Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomik şiddet boşanmaları artırıyor

Ekonomik krizin artışı ile birlikte Türkiye’de geniş tanımlı işsizlik yüzyılın rekorunu kırarak 8 milyon kişiye yaklaştı. Ekonomik daralma beraberinde çeşitli sosyolojik sorunları da getiriyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.08.2019 15:06
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 23:12
Kaynak: İHA
Ekonomik şiddet boşanmaları artırıyor

İcralık olan kişi sayısındaki artış ve giderek yükselen boşanma oranları ekonomik krizin ülkeyi nasıl etkilediğini gösteriyor.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan konuyu Meclis gündemine taşıdı. AKP iktidarında Türkiye’deki boşanma sayısının yüzde 54 oranında arttığını kaydeden Kaplan, “ekonomik kriz, işsizlik ve zor yaşam koşullarının aile kurumunu da doğrudan etkilediğini, boşanma davalarındaki artışla açık bir şekilde görüyoruz” dedi.

VATANDAŞ DARBOĞAZDA

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, vatandaşların bankalara olan kredi ve kredi kartı borcunda ciddi bir artış olduğunu ifade ederek, ödenemeyen bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 20 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

YER GÖK CELP DOLU

Türkiye genelinde icra ve iflas dosyalarının 20 milyonu aştığını kaydeden CHP’li İrfan Kaplan, “2019 yılının ilk beş ayında 725 bin vatandaşımıza tüketici kredisi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibi başlatıldı. Kendi seçim bölgem olan Gaziantep’te Muhtarlıklar adeta icra dairelerine dönmüş durumda. Yer gök celpten geçilmiyor” dedi.

BOŞANMA DAVALARI YÜZDE 65 ARTTI

Önergesinde ekonomik krizin, işsizlik ve zor yaşam koşulları ile birlikte aile kurumunu da doğrudan etkilediğini ifade eden Kaplan, boşanma davalarındaki artışa dikkat çekti. AKP iktidarında Türkiye genelinde boşanma davalarında yüzde 54 artış yaşandığını kaydeden Kaplan, Gaziantep’teki artışın ise yüzde 65’e ulaştığını açıkladı.

2003 yılında Antep’te bin 806 çiftin boşandığını, 2018 yılında bu rakamın yüzde 65 artışla 2 bin 976’ya ulaştığını bildiren CHP’li Kaplan, “16 yıllık AKP iktidarında Türkiye’deki toplam boşanma vakalarının yüzde 2’si Antep’te yaşandı. Veriler haftada 41 çiftin boşandığını gösteriyor” dedi.

EKONOMİK ŞİDDET ARTIYOR

Vatandaşların ekonomik krizinden, maddi ve manevi olarak etkilendiğin açık bir şekilde ortada olduğunu söyleyen CHP’li Kaplan, “İşsizlik bunalımı, ödeyemediği kredi ve kredi kartı borçları, ödeyemediği kira ve faturaları, artan zamlar vatandaşlarımızı darboğaza sokuyor. Son dönemde ne yazık ki ülkemizde ve seçim bölgem Gaziantep’te bunalımlar, intiharlar, cinayetler ve şiddet kaygı verici boyutta arttı” dedi.

 

İrfan Kaplan Adalet Bakanına yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

1- Son 5 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle Türkiye genelinde takipte toplam icra takibi sayısı kaçtır? Dosyaların konularına göre dağılımı nedir?

2- Son 5 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle Gaziantep’te takipte toplam icralık dosya sayısı kaçtır? Dosyaların konularına göre dağılımı nedir?

3- 2019 yılı itibariyle Gaziantep’te icralık dosyaların cezalarının toplamı kaçtır?

4- Gaziantep’te icralık dosyaların sebeplerine göre dağılımları nasıldır?

5- Son 5 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle Türkiye’de yaşanan boşanmaların gelir durumlarına ve yaşlara göre dağılımı nasıldır?

6- Son 5 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle Gaziantep’te boşanmak isteyen çiftlerin gelir durumlarına ve yaşlara göre dağılımı nasıldır?

7- Son 5 yılda, yılları ayrı ayrı olarak belirtilmek suretiyle Gaziantep’te kaç Gaziantep mahkemelerinde kaç boşanma davası görülmektedir, kaçı sonuçlanmıştır?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.