Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekici: Zincir marketler kamplara giriyor

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2017 13:27
Haber Güncellenme Tarihi: 16.11.2023 11:22
Kaynak: İHA
Ekici: Zincir marketler kamplara giriyor

Suriyeli sığınmacıların barındığı kamplarda, temel ihtiyaçların karşılanması için kurulan ve şimdiye kadar yerel esnaf tarafından işletilen marketler, ulusal zincir marketlere devrediliyor. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici Başbakan’dan kamplardaki marketlerin ulusal market zincirlerine devrini öngören kararın iptalini istedi.

 

Mart 2011’de Suriye’de patlak veren ve hâlâ devam eden iç savaş nedeniyle ülkemize akın eden Suriyelilerin önemli bir kısmı hâlâ kamplarda barınıyor. Gaziantep, Hatay, Kilis, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta bulunan kamplarda yaşayan sığınmacılar beslenme ve diğer temel ihtiyaçlarını, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde çalıştırılan marketlerden karşılıyor. Kamplardaki marketlerin işletme hakkı şimdiye dek illerin sınırları içinde faaliyet gösteren firmalara verilmişti. Bu şekildeki yerel market uygulaması, tedariklerin de yerel üretici ve çiftçilerden sağlanmasıyla Suriye krizi nedeniyle ekonomik zorluğa düşen bölge halkına bir nebze de olsa geçim yolu sağlamıştı.

Sayıları 67’ye ulaşan, 500 kişiye istihdam kapısı yaratan ve aileleri ile birlikte yaklaşık 3500 kişinin ekmek teknesi haline gelen bu marketler, şok bir kararla ulusal çapta faaliyet yürüten zincir marketlere devredildi. Mevcut sözleşmeler bittiğinde, bu marketler süpermarket zincirlerince işletilecek.

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, konuyu Meclis gündemine taşıyarak, bu kararın gerekçesinin ve oluşacak mağduriyetin nasıl önleneceğinin açıklanmasını istedi. Bu yerel marketlerin yıllık ortalama 27 milyon TL’lik cirosundan bölgedeki tüm üreticiler, çiftçiler, nakliyatçılar, tacirler yani bölge halkının neredeyse tamamına yakınının doğrudan veya dolaylı olarak faydalandığına işaret eden Ekici “geçici barınma merkezlerindeki marketlerin bölge firmaları tarafından işletilmesi ve tedariklerin de bölge üreticisinden temin edilmesi uygulamasının devamı, yanlış Suriye politikaları nedeniyle ekonomik sıkıntıya düşen bölge halkı için elzemdir” dedi.

AFAD’ın yayımladığı 2017/2 nolu genelge ile yerel marketlerin ulusal zincir marketlere devrine yönelik yanlış ve bölge halkını ekonomik olarak daha da güç duruma düşürecek bir karara imza attığının altını çizen Ekici, Başbakan Binali Yıldırım’dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Geçici barınma merkezlerinde faaliyet gösteren yerel marketlerin ulusal market zincirlerine devrine yönelik kararın gerekçesi nedir?

- Geçici barınma merkezlerindeki yerel marketlerde çalışan ve sayıları 500’e varan vatandaşlarımızın, yukarıda bahsedilen AFAD genelgesi sonrasında işsiz kalmalarının önüne geçmek adına herhangi bir tedbir öngörülmüş müdür?

- Bölge halkı ve üreticisi için elzem bir gelir kaynağı olan yerel marketlerin ulusal market zincirlerine devrini öngören AFAD kararını iptal edilecek midir?

- Geçici barınma merkezlerindeki yerel marketlerin ulusal market zincirlerine devri konusunda ısrar edilecek ise, bu marketlerin tedariklerini yine bölge üreticisinden temin etmeleri hususunda tedbir alınacak mıdır?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.