Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekici’den partizan yargı iddiası

Anayasa değişikliğiyle adalet sisteminin tam anlamıyla siyaset kurumuna bağımlı hale getirilmek istendiğini belirten Akif Ekici, “ ‘Sivil yargı’ ambalajlı ‘partizan yargı’ inşasına hayır” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2017 14:31
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 01:55
Kaynak: İHA
Ekici’den partizan yargı iddiası

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, halkoyuna sunulacak olan Anayasa paketinde yargı alanında yapılmak istenen değişiklikleri anlattı.

Anayasa Mahkemesi ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na ilişkin düzenlemelerle yargının bütünüyle siyaset kurumuna ve özellikle de çoğunluk partisine bağımlı hale getirileceğini kaydeden Ekici “böyle bir sistemde hakimlerin, kendisini oraya atayan ‘siyasetçi adına’ karar vermemesi olası mı” diye sordu. Böyle bir sistemden adalet dağıtmasının beklenemeyeceğini ifade eden Ekici “hakkını adliyede arama hakkı yok edilen vatandaşımız, partizanlığa kurban ediliyor” ifadelerini kullandı.

AYM, HUKUKSUZ FERMANLARI MEŞRULAŞTIRMA MERKEZİ OLAMAZ

Getirilmek istenen sistemde, 15 üyeli Anayasa Mahkemesi’nin 12 üyesini partili Cumhurbaşkanı’nın belirleyeceğini, geriye kalan 3 üyenin de partili cumhurbaşkanı tarafından belirlenen listeden seçilen milletvekillerinin oylarıyla belirleneceğini ifade eden Ekici “böyle bir mahkemeden tarafsızlık ve bağımsızlık beklemek aymazlıktır” dedi. Yeni sistemde Cumhurbaşkanı’nın Kanun Hükmünde Kararname(KHK) çıkarma yetkisinin de bulunduğuna ve bu KHK’ların hukuki denetiminin Anayasa Mahkemesi’nce yapılacağına işaret eden Ekici “AYM’nin, hukuksuz fermanları meşrulaştırma merkezi olmasına HAYIR” dedi.

ADALETE YENİ VESAYET SİSTEMİ…

Üye sayısı 13’e düşürülen Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun 6 üyesinin partili Cumhurbaşkanı tarafından doğrudan, kalan 7 üyenin de yine Meclis aritmetiğinin çoğunluğuna dayanılarak belirlenecek olmasına da dikkat çeken Ekici “vesayetin kökünü kazıdıklarını ileri sürenler, adalette vesayet sisteminin mimarı olmak istiyor” dedi.

AKP’nin, 2010’da referanduma sunduğu paketle yargıyı tarikat görünümlü terör örgütüne teslim ettiğini ve Türkiye’nin çok ağır bedeller ödediğini anımsatan Ekici, “yargı bu referandumda da bir siyasi odağa ve o odağın lideri konumundaki kişinin tahakkümü ile vicdanına teslim edilmek isteniyor” ifadelerini kullandı.

‘Evet’ cephesinin, yargı alanında yapılmak istenen düzenlemeleri savunurken sivil yargının inşaa edildiğini savunduğuna dikkat çeken Akif Ekici, “sadece askeri alandaki hukuksal sorunlara bakan yargılama sisteminin ortadan kaldırılmasını, yargının sivilleşmesi olarak göstermeye çalışmak tam anlamıyla aldatmacadır. Yoksa AKP iktidarı 15 yıldır vatandaşlara, sivil olmayan mahkemelerce mi adalet dağıtıyordu? ‘Sivil yargı’ ambalajlı ‘partizan yargı’ inşasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.