Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAÜN’DE DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLAMASI

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep Üniversitesi Öğrenci Temsilciliği tarafından hazırlanan “16 Ekim Dünya Gıda Günü” etkinliği Gıda Mühendisliği Bölümü Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 16.10.2018 16:07
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 11:10
Kaynak: İHA
GAÜN’DE DÜNYA GIDA GÜNÜ KUTLAMASI

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GAÜN Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Medeni Maskan Dünya’da gıda üretiminin yeterli olmamasının yanısıra, adil bir şekilde de dağıtılmadığını belirtirken, insanların bir bölümünün kıtlık içerisinde yaşarken, bir bölümünün de zevküsefa içinde besinlerin bir kısmını israf ederek çöpe attığını vurguladı. Prof. Dr. Maskan konuşmasının devamında şöyle dedi: “Dünya’da 7 buçuk milyarı aşkın kişi yaşamakta olup, 2050'de bu rakamın 9 milyara ulaşacağı tahmin edilmektedir. O halde, dünyanın yeterli ve güvenli gıda üretmesi, insanların da dengeli beslenebilmesi için çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Gelecekte dünyadaki en büyük krizin gıdada yaşanacağı, savaşların gıda ve su sebebiyle çıkacağı ve tarım üretimine hakim ülkelerin dünya lideri haline geleceği öngörülmektedir. Bu nedenle, sürdürülebilir gıda için sürdürülebilir tarımın önündeki engellerin aşılması gerekmektedir.”

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın ise özellikle gıda israfına dikkat çekerken, “Bu kadar aç insanın olduğu bir Dünya’da, üretilen gıda maddelerinin yüzde 10’unun çöpe atılması anlaşılır gibi değil” dedi. Günde yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çöpe giderek heba olduğunu kaydeden Aydın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece, tüketilmeyen ya da tüketilemeyen, çöp olarak son bulan üretim fazlasıyla bile açlık çeken insanları doyurabilmek mümkündür. Bugün itibariyle hemen her alanda olduğu gibi gıda alanında da sayısı 10 geçmeyen çok uluslu şirketler dünya piyasasına hakim durumdadır. Küresel ölçekte elin parmağını geçmeyen şirketler, piyasayı tohumda, tarım kimyasallarında, gübrede ve hayvansal ilaçlarında kontrol etmektedir. Özelikle insanların temel besin ihtiyacı olarak bilinen, mısır, pirinç, buğday ve soya gibi gıdaları hâkimiyetleri altına almak için de büyük savaşlar vermektedirler.”

Etkinlik Gıda Mühendisi Mahbuba Firması adına Gıda Mühendisi Ganim Küçükoğlu ve Tören Çikolata adına Sinem Sarıyer’in sunumlarıyla devam etti.

Konuşmalar sonrasında GAÜN Gıda Mühendisliği Bölümü Açık Hava Sahasında konser düzenlendi. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, İmam Çağdaş, Mahbuba Kahve, Tat Makarna ve tören Çikolata sponsor oldu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.