Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın hububat ve bakliyatı Güneydoğu'dan

Güneydoğu'dan 1 Ocak ila 20 Eylül arasında, 1 milyar 399 milyon 352 bin dolarlık hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.09.2016 13:06
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2023 07:58
Kaynak: İHA
Dünyanın hububat ve bakliyatı Güneydoğu'dan

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, yaptığı açıklamada, bölgeden dünyaya 17 farklı kalemde ürün ihracatı yaptıklarını söyledi.

Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı içerisinde en fazla payı 374 milyon 190 bin dolarla buğday ununun aldığını ifade eden Altunkaya, ürünün ihracat içerisindeki payının 26,7 olduğunu kaydetti.

Altunkaya, bitkisel yağlar ihracatının da dış satımda önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, "Bitkisel yağlar ihracatımız 19,5 payla 272 milyon 248 bin dolara ulaştı" dedi.

Makarna ihracatının 13,7 payla 191 milyon 894 bin dolarla ihracatta ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Altunkaya, 11,1 payla dış satımda önemli bir yere sahip olan bisküvi-pastadan da 155 milyon 373 bin dolarlık ihracat yapıldığını aktardı.

Ortadoğu ve Afrika ülkelerinin en fazla hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatı yapılan bölgeler olduğunu hatırlatan Altunkaya, Ortadoğu ülkelerinin 75,5 payla en fazla ihracat yapılan bölge olduğunu belirterek, Afrika ülkelerinin de 19,5 payla ikinci sırada yer aldığını kaydetti.

Altunkaya, Ortadoğu ülkelerine 992 milyon 843 bin dolarlık ihracat yapılırken, Afrika ülkelerine de 256 milyon 828 bin dolarlık dış satım yapıldığını vurguladı. Ülke bazında en fazla ihracatın 769 milyon 9 bin dolarla Irak'ın ilk sırada bulunduğunu anımsatan Altunkaya, Suriye'nin 123 milyon 774 bin dolarla ikinci sırada, 87 milyon 438 bin dolarla da Sudan'ın üçüncü sırada olduğunu sözlerine ekledi.

HEDEF DÜNYA PAZARLARINDA ETKİN OLMAK

İhracatın arttırılması yönünde yoğun bir tempo ile tanıtım çalışmalarını da sürdürdüklerini ifade eden Başkan Mahsum Altunkaya GAİB bünyesinde TİM'e bağlı Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlan Tanıtım Grubu'nun dünyanın bir çok ülkesinde tanıtım faaliyeti sürdürdüğünü belirterek "Kısa adı MBTG olan Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlan Tanıtım Grubumuz gerke yurt içinde gerekse yurt dışında sadece ürünlerimizi değil, aynı zamanda ülkemizin de tanıtımına önemli destekler vermekte, ürünlerimizin insan sağlığı açısından önemi yanında sağlıklı beslenme açısından da bir çok özelliklerini tanıtmaktadır. Temel hedefimiz dünya pazarlarında Anadolu'nun bereketli topraklarına yetişen bu ürünlerimizin en iyi değerlerle alıcı bulmasını sağlamak ve bu pazarların etkin aktörleri arasında yer almaktır" dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.