Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BÜTÇE MARATONU BAŞLIYOR

AK Parti Gaziantep Milletvekili TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, komisyon görüşmeleri yaklaşık bir ay sürecek olan 2023 Bütçesinin detaylarını ve bütçe takvimini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.10.2022 11:29
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 05:06
Kaynak: İHA
BÜTÇE MARATONU BAŞLIYOR

 Koçer, bütçenin 2023-2025  Orta Vadeli Program hedefleriyle uyumlu olarak hazırlanan bir bütçe olduğunu söyledi.

Koçer yaptığı açıklamada şunları kaydetti; “2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi ile Sayıştay raporlarının Plan ve Bütçe Komisyonumuzdaki müzakereleri yaklaşık bir ay sürecek. Bütçe görüşmelerine, 21 Ekim Cuma günü Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay’ın yapmış olduğu sunumla başlanmış oldu. Çalışmalarımıza, komisyon üyelerimizin yapacakları hazırlıklar için verilen 5 günlük aranın ardından 26 Ekim Çarşamba günü bütçenin geneli üzerindeki görüşmeler ile devam edilecek. 2023 yılı bütçe görüşmeleri, 25 Kasım Cuma günü tamamlanmış olacak.

TBMM,CUMHURBAŞKANLIĞI, 17 BAKANLIK, 205 SAYIŞTAY RAPORU

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki 2023 bütçelerinin görüşme takvimi şöyle:

27 Ekim Perşembe: TBMM, Kamu Denetçiliği Kurumu, Sayıştay.

31 Ekim Pazartesi: Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü.

1 Kasım Salı: Gençlik ve Spor Bakanlığı.

2 Kasım Çarşamba: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı.

3 Kasım Perşembe: Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, 127 üniversite.

4 Kasım Cuma: Ticaret Bakanlığı, Rekabet Kurumu, Helal Akreditasyon Kurumu.

8 Kasım Salı: Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu.

9 Kasım Çarşamba: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İklim Değişikliği Başkanlığı.

10 Kasım Perşembe: Hazine ve Maliye Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu.

11 Kasım Cuma: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu.

15 Kasım Salı: Adalet Bakanlığı, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Hakimler ve Savcılar Kurulu, Ceza ve İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, Kişisel Verileri Koruma Kurumu.

16 Kasım Çarşamba: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Nükleer Düzenleme Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu.

17 Kasım Perşembe: Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kapadokya Alan Başkanlığı.

18 Kasım Cuma: İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı.

21 Kasım Pazartesi: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü.

22 Kasım Salı: Milli Savunma Bakanlığı.

23 Kasım Çarşamba: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü, Türk Patent ve Marka Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanlığı, Türkiye Uzay Ajansı.

24 Kasım Perşembe: Sağlık Bakanlığı, Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı.

25 Kasım Cuma: Cumhurbaşkanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Diyanet İşleri Başkanlığı, Devlet Arşivleri Başkanlığı, Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı.

Komisyonumuz, kamu idarelerinin bütçelerini görüşmeye planlanan günlerde saat 10.00'da başlayarak günlük programın bitimine kadar çalışacak. Bütçe teklifi aralık ayında TBMM Genel Kuruluna gelmiş olacak.

YÜZDE 5 BÜYÜME

2023 yılında bütçe gelirlerinin 3,8 trilyon lira, giderlerinin ise 4,4 trilyon lira seviyesinde gerçekleşmesi hedefleniyor. Bütçe açığının ise  659 milyar lira olması öngörülüyor.Teklife göre 2023 yılında eğitime 649,8 milyar lira, sağlığa 696,8 milyar lira, sosyal yardım harcamalarına 258,4 milyar lira, tarıma 142,9 milyar lira, reel sektör desteklerine 145,4 milyar lira, savunma ve güvenlik harcamalarına 468,7 milyar lira, mahalli idarelere ise 401,1 milyar lira kaynak ayrılması planlanıyor. Teklifte 2023 yılında Türkiye ekonomisinin %5 büyümesi, ihracatın 265 milyar dolar, ithalatın ise 345 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmesi hedefleniyor.

2023 Yılı Bütçesi; istihdamı artıran, yüksek katma değerli üretimi öncelikli kılan ve ihracat temelli sürdürülebilir büyüme stratejisinin kararlı bir biçimde uygulanması gibi hedeflerin gerçekleştirilmesi amacını taşımaktadır. Komisyon görüşmelerinin başarılı geçmesi temennisiyle 2023 bütçesinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı, bereketli olmasını diliyorum” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.