esnafa, vatandaşa kredi verilmediğinin altını çizen Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ayrıntılara yer verdi;

“Koronavirüs salgını nedeniyle çalışamayan esnaf dükkânını kapatırken, işsiz kalan vatandaş evde kalırken, Cumhurbaşkanın açıkladığı ekonomi paketlerin içeriğinde gündelik yaşamı kolaylaştıracak destekler maalesef bulunmamaktadır.”

BDDK NEDEN GÖREVİNİ YERİNE GETİRMİYOR?

“Kurumlar Cumhurbaşkanından Talimat Gelmeden Asli Görevlerini Bile İfa Edemiyor” diyen Yılmazkaya, “Bu sıkıntılı süreçte esnaf kepenk indirdi, insanlar işsiz kaldı, üretim durdu, fabrikalar kapandı, ihracat azaldı ama faturalar ertelenmedi, üstüne üstlük bankalar vatandaşa ve esnafa kredi vermemek için onlarca bahane üretiyor. Esnafa ve vatandaşa bu zorlu süreçte kredi paketleri açıklanmasına rağmen bu konuda yapılan birçok talep banka şubelerince çeşitli bahaneler öne sürülerek reddedilmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun bu konuda neden harekete geçmediğini anlamak mümkün değil. Kurumlar, sorumluluk bilincinde hareket ederek üzerlerine düşen denetleme görevlerini yerine getirilerse vatandaşın karşılaştığı sorunlar bir nebze azalır. Birçok kurum ve kuruluş Cumhurbaşkanından gelecek talimata göre hareket ettiği için bu beklentiye giren kurumlar hareket kabiliyetlerini yitirmişlerdir. Bu yaşanan süreçte net bir şekilde görüldü ki maalesef kurumlar görevlerini laikiyle yapamamaktadır” dedi.

BANKALARIN BORÇLU ESNAFTAN “SİGORTA VE VERGİ BORCU YOKTUR” YAZISI İSTEMESİ TAM BİR TİYATRO

“Koronavirüs nedeniyle işsiz vatandaş kirasını, elektrik, su ve doğalgaz faturasın ödeyememekte, borç yükünün altında ezilmekte olan esnaf ise vergilerin ve faturaların iptal edilmemesi ve bankaların kredi vermek istememesi nedeniyle krona salgının yarattığı zorlukları daha da ağır yaşamaktadır. Zaten borçlu olan esnaftan, banka kredi başvuruların da “sigorta ve vergi borcu yoktur” yazısı istenmesi tam bir tiyatrodur. Bu süreçte bankalar esnafa kredi vermemekten yana tavır sergilemesi kabul edilebilir değildir!”

VALİLER GEREKLİ ÖNLEMLERİ ALMALI

Devletin ve Cumhurbaşkanın temsilcisi olan valilerin gerekli önemleri alması gerektiğini vurgulayan Yılmazkaya, “Cumhurbaşkanı, corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında vatandaşların elektrik ve doğalgaz gibi zaruri ihtiyacı olan başlıca tüketim kalemlerinde borçlardan ötürü kesinti yapılmayacağını duyurmuştu. Ama pratikte buna uyulmadığı görülmektedir. Bu hassas süreçte, Devletin ve Cumhurbaşkanın temsilcisi olan valilerin gerekli işlemleri yaparak vatandaşı mağdur eden bu uygulamalara karşı gerekli önlemleri alacağına inanıyorum. Ekonomik paketlerle birlikte esnafa destek verileceği beklentileri boş çıkmıştır. Destek yerine sadece borçların ertelenmesinin ilerleyen süreçte esnafın borç yükünden kurtulamayacağını göstermektedir” dedi.

DÜKKANI KAPALI OLAN ESNAFIN VERGİ BORCU ARTTI

“Dükkânı kapalı olan esnaftan kira stopajı, çevre - temizlik vergisi, eğlence vergisi, tabela-reklam vergisi, SGK primleri alınmaktadır. Telefon, elektrik, su, internet, doğalgaz ve GSM operatörleri mevcut borçları ertelemediği gibi, ödenmediği takdirde açma kapama bedeli alacaklarını abonelerine bildirmektedir. Corona virüsü salgınıyla mücadele ettiğimiz şu günlerde işini kaybetmiş olan, zorla ücretsiz izne çıkarılan, işletmesi zarar eden ve işletmesini kapatmış olan vatandaşların, sosyal devlet olmanın gerekliliğiyle elektrik, su, doğalgaz faturalarının ve kiralarının devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak vatandaşın ve esnafın bu sıkıntılı döneminde gerekli yardımların sağlanması adına bu sürecin takipçisiyiz.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.