Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Dış politikada sınıfta kaldık!"

Haber Giriş Tarihi: 21.11.2018 11:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 05:01
Kaynak: İHA
"Dış politikada sınıfta kaldık!"

Dışişleri Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya, Suriye ve Avrupa Birliği Ülkeleri ile ilişkiler, Kaşıkçı cinayeti gibi önemli konularda Bakanlığın politikalarını eleştirdi.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu’nun sunumuyla başlayan Dışişleri Bakanlığının 2019 yılı bütçe görüşmelerinde söz alan CHP’li Yılmazkaya, 2019 yılı Dışişleri Bakanlığı bütçesinin başta ülkemize, komşu ülkelere, tüm dünyaya ve Bakanlık çalışanlarına hayırlı olmasını diledikten sonra Dışişleri Bakanlığının dış politikada sınıfta kaldığını belirti.

Yılmazkaya, “Temeli ideolojik, mezhepsel kökenli, çatışma ortamı ve komşularla tam sorunlu politikalar, tutarsızlıklar, farklı söylemler bizi bu hâle getirmiştir. Dış politikada maalesef sınıfta kaldığımız belirtiliyor. Bunu sadece biz değil takip ettiğimizde tüm dünya söylüyor.” dedi.

Dışişleri Bakanlığının 2019 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Bayram Yılmazkaya’nın Meclis Tutanaklarına yansıyan ifadeleri şu şekilde;

“Sayın Bakan, siz de biliyorsunuz ki dış ilişkiler uzun solukludur. Avrupa Birliğiyle ilgili ilişkilerde iyileşme var gibi görünüyor. Ancak özetle seçimlerden önceki dönemde Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemleriyle, Almanya, Hollanda gibi köklü ülkelere tahrik edici söylemler, "Hitler bozuntusu" gibi yakıştırmalar yapılmıştı. Gerçi bunlar iç politika amaçlı söylenmişti, biliyoruz ancak bu duruma ülke içinde tepki yoksa da Avrupa ve dünya ülkeleri bizi çok eleştirmişlerdir. Siz de eminim Bakanlık olarak zorda kalmışsınızdır diye düşünüyorum. Keşke o dönemde Sayın Cumhurbaşkanımıza bu söylemleri için uyarıda bulunabilseydiniz ama galiba bunu gerçekleştiremiyorsunuz diye düşünüyorum. Bu açıdan da işiniz çok zordur diye düşünüyorum.

Sayın Bakanım, Suriye'yle ilgili dış politikada en azından "Bu konuda yanlış yaptık galiba." pişmanlığını yaşıyor musunuz doğrusu merak ediyorum? Emin olun ki Suriyelilerin daha çok yaşadığı bölge milletvekili olarak kendi partili üyeleriniz bile bire bir görüşmelerde bizeler bu pişmanlığı ifade ediyorlar. Bu kadar çok insanı ülkemiz sınırlarından almaktansa onların sınırları içerisinde kurulacak kantonlar, çadır kentlerle onların ülke sınırını koruma altına alsaydık, şehirlerimize girmeselerdi daha iyi olmaz mıydı? Şimdi, gidecek hâlleri de kalmadı. Bence bu konunun verdiği ağır hasar, toplumsal sorunlar, maalesef ülkemiz ve ilimizi çok kötü etkilemiştir ve hâlen etkilemeye devam etmektedir. Bundan sonrası için yapacaklarınız nedir merak ediyorum?

Sayın Bakanım, Dışişlerinde FETÖ terör örgütüyle ilişkili çalışanları uzaklaştırdığınızı söylediniz, hatta en fazla sizin Bakanlığınızda gerçekleştirildiğini uzaklaştırmanın ilettiniz. O çalışanları alırken o zaman da hangi kriterler vardı ya da hiç mi dikkat edilmedi doğrusu merak ediyorum? Bu güzide kurumu maalesef onlarla doldurmuşsunuz, ancak "Şimdi aynı hatada mısınız?" diye soruyoruz. Çünkü Dışişleri personel alımında sadakat yine yeni bir liyakat kıstası hâline gelmiş durumda. "Yurt dışında eğitim görmüş gençlerimizi aldık, yerlerine yerleştirdik." dediniz. Öncelikle klasik yabancı dil sınavını kriter olarak aldığınızı, sonra kendi iç dinamik sınav sisteminizi kullanarak göreve başlattığınızı söylediniz. Ancak gerek büyükelçi gerek konsolosluk düzeyinde gerekse alt kademe çalışanlarında dış ülke atamalarında, bırakın o ülkenin dilini bilmeyi, evrensel dil olan İngilizceyi konuşamayan çalışanlarınızın olduğu söyleniyor. Bu ne kadar doğru, merak ediyoruz.

Sayın Bakanım, 41 Afrika ülkesinde büyükelçilik açıldığını ve ilişkilerin geliştirildiğini söylediniz. Acaba bu iyi ilişkiler kurduğumuz, gelişmişlik düzeyi yüksek olmayan Afrika ülkelerinden kaçı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni tanıma girişimine girmiştir? Bunu da sormak istiyorum.

Sayın Bakanım, S-400 füze alımı ile F35 savaş uçağı projesi uyumsuzluğu ülkemize sıkıntı yaratacak mı? Çünkü gerek dış işlerinde gerekse dış ülke makalelerinde Amerika'nın bu füze sistemini kesinlikle kurdurmayacağını söylüyorlar. Bu durum ileri zamanda ülkemizde sıkıntı yaratacak ve yine yeni problemler yaşanacak mı diye soruyorum.

Yine Sayın Cumhurbaşkanımızın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili söylediği... "Biz bu cinayetle ilgili ses kayıtlarını bizden isteyenlerin hepsine ilettik. İstihbarat örgütümüz hiçbir şeyi de saklamadı. Suudiler dâhil Amerika, Fransa ve diğer ülkeler, hepsine dinlettik." dediniz. Sayın Bakan, herkese bilgi belge veriliyor, kayıtlar dinletiliyor, hatta cinayeti işleyen Suudilere bile dinletiliyor, bilgi veriliyor ama nedense bu yüce Meclisin üyelerine herhangi bir bilgi verilmiyor. Bu süreçle ilgili bizi bilgilendirme noktasında bir çalışmanız olacak mı?

Ve son olarak Moldovya ülke başkanının sarayının Türkiye tarafından tadilat ve revize edildiği doğru mu? Eğer doğruysa ne kadar harcandı? Bunu ülkemiz halkına açıklar mısınız?”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.