Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelleri kaldırırken hep birlikte olalım

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi, 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde kadının sosyal yaşama tam katılımına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 12.12.2020 18:35
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 08:02
Kaynak: İHA
Engelleri kaldırırken hep birlikte olalım

“Engellilik ve Kadın” teması başlığında düzenlenen “Bir Konu Bir Konuk“ programın moderatörlüğünü HKÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nilay Kayhan yaparken, programın konuğu Gaziantep Görme Engelliler Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Ayben Katırcı oldu.

Program konuğu Katırcı, bireysel farklılıklar ve bu farklılıklarla birlikte yaşama kültürünün kazandırılması noktasında aile eğitimine değinirken, her bireyin eğitim, sağlık, sosyal yaşama tam ve etkin bir biçimde erişiminin bir insanlık hakkı gereği olduğunu belirtti. Engelli kadınların iş yaşamına katılımlarında girişimciliğin desteklenmesi gerektiğinin de altını çizen Ayben Katırcı, eğitim kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerinin önemini vurguladı.

ENGELİ OLSUN, OLMASIN HER BİREY EŞİT OLMALI

Program moderatörü Doç. Dr. Kayhan, insan hakları gününün önemine ilişkin açıklamalar yaparken, katılımcı ve hakları temel alan toplum yaşamında, engeli olsun olmasın kadın erkek her birey için ayrımcılıktan uzak politikaların izlenmesinin önemini vurguladı. Bu noktada engelli kadınların hayatın her alanında aktif ve tam katılım göstermeleri, eğitim, sağlık, kültür ve sanat alanlarında başarılara imza atabilmeleri, iş yaşamında çabalarının desteklenmesinin altını çizdi.

Yasal düzenlemelerin önemine değinilen programda, engelli kadınların yaşadıkları topluma tam katılımlarının önündeki engellere de vurgu yapıldı. Yaşamın her alanında erişilebilirlik ilkesine dayalı düzenlemeler ve hak temelli uygulamaların önemi belirtildi.

 

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.