Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Değişen kütüphaneler üzerine söyleşi

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından Doç. Dr. Erol Yılmaz'ın katılımıyla "Değişen Kütüphaneler ve Okuma Kültürü" konulu söyleşi düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2018 15:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:27
Kaynak: İHA
Değişen kütüphaneler üzerine söyleşi

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Müzeler ve Kütüphane Şube Müdürlüğünce, Kendirli Gazi Kültür Merkezi'nde düzenlenen söyleşide, teknolojik gelişmelere paralel olarak değişen kütüphaneler ve okuma kültürü ele alındı, söyleşiye katılan öğrencilere kütüphanelerin ve okuma kültürünün önemi anlatıldı.

Öğrencilere hitaben konuşan Doç. Dr. Erol Yılmaz, kütüphanecilik bilincinin toplumda yaygınlaştırılması için öncelikle kitap okuma alışkanlığının anaokulundan başlatılması gerektiğini bildirdi.

Kütüphanelerin doğru tanımlanmasını isteyen Yılmaz, kütüphaneyi, bir tarafında bilgiye gereksinim duyan bireyler, diğer tarafında bilgi kaynakları bulunan ve bu iki unsuru bir araya getiren mekan olarak tanımladı.

Kütüphane bilgi sistemini oluşturan beş unsurun olduğuna değinen Yılmaz, "İşin içerisinde ayrılması gereken bir bütçe muhakkak olmalıdır, bunun dışında kullanıcı, kütüphanecilik alanında eğitim almış personeller, koleksiyon ve en önemlisi de bina olmazsa olmaz. Kimileri bilmediğinden kimileri kütüphane kavramını sıcak bulduğundan mıdır nedir, evinde 50 adet kitaptan oluşan koleksiyonu olan herkes, 'benim kütüphanem var' diyor. Saydığım beş unsurdan bir tanesi olmazsa bu oluşuma kütüphane diyemeyiz, bu, küçük bir polikliniği hastane gibi değerlendirmeye benzer. Kavramsal çerçeveyi doğru çizmekte yarar görüyorum" dedi.

Kütüphanelerin, milli kütüphaneleri, üniversite kütüphaneleri, halk kütüphaneleri, okul kütüphaneleri ve çocuk kütüphaneleri gibi türü olduğuna işaret eden Yılmaz, Türkiye'de okul kütüphaneleri ve çocuk kütüphanelerini çok az gördüklerini dolayısıyla bunun sıkıntılarını yaşadıklarını söyledi.

Doç. Dr. Erol Yılmaz, Gaziantep'in ilk kez uygulamalı çocuk kütüphanesini kurduğunu öğrendiğinde çok sevindiğini belirterek, okuma kültürünün yaygınlaşmasında emeği geçen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e teşekkür etti, yerel yönetimlerin geleceğe bırakacağı ölümsüz eserlerle anılacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.