Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BÜYÜKŞEHİR, 787 LİTRE ATIK YAĞ TOPLADI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen “Evlerden Kaynaklı Bitkisel Atık Yağ Toplama” kampanyası kapsamında, 5 litre atık yağ getiren vatandaşlara, 1 litre bulaşık deterjanı hediye edildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2019 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:26
Kaynak: İHA
BÜYÜKŞEHİR, 787 LİTRE ATIK YAĞ TOPLADI

Yıl sonuna kadar devam edecek kampanyada bugüne kadar 787 litre atık yağ toplandı, bunun karşılığında 157 litre deterjan verildi.

“Çevre Dostu Kent” anlayışına yaraşır projeler geliştiren Büyükşehir Belediyesi, toplumda çevre bilincinin oluşturulması hedefiyle eylül ayında, “Sakın Dökme! 5 Lt Yağ Getir, 1 Lt Bulaşık Deterjanı Hediye” sloganıyla evlerden atık yağ toplama kampanyası başlattı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı, 5 litre atık yağ getiren vatandaşlara 1 litre bulaşık deterjanı hediye ederek çevre bilinci oluşturacak. Evlerde kızartmalardan sonra ortaya çıkan atık yağı biriktirerek, hem çevreye, hem de geri dönüşüme katkı sunan vatandaşlar, Ekolojik Bina’nın yolunu tuttu. Toplanan yağlardan biyodizel elde edecek büyükşehir, örnek bir çalışmaya daha imza atarak farkındalık oluşturacak.

Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Emel Kıraç, 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirlettiğini hatırlatarak, bitkisel atık yağların toplanmasının doğanın korunması açısından çok önem arz ettiğini aktardı.

Kıraç, şunları bildirdi: “Kızartma amacıyla kullanılan yağlar defalarca kullanıldığında polar sayıları yükselir ve kanserojen madde haline gelir. Bitkisel atık yağların çöpe atılması durumunda, yağmur sularıyla karışarak toprağa sızar. Yeraltı sularıyla nehirlere, göllere ve denizlere ulaşan atık bitkisel yağlar; kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar verir. Lavoboya dökülmesi durumunda ise kanalizasyon sistemine gidecektir. Lavoboya dökülen yağlar şehir kanalizasyon sistemine ulaşmadan önce lavobodan atık sularla birlikte akarken yapışkan yapısı nedeniyle atık su içerisindeki katı maddeleri de bağlayarak bina içindeki borulara yapışır. Borunun kullanılabilirlik hacminin daralmasına ve tıkanıklıklara neden olmaktadır.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.