Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gizli tehlike; Hatalı giydirme cephe uygulamaları!.

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ovayolu, hatalı giydirme cephe uygulamalarına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2019 12:09
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:32
Kaynak: İHA
Gizli tehlike; Hatalı giydirme cephe uygulamaları!.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Ovayolu, “Yapı sektörü bir bütün olarak değerlendirilmeli, güvenlik, dayanım, konfor, estetik, uzun ömür, yalıtım, enerji tasarrufu, yangın vb. tüm parametreler göz önüne alınarak ve değerlendirilerek üretim yapılmalıdır. Her bir parametre çok önemlidir ve yapının kullanımına göre, yönetmelik ve standartlar çerçevesinde tüm parametreler titizlikle dikkate alınmalıdır.

Yapı sektöründe, yalıtım, mekanik tesisat, yangın ve yangın tesisatı meslek disiplinimize giren ana konulardır. Tüm parametreler birlikte değerlendirilmeli ve optimum yarar sağlayacak şekilde yapıların üretimi yapılmalıdır. Çok iyi yalıtım değeri olan bir malzeme, yangın tehlikesi doğurabilir, dayanımı çok iyi olan bir malzeme, yalıtım konusunda çok kötü olabilir, çok iyi ısıtan ve işletilmesi ekonomik olan bir kazan çevreyi olumsuz etkileyebilir vb. birçok durum söz konusudur. Burada ki birincil öncelik, yapının kullanımına göre ilgili yönetmelik ve standartların dikkate alınmak zorunda olmasıdır.

Son yıllarda özellikle enerji verimliliği ve enerji fiyatlarındaki artıştan dolayı, eski yapılara giydirme cephe (mantolama) şeklinde yalıtım yapılmakta, yeni yapılar da yalıtımlı bir şekilde üretilmektedir. Ancak burada Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik titizlikle dikkate alınmalıdır.

Son dönemlerde meydana gelen ve dış cephelerde hızla yayılan yangınlarda, yönetmeliklere aykırı olarak estetik görünüme sahip yanıcı dış cephe kaplamalarının tercih edilmesi, hatalı malzeme seçimleri ve yanlış uygulamalar önemli rol oynamaktadır. Bilgi eksikliği veya ekonomik gerekçelerle yönetmeliğe aykırı malzemelerin tercih edildiği, yani estetik ve ekonomik kaygıların yangın güvenliğinin önüne geçtiği uygulamaları görebiliyoruz.

Türkiye’de yangınların sayısı her yıl ortalama % 10 artmaktadır. Bugün yapıların bir kısmında yangın güvenlik önlemleri alınmış olsa da, büyük bir kısmında maalesef alınmamış durumdadır. Başta yüksek katlı binalar olmak üzere tüm yapıların cephe ısı yalıtım uygulamalarında yanıcı malzemelerin kullanılması ilgili yönetmeliklerce yasaklanmıştır.

Yangının ortaya çıkış nedenlerini önlemek kadar, yangının kontrol altına alınıp genişlemesine izin vermeyecek malzeme ve yöntemlerin kullanılması hayati öneme sahiptir. Yangına dayanıksız yapı malzemelerinin kullanılması olası bir yangın tehlikesi karşısında, alevlerin hızla yayılmasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve söndürmenin imkânsız hale gelmesine neden olmaktadır. Bunun yanında yangın, sadece yangının meydana geldiği binada tehlike yaratmamaktadır. Yanlış ve kolay tutuşabilir dış cephe malzemelerinden kaynaklı komşu binalara da hızla riayet edebilmektedir. Bu nedenle özellikle ısı yalıtım uygulamalarında zor yanıcı veya hiç yanmaz sertifikalı malzemelerin kullanılmasına ve yalıtım malzemelerinde yangın tehlikesine karşı ilave önlemler alınmasına dikkat edilmelidir. Gerek yeni konut üretiminde ve endüstriyel yapı üretiminde, gerekse de bu yapıların iyileştirilmesinde tüm bu teknik detay ve hususların dikkate alınmasını bekliyoruz.

Sonuç olarak bir taraftan yapıların durumunu iyileştirirken, diğer taraftan olumsuz koşulların oluşmasına neden olmayacak şekilde üretim yapılmasını bekliyor, bu konuda hem sektörü ve vatandaşlarımızı hem de denetleyici ilgili kurum ve kuruluşları uyarıyoruz.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.