Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın en zahmetli bağbozumu sona erdi

Raf ömrü kısa olduğu için olgunlaştıktan sonra yaklaşık 10- 15 gün süren emeğin ardından çerezlik olarak tüketiciye ulaştırılan ve dünyada sadece Adıyaman’a özgü olan "Peygamber Üzümü"nde hasat sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2019 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2023 18:46
Kaynak: İHA
Dünyanın en zahmetli bağbozumu sona erdi

Yaklaşık 5 bin dekarlık alanda yıllık 10 bin tonluk rekolteye sahip peygamber üzümü bu yıl 15 ila 20 lira arasında alıcı buldu. 

BU ÜZÜME BEBEK GİBİ BAKILIYOR

Endemik olarak Adıyaman'ın Gölbaşı ve Besni ilçesinde yetiştirilen ve yıl boyunca özel bir bakım gerektiren peygamber üzümünün için işlem Mart ayında başlıyor. Hasat ise hava sıcaklığının 40 dereceye ulaştığı, üreticiye göre üzümün ‘şirelendiği’ ağustos ayı ortalarında başlıyor. Salkım olarak teveklerden (tiyeklerden) kesilen üzümlerin kurutularak çerezlik haline gelmesi için üreticilerin yaklaşık 15 gün boyunca adeta "bebek" gibi baktığı ve tek tek tanelerine ayırdığı üzümler, zahmetli aşamalardan geçirildikten sonra sofralara ulaştırılıyor.

YAĞLANARAK KURUTULUYOR

Bağ makasıyla teveklerden kesilen üzüm, tek tek tanelenerek hem salkımından hem de çürüğünden ayrılıyor. Sağlam olan üzümler, bölgede ‘patos’ olarak adlandırılan potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılıyor. Zahmetli üretim aşamasında kadın-erkek, kadın-çocuk demeden tüm aile fertlerinin el ele vererek hummalı bir çalışmaya girdiği "peygamber üzümü" olgunlaştıktan sonra sofraya hazır hale getirilene kadar yaklaşık en az 10 gün el emeği istiyor.

ADIYAMAN DIŞINA ÇIKARTILAMIYOR

Tüm aşamalardan geçtikten sonra yaklaşık bir haftada güneşin altında kurutulan üzüm taneleri, daha sonra torbalanarak satışa hazır hale geliyor. Raf ömrü çok kısa olduğu için taze olarak il dışına gönderilemeyen üzümün hemen hemen tamamı kurutulduktan sonra satılıyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.