Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ellerdeki titreme tiroidin habercisi olabilir

El ve ayaklardaki titremeler, çoğu kez Parkinson ile karıştırılıyor. Uzmanlar “Bu şikâyetler, tiroit ve diyabet gibi hastalıkların belirtisi olabilir” diyor...

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2018 12:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 00:43
Kaynak: İHA
Ellerdeki titreme tiroidin habercisi olabilir

İstemsiz kasılma ve seğirmeler ile kasların kısa süreli kasılması; vücutta, ellerde, ayaklarda ve boyunda titremelere yol açıyor. Türkiye'de ve dünyada sık olarak görülen ancak nedeni tam olarak bilinmeyen titremeler, yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor. Her yaş grubunda ortaya çıkabilen titreme, nedene yönelik yöntemlerle tedavi edilebiliyor. Özel Deva Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uz. Dr. Samiye Uslu KUZUDİŞLİ, titremeler ve tedavileri hakkında önemli bilgiler veriyor...

YAŞLA BİRLİKTE RİSK ARTAR

Nedeni bilinmeyen titremeler, 'Esansiyonel tremor' olarak adlandırılıyor. Vücutta en sık rastlanan hareket bozukluklarının başında gelen bu rahatsızlıklar, yaşlanmayla birlikte ilerliyor. Eller öne uzatıldığında ya da bardak, kaşık tutarken veya yazı yazarken daha çok ortaya çıkıyor. Eller ve kollar tamamen serbest olduğunda örneğin kucakta istirahat halinde titremeler duruyor. En çok ellerde oluşan titreme, daha sonra da baş, boyun, bacaklar, ses telleri ve gövdede görülüyor. Her titreme bir hastalık belirtisi olmayabiliyor.

PARKİNSON'LA KARIŞTIRILIYOR

Vücuttaki esansiyonel titremeler, genellikle Parkinson hastalığı ile karıştırılıyor. Her ne kadar şikayetler benzerlik gösterse de iki hastalığı birbirinden ayırmak gerekiyor. Nedeni bilinmeyen titreme, Parkinson'a göre 10 kat fazla görülüyor. Parkinson titremesi; istirahat halinde, eller rahat pozisyonda dururken ortaya çıkıyor ve hareketle azalıyor. Parkinson'da ayrıca hareketlerde yavaşlama, küçük adımlarla yürüme, baş ve gövde öne eğik vaziyette yürüme, yüzde mimiklerde azalma görülüyor.

SU BİLE İÇEMEZ...

Esansiyonel titremeler ile karıştırılmaması gereken hareket bozukluklarından birini de "beyincik lezyonlarının" titremesi oluşturuyor. Beyincik lezyonlarına bağlı titremeler, diğerlerine göre daha şiddetli geçiyor. Eller hedefe yaklaştıkça titreme şiddetleniyor. Örneğin bardak ağıza yaklaştırıldığında artıyor. Kişi suyu içecekken, titremeye bağlı olarak su bardaktan dökülmeye başlıyor. Ayrıca yürürken ve otururken dengesizlik gibi başka şikayetler de gelişiyor.

ÖMRÜ KISALTMAZ AMA...

Esansiyonel titremeler, yaşam süresini kısaltıcı bir etki göstermiyor. Ancak şiddeti yaşla birlikte artabiliyor. Sonuç olarak bazı hastalarda yazı yazma, yemek yeme sırasında güçlük, sosyal açıdan utanma gibi durumlara neden olabiliyor. Erken tedavi de hastalığın doğal seyrini durdurmuyor ya da yavaşlatmıyor.

MUTLAKA TEDAVİ OLUN

Titremeler, hastanın yaşam kalitesini ciddi derecede düşürüyorsa ve hasta günlük aktiviteleri yerine getirmekte güçlük çekiliyorsa ilaç tedavisine başlanması gerekiyor. İlaç tedavisi ile sonuç alınamayan ve şiddetli titremesi olan hastalarda 'cerrahi tedavi' yöntemlerine başvurulabiliyor.

KAN ŞEKERİNİZE BAKTIRIN

Nedeni bilinmeyen titremeler, başlangıçta hastanın günlük yaşamını etkilemeyebiliyor. Ancak ilerleyen dönemlerde bazı etkenlere bağlı olarak yaşamı olumsuz etkiliyor. Esansiyonel titremeleri tetikleyen faktörleri şunlar oluşturuyor:

Heyecan ve stres

Uykusuzluk

Aşırı kafein tüketimi

Fiziksel yorgunluk

Kan şekeri düşüklüğü

Tiroit fonksiyon bozuklukları

Diğer önemli hastalıkların varlığı....

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.