Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GABDER’DEN KRİTİK ÇAĞRI

Benzin ve motorine peş peşe gelen zamlar Gaziantep Akaryakıt Bayileri Derneği’ni (GABDER) harekete geçirdi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2019 12:45
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:09
Kaynak: İHA
GABDER’DEN KRİTİK ÇAĞRI

Dernek Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necmi Alpay, akaryakıttaki zamları ÖTV ile karşılayan Eşel Mobil sisteminin geri getirilmesi ya da serbest piyasa uygulamasına geçilmesi çağrısı yaptı.

Konu ile ilgili yaptığı açıklamasında son günlerde hem motorine hem de benzine ardı ardına gelen zamların akaryakıt bayilerini zor duruma soktuğunu belirten GABDER Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necmi Alpay, “2018 Mayıs ayında yürürlüğe giren fiyat artışlarının ÖTV’den karşılanması kararnamesi yılsonu itibariyle yürürlükten kaldırıldı. Dolayısıyla zamlar direkt olarak pompaya yani tüketiciye yansıyor” dedi. “Eşel Mobil sisteminin kalkmasından ötürü artışlar pompaya yansıtılınca fiyatlar yeniden 6 TL'nin üzerine çıktı. Akaryakıttaki zamları ÖTV ile karşılayan Eşel Mobil sistemin geri getirilmesini ya da serbest piyasa uygulamasına geçilmesini istiyoruz” diyen Alpay açıklamasını şöyle sürdürdü:” Bundan sonra uluslararası petrol fiyatları veya döviz kurları dolayısıyla yurtiçi rafineri çıkış fiyatlarında meydana gelebilecek artışların tüketiciye yansıtılmaması önemli. Bu kapsamda Eşel Mobil sisteminin yeniden gündeme alınmasında fayda var. Ancak, kısa vadede fiyat istikrarı sağlayan, tüketiciye ve ekonomiye kalkan olan Eşel Mobil sistemi tabii ki uzun vadeli kalıcı çözüm değil. Türkiye’yi bu bağımlılıktan kurtaracak kalıcı çözümler için de çalışma yapılmalı.”

Dünya petrol piyasalarında yaşanan gelişmeleri de değerlendiren GABDER Başkan Vekili Alpay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dış piyasalarda ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının yanı sıra yine ABD ile en büyük petrol üreticisi olan Venezüella arasındaki siyasi gerginliğin gölgesinde kalan petrol fiyatları yılsonu kapanış fiyatlarına göre yüzde 15 oranında artış göstermiştir. Ocak ayı içerisindeki OPEC üretim kısıntısı da fiyat artmasında etkili olmuştur. Bugün 65 dolar seviyesinde olan petrol piyasasında beklenti bu süreç boyunca artış yönünde olup, yıl ortalaması 80 dolar olarak tahmin edilmektedir. İç piyasada ise petrol fiyatını etkileyen iki değişkenden biri olan dolar yılsonu seviyesini korumaktadır. Petrol fiyat artışına bağlı olarak pompa fiyatları yüzde 7 seviyesinde artış göstermiştir. Tüketim rakamları iç piyasa durgunluğuna bağlı olarak düşmektedir. Türkiye petrol tüketiminin yarısını ülkede bulunan rafinerilerden ham petrolün işlenmesiyle temin etmekte olup, kalan kısmı mamul mal olarak ithal etmektedir. Merkezi otorite tarafından fiyat üzerinde kurulan baskı rafineri üretim ve satış fiyatlarını belirlemekte ve bu fiyat ithal ürün fiyatından düşük kalmaktadır. Dağıtıcıların ithal ürün farklarını bayilerinden talep ettikleri bir dönem yaşanmakta bu da zaten finansal zorluk yaşayan bayileri zarar eder bir duruma sokmaktadır. Sektörel bazda istihdam kayıpları oluşmaktadır. Bozulan ekonomik dengeler bayi iflaslarını da beraberinde getirmekte ya da iflaslara zemin hazırlamaktadır. Serbest bir piyasanın merkezi otorite tarafından baskıda tutulması doğru ve sürdürülebilir değildir. Bu konuda acil çözüm gerekmektedir.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.