Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GTO Erbil Ofisi gelecek için çalışıyor

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu heyeti Erbil’i ziyaret ederek karşılıklı ilişkileri geliştirmek ve GTO Erbil ofisinin çalışmalarını yerinde görmek için Irak’ta temaslarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2017 15:56
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 14:23
Kaynak: İHA
GTO Erbil Ofisi gelecek için çalışıyor

GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, GTO Başkan Yardımcısı Sadık Koçak ve GTO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Melekoğlu’nun yer aldığı GTO heyeti, T.C. Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam, T.C. Ticaret Ateşi Zihni Tuğrul, Erbil Ticaret Odası Başkanı Dara Jaleel Al Khayat ve Gaziantep’ten alım yapan Iraklı firmaları ziyaret ettiler.

IRAK PAZARI GELECEK VAAT EDİYOR

GTO Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, GTO Erbil Ofisi’nin çalışmaları ve Irak –Türkiye ilişkilerinin geleceğine ilişkin görüş alışverişinde bulunulan ziyaretlere ilişkin yaptığı değerlendirmede; GTO Ofisinin Gaziantepli firmaların bölgedeki varlığı açısından olumlu bir algı yarattığını gözlemlediklerine ve Irak pazarının büyük potansiyel taşıdığını ve bu potansiyelin en iyi şekilde kullanılması için Oda olarak her türlü altyapıyı hazırlamaya çalıştıklarına vurgu yaptı.

Irak’taki durumun daha stabil hale gelmesinin ardından pazarda ciddi hareketliliğin yaşanacağını dile getiren Hıdıroğlu, “Bölgede temel ihtiyaç maddeleri ve alt yapı konusunda özellikle şu an Musul’daki bazı bölgelerden talepler başladı. Bu konuda GTO Erbil Ticaret Ofisimiz aracılığı Gaziantepli firmalarımızı bilgilendirmeye ve geleceğe hazırlanmaya çalışacağız” dedi.

Hıdıroğlu, “Türk mallarının Irak'ın Güneyine gitmesinde ikinci bir gümrük alınması ve Türk tırlarının engellenmesi gibi bazı sorunlar yaşıyoruz. Bu durumda Türk firmaları İran üzerinden mallarını göndermek zorunda kalıyor. Ancak önümüzdeki süreçte pazar daha da hareketlenecek, bu kapsamda bölgede yer almak, bölgeden çekilmemek gerek. Burada güvenlik tam olarak sağlandığında bölgeye çok olumlu yönde etkileri olacak” dedi.

GAZİANTEP SANAYİSİ VE TİCARİ HAYATI ERBİL İÇİN ÖRNEK

T.C. Erbil Ticaret Ateşesi Zihni Tuğrul GTO heyetini kabulünde GTO'nun Erbil'de ofisi bulunmasının önemine değinerek Gaziantep sanayisinin ve ticaret kültürünün Erbil için örnek olduğunu söyledi.

Irak’ta planlanan büyük projelerde Gaziantep tecrübesinden yararlanılmak istendiğini belirten Tuğrul, “Iraklı yetkililerle Gaziantep’e yaptığımız ziyaretlerde de gördük ki Gaziantep OSB’si ve sanayi altyapısı Erbil’de kurulması planlanan OSB için önemli bir örnek. Bütçe ve yer tahsisi yapılan OSB projesi, Zaho’da kurulması planlanan serbest bölge projesi gibi projelerde Gaziantepli firmaların tecrübelerinden yararlanılmak isteniyor” şeklinde konuştu.

GTO’NUN ERBİL’DE OFİSİ OLMASI OLDUKÇA ÖNEMLİ

T.C. Erbil Başkonsolosu Mehmet Akif İnam Türkiye için Irak’ın genelinin önemli olduğuna dikkat çekerek, bölgedeki olumsuzluklara rağmen, Konsolosluk, Ticaret Ataşeliği ve Türk firmalarının bölgede varlığını sürdürdüğünü söyledi.

Musul Operasyonu tam olarak sona erdiğinde bölgeye olumlu şekilde yansımaları olacağını belirten İnam, “Pazarda ufakta olsa hareketlilik gözlemleniyor. Irak pazarında Gaziantep firmalarının ticareti büyük önem taşıyor. Böyle bir süreçte GTO’nun Erbil'de ofisi olması oldukça önemli. GTO Türkiye'den tek Ticaret Odası. Sizi bu noktada tebrik ediyor, çalışmalarının devamını diliyorum” dedi.

Erbil Ticaret Odası’nı (ETO) ziyaret ederek Başkan Dara Jaleel Al Khayat, ETO yönetim ve meclis üyeleri ile bir araya gelen GTO heyeti iki oda işbirliğinde yapılabilecek çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

İki Oda yetkilileri, 2017 yılı içerisinde Erbil’de bir “Gaziantep Günleri” etkinliği düzenleyerek karşılıklı ilişkilerin güçlendirilmesi noktasında görüş birliğine vardılar.

Erbil ve Gaziantep ticaretinin geliştirilmesi noktasında GTO Ticaret Ofisinin önemine değinen ETO Başkanı Khayat, ofisin sadece ticari değil sosyal ilişkilerin gelişimine de hizmet ettiğini belirterek başarılar diledi.

Gaziantepli firmalarla önemli ticari ilişkileri bulunan Erbil firmalarını da ziyaret eden Başkan Hıdıroğlu ve beraberindekiler, iki ülke arasında yapılan ticaret ile ilgili bilgi aldılar.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.