Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bölge çiftçimiz bu yıl zor durumda

Haber Giriş Tarihi: 10.07.2019 11:09
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2023 23:59
Kaynak: İHA
Bölge çiftçimiz bu yıl zor durumda

“Bu yıl yaşanan sel, dolu, don gibi afetler nedeniyle çiftçimizin borçlarını ödemesi mümkün görünmemektedir” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya çiftçilerin yaşadığı bu sorunları gerekçe göstererek konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşıdı.

Çiftçinin, köylünün ve üreticinin zor bir yıl geçirdiğini dile getiren Yılmazkaya, Ak Parti hükümetine çağrıda bulunarak, çiftçilerin banka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini istedi.

Yılmazkaya, Genel Kurulda yaptığı konuşmada “Sadece Gaziantep’te gecen yıl doludan dolayı fıstıkta göz oluşmadı. Buda yüzde 30’lara varan oranlarda üretim kaybına sebep oldu. Bu nedenle 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerimizin ve üreticilerimizin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır” dedi.

Üreticinin sorunlarını gündeme taşıyan Yılmazkaya Mecliste yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Çiftçinin aşırı yağıştan, kuraklığa, selden, doluya, dondan, fırtınaya, hortuma, su baskınına ardı arkası kesilmeyen afetlere maruz kaldığı bir yıl geçirdi. Yağış rejimindeki değişimlerin de tabii afetlere neden olduğunu, küresel ısınmanın da etkisiyle kısa zamanda, ani şiddetli yağışlar ile dolulara neden oldu. Meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açtı.

Gaziantep bölgesinde yağışların çiçeklenme ve tozlaşma döneminde yağması, tozlanmanın tam olarak gerçekleşmemesine neden oldu. Bununla beraber Antep fıstığında yok yılı yaşanması ile üretimde düşüşe neden olacağı kesin. Bölgede yaşanan olumsuz hava şartlarından dolayı zeytin ve hububatta çiçek döneminde sıcakların ani yükselmesinden dolayı verim kaybının çok olması ile fıstıkta da gecen yıl doludan dolayı Gaziantep’te yüzde 30’lara varan oranlarda üretim kaybı yaşanacağı görülmekte.

Kısacası; Üretim yapan çiftçilerimiz zor durumda… Bu yaşanan olumsuz çiftçilerimizin beklentisi Ziraat Bankasındaki borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi. Bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir. Bu nedenle 2019 yılı için de afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak düzenleme yapılmalıdır.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.