Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiftçi, dört gözle borçların ertelenmesini bekliyor...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin dört gözle tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini beklediğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2017 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 03:28
Kaynak: İHA
Çiftçi, dört gözle borçların ertelenmesini bekliyor...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin dört gözle tarımsal kredi borçlarının ertelenmesini beklediğini bildirerek, “bizim sık sık dile getirerek talep ettiğimiz, bu yıl doğal afet yaşayan ve kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesine ilişkin kararname Bakanlar Kurulu’nda beklememeli, bir an evvel çıkmalıdır” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımda çözüm bekleyen yapısal sorunlarının yanı sıra finansmanın da çiftçiyi en fazla zorlayan konulardan biri olduğunu belirtti. Çiftçinin, üretim sezonunun başından itibaren para harcadığına, ancak hasattan sonra ürününü satarak elde ettiği gelirle borçlarını kapatabildiğine dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

“Çiftçimiz ürünü yetiştirmek için sürekli elini cebine atıyor ancak yılda bir kez gelir elde ediyor. Doğal afet olmaz, hasat iyi geçer ve ürün de makul bir fiyata satılırsa çiftçimiz borcunu kapatabiliyor. Bu olmazsa çiftçimiz, borcunu sürekli ertelemek zorunda kalıyor. Doğal afetler, yapısal sorunlar, girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle tarımsal üretimden yeterli geliri elde edemeyen çiftçimiz, gittikçe artan miktarda daha fazla krediye ihtiyaç duyuyor. Borcu borçla kapatmak durumunda kalan çiftçilerimizin sayısının çoğalması, faiz oranları ve masrafların yüksekliği nedeniyle çiftçimizin geri ödeme kapasitesi azalıyor, bundan dolayı da kredi borçları artıyor. Yaşanan doğal afetler, pazarlama sorunları, artan üretim maliyetleri çiftçimizi, eski borcunu kapatmadan yeni kredi kullanmaya mecbur ediyor.”

“Doğal afetler tarımsal üretim ve üretici gelirlerini olumsuz etkiledi”

Son yıllarda iklim değişikliğinin etkileriyle artan doğal afetlerin tarımsal üretim ve üretici gelirlerinin olumsuz etkilendiğini vurgulayan Bayraktar, “üretici son yıllarda bir üretim dönemi boyunca her türlü afetle karşı karşıya kalabilmektedir. 2016-2017 yılı tarımsal üretim döneminin başından itibaren afetler çiftçimizin peşini bırakmamıştır. En son Antalya’da yaşanan afet, seralara ve narenciye bahçelerine büyük zarar vermiştir” dedi. 

“Çiftçimiz her türlü desteği hak ediyor”

Kar kış, yağmur çamur demeden gecesini gündüzüne katarak, zor şartlar altında üretime devam eden çiftçinin, her türlü desteği hak ettiğini bildiren Bayraktar, şöyle devam etti.

“Çiftçimiz, 80 milyonluk ülke nüfusunun, 5 milyonun üzerindeki sığınmacı, mülteci ve yabancının, 40 milyona yakın turistin gıda güvencesini sağlıyor, 16-17 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatı yapılmasına imkan tanıyor, 6 milyon kişiye istihdam yaratıyor. Ülke milli gelirine 52,7 milyar dolarlık katkı sağlıyor.

Bizim hemen her platformda sık sık dile getirdiğimiz, sürekli talep ettiğimiz, bu yıl afet yaşayan ve kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının ertelenmesine ilişkin kararnamenin Bakanlar Kurulu’na sunulması memnuniyet vericidir. Kararname, Bakanlar Kurulu’nda beklememeli, bir an evvel çıkmalıdır.

“Yapılandırılan borçlar da erteleme kapsamına alınmalıdır”

Takibe düşmemesi için Ziraat Bankası tarafından cari faizle yapılandırılan borçlar da erteleme kapsamına alınmalıdır. Geçmişte cari faizle yapılandırılan bu borçlar kapsama alınmadığı için çiftçilerimizin bir bölümü borç ertelemesinden yararlanamadı ve mağdur oldu. Bu sorun çözülmelidir.

Çiftçilerimiz, üst üste doğal afet yaşadıkları için biriken ve bugüne kadar ödenmeyen kredi borçları için de yapılandırma beklemektedir. Üst üste afet yaşayan çiftçilerimizin borçlarını bir defada ödeme imkanı yoktur. Bu durumdaki çiftçilerimizin borçları, faizsiz olarak uzun vadeye yayılarak yapılandırılmalıdır.

Sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları değil, doğal afet yaşayan çiftçilerimizin tüm kamu bankalarına olan borçlarını kapsamalıdır.

Tarımsal kredi borç erteleme ve yapılandırma kapsamına özel bankaların da katılması sağlanmalıdır.”

Bayraktar, tarımsal kredi borç erteleme ve yapılandırmasının yanı sıra çiftçinin tarlada kalmasının ve üretimi sürdürebilmesinin sağlanması için faizsiz yeni uzun vadeli kredi imkanları sunulması gerektiğini de belirtti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.