Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ceza Mahkemesinde Uzlaştırma” semineri düzenlendi

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Alternatif Çözümler Daire Başkanlığı tarafından “Ceza Mahkemesinde Uzlaştırma” konulu eğitim semineri düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 08.12.2017 11:59
Haber Güncellenme Tarihi: 20.11.2023 14:13
Kaynak: İHA
“Ceza Mahkemesinde Uzlaştırma” semineri düzenlendi

Bir otelde düzenlenen seminere Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal ve uzlaştırma komisyonu personelleri katıldı.

 “UZLAŞMA KURULU İŞ YÜKÜNÜ AZALTTI”

Seminerin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Musa Çatal uzlaşma kurumunun adli iş yükünü azaltılmasında önemli olduğunu belirterek, " Bugün adliyenin iş yükünü ilgilendiren adliyenin iş yükünün azaltılmasına yönelik alternatif yöntemlerinden birisi olan uzlaşma konusunun çalışması yapılacak. Bu çalışmamız akşama kadar devam edecek. Malumunuz adliyelerde ağır bir iş yükü var. Bunun önü nasıl kesilir tartışmaları yapılırken adliyeye, savcılıklara, mahkemelere gelen iş akışını durdurmaktır. Bunun yöntemlerinden bir tanesi de uzlaşma kurulu. Çok yeni de sayılmaz ama bunun daha da geliştirilmesi özellikle savcı arkadaşlarımın bu konu da çok daha aktif olmaları gerekiyor. Ankara'dan gelen misafirlerimizden aldığımız bilgilere göre birçok adliye de bu uzlaşma kurumunun sağlıklı işletilmesi neticesinde üçü, dördü bulan asli ceza mahkemelerinin kapatıldığı bilgisini aldık. Bu çok sevindirici, adli iş yükünün azaltılması anlamında çok önemli bir bilgi. Ben bunu çok önemsiyorum. İnşallah seminer sonunda buradan memnun ayrılırsınız" dedi.

 “UZLAŞMA SAYISI ÜST SEVİYEYE ULAŞTI”

Adalet Bakanı Ceza İşleri Genel Müdür Yardımcısı Ali Öztürkmen ise uzlaştırma büroları ile ilgili açıklamalarda bulunarak,  " Bilindiği üzere geçen yıl 2 Aralık tarihinde uzlaşma kurumunda önemli değişiklikler yapılmıştı. Reformlar yanında ceza mahkemesi suç alanında büyük genişletilmeler yapılmıştı. Yapısal alanda Cumhuriyet Başsavcılıklarında uzlaştırma büroları kurulmuştur. Bu kanun maddesi haline getirilmiş ve bunun kurulması zorunludur. Yine bürolarda yeteri kadar cumhuriyeti başsavcısı ve personel görevlendirilmeleri yapılmıştır. Kamu davası açılması için yeterli şüphe bulunması halinde dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesi büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacı taraflara uzlaştırma teklifi yapması , uzlaştırma süreci sonunda soruşturma dosyasının ise uzlaştırma bürosunda görevli Cumhuriyet Savcıları tarafından sonuçlandırılması sağlandı. Yine söz konusu düzenleme ile bu uygulama alanının genişletildi. Bu kapsamda soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suçların yanı sıra şikayete bağlı olmaksızın giderilecek suçların sayısı giderek arttırılmıştır. Bu kapsamda tehdit suçu, hırsızlık suçu, basit dolandırıcılık suçu da uzlaştırma kapsamına alınmıştır. Yine kanunlarda düzenlenen bazı yasaklarda kaldırılarak daha geniş bir uygulama alanına sahip olunmuştur. Yine çocuklara ilişkin suçlara ilaveten 3 yılı aşmayan hapis ve adli para  cezası gerektiren suçlarda uzlaştırma kapsamına alınmış oldu. Uzlaştırmacılara sınav, eğitim,  sicil ve denetim getirildi. Böylece uzlaştırmacıların nitelikli eğitim alarak sınavlar da başarılı olmaları halinde görev almaları sağlanmıştır. Son değişikliklerden sonra özellikle uzlaştırma verilerinde daha önceki yıllara göre çok önemli bir veri artışı görünmüştür. Özellikle 2 Aralık  tarihinden itibaren uzlaştırma verilerine bakıldığında Türkiye genelinde 173 bin civarında dosyanın uzlaştırma ile sonuçlandığını tespit etmiş bulunmaktayız. 2016 yılında 12 bin civarındaydı 10 aylık süre içerisinde dosyalarda ki uzlaşma sayısı kanun yürürlüğe girdikten sonra çok daha üst seviyelere ulaştı. Yıl sonu itibariyle muhtemelen 200 bin civarında uzlaşma ile sonuçlandırılacaktır. 7 bölge de; Edirne, Bodrum, Erzurum, İstanbul, Antalya, İzmir, Adana'da toplantılar yaptık. Şuan Gaziantep'teyiz. Bundan sonra ki toplantımız Bursa' da devam edecektir” diye konuştu. 

HABER- FOTO BERNA TORUN

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.