Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAÜN HUKUK FAKÜLTESİ’NDE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KONFERANSI

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2019 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 12:03
Kaynak: İHA
GAÜN HUKUK FAKÜLTESİ’NDE FİKRİ MÜLKİYET HAKLARI KONFERANSI

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Genç Hukukçular Kamu Denetçiliği Topluluğu tarafından hazırlanan, konuşmacılığını Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Hakim İhsan Baştürk'ün yaptığı Yargıtay Kararları Işığında Fikri Mülkiyet Haklarının Ceza Hukuku Kapsamında Korunması Konferansı GAÜN Hukuk Fakültesi Amfi Salonu’nda düzenlendi. 

Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Hakim İhsan Baştürk, konuşmasında bilginin toplum için bir gereklilik olduğunu ifade etti. Baştürk, “Kültürümüzün, uygarlığımızın gelişimi için bilgiye erişimin herkese açık olması lazım. Diğer taraftan eserleri yaratan kişi olarak hak sahiplerinin de eserin merkezinde olan kişilerinin de hakları korunması lazım. Toplumun çıkarlarıyla hak sahibi arasın da denge korunmalı ve olmalı” diye konuştu.

Kişinin her türlü fikri emeğiyle meydana getirdiği ürünler üzerinde hukuken sağlanan haklarının telif hakkı olduğunu söyleyen İhsan Baştürk konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Özelikle müzik eserleri, filmler konusunda çok uyuşmazsızlık var.   İcra sanatçı hakları, eser sahiplerinin, söz yazarlarının ve bestecilerin haklarının ihlal edilmesi ya da ‘Fonogram’ dediğimiz taşıyıcı materyallerin kopyalanması, internette dolaşımın olması, bunlar eğer hak sahibi şikâyeti olursa mali hakları yönünden haklarında ceza davası açılabiliyor. Bu tür durumlarda tazminat davaları açılması mümkündür. Bunları hukuk sistemi koruyor. Film eserleri yönünden farklı uyuşmazsızlıklar çıkabiliyor. Filmlerin özelikle CD’ye alınması, internette erişimin olmasında sık rastlıyoruz, haksız hukuka aykırı şeklinde. Onlarda tazminat ve ceza hukuku yaptırımlarıyla korunuyor. Bu tür durumlara yaptırımlar, hem ceza hukuku anlamında hem adli para cezaları hem de 5 yıla varıncaya kadar cezaları var.”

BÖLGENİN EN ÇOK ETKİNLİK YAPAN ÜNİVERSİTESİYİZ

Programın açılışında konuşan GAÜN Genel Sekreteri Doç. Dr. Ayhan Doğan, Gaziantep Üniversitesi’nde geçen yıl düzenlenen etkinlik sayısının 560 civarında olduğunu belirterek, genel yapılan etkinlikler dışında, fakültelerin yaptığı ekinliklere de bakıldığında bölge üniversiteleri içerisinde en fazla etkinlik yapan üniversite olduklarını söyledi. Doç. Dr. Doğan, fikri mülkiyet haklarının ceza hukuku kapsamında korunması konusunun çok önemli olduğunu söyledi.

GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Koban da, “Gençlere doğru zamanda ve doğru yerde doğru bilgiyi vererek iyi bir hukukçu yetiştirmeye katkı sağlamaya çalışıyoruz. Gaziantep’in farklı kurumlardan özellikle de Gaziantep Adliyesi’nin hemen hemen her kademesinden desteklerini süreklilik arz edecek şekilde alıyoruz. Bu destekler bizim için çok kıymetli” diye konuştu.

GAÜN Genç Hukukçular Kamu Denetçiliği Topluluğu Başkanı Gülistan Akkoyun ise, topluluğun amacının; insan fıtratında var olan, doğuştan insana bahşedilen ve insanın onurlu bir varlık olarak hayatını sürdürmesi için sahip olması zorunlu olan insan hakları, önemini anlatmak, insan hakları ihlallerini takip etmek, bu konuda insanları bilinçlendirmek ve nihayetinde adalet duygusunu bireysel ve toplumsal hayatta yeniden inşa etmek olduğunu belirtti.

Konferanstan sonra GAÜN Genel Sekreteri Doç. Dr. Ayhan Doğan ve GAÜN Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine Koban tarafından Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi Hakim İhsan Baştürk’e hediye takdim etti. Konferansa; Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı Mustafa Yalçın, 12. ve 13. Ceza Dairesi Başkan ve üyeleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.