Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Her çocuk eşit haklara sahip olmalı"

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 20.11.2019 11:19
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 03:46
Kaynak: İHA
"Her çocuk eşit haklara sahip olmalı"

Her çocuğun eşit haklara sahip olması gerektiğini vurgulayan Kaplan, “çocukların daha sağlıklı, özgür ve mutlu olduğu; her alanda haklarına saygı duyulan bir dünya hepimizin dileği” diye ifade etti.

Kaplan, açıklamasının devamında “20 Kasım 1989 Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin kabul günüdür. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuklarımızın korunmalarını ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak en önemli hukuki sözleşmelerden birisidir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocuklarımızın eğitim, sağlık, yaşama, cinsel sömürüye karşı koruma, barınma gibi birçok hakkını tanımlayan bir kavramdır. Çocukların açlıktan, yokluktan, sömürüden, ihmallerden uzak, temel haklarını koruyacak bu 54 madde evrensel insan haklarından ayrılmaz bir parçadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi, cinsiyet, dil, din, ırk gözetmeksizin bütün çocukların haklarını tamamlıyor. Her çocuk sağlık, eğitim ve bakım hakkına sahiptir. Bu haklar ihlal ve istismar edilemez. Çocuklarımızın ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı bireyler olmalarını istiyorsak; haklarına saygı duymalı ve haklarını korumalıyız” dedi.

TÜRKİYE’DE “ÇOCUK OLMAK” GERÇEĞİ

Türkiye’de çocuk istismarı, çocuk işçiliği ve çocuk yaşta evliliklere değinen Kaplan, “Resmi verilere göre ülkemizde 23 milyona yakın çocuk var. 2 milyona yakın çocuk işçi, gün geçtikçe artan çocuk istismarı, şiddeti var. TUİK 2018 yılı verilerine göre, 2013 yılı ile 2018 yılının ilk 5 ayına kadar toplam 319 çocuk işçinin iş cinayetlerinde can verdi. 18 bin 290 suçtan çocukların cinsel istismarı hakkında dava açıldı. Her 100 bin çocuktan 1598’i suça sürüklendi. Binlerce çocuğumuz anneleriyle birlikte cezaevinde yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalıyor. Ülkemizdeki, ‘çocuk olma’ gerçeği ne yazık ki hiç iç acıcı bir tablo çizmiyor. Çocuklarımızın her türlü ihmal, istismar ve şiddetten korunması konusunda hepimizi büyük görevler düşüyor” dedi.

HER ÇOCUĞUN EŞİT YAŞAM HAKKINA SAHİP OLDUĞU VE HİÇBİR ÇOCUĞUN YATAĞA AÇ GİRMEMESİ DİLEĞİYLE

Hiçbir çocuğun arasında ayrımcılık yapılmaması ve çocuk haklarının tüm çocuklar için geçerli ve gerekli olduğunu ifade eden Kaplan, Çocuk hakları ile ilgili ihlaller ve istismarlara karşı ‘iyi hal’ olmadan, ağır cezai yaptırımlar uygulanması gerektiğini savundu.

Kaplan, “ Eşit, huzurlu, sağlıklı ve aydınlık bir gelecek tüm çocuklarımızın hakkı. Hiçbir çocuğun tacize, tecavüze, zorla evlendirilmeye, çalıştırılmaya, niteliksiz eğitime, iş cinayetlerine kurban gitmeyeceği; Çocukların hiçbir tehlike ve tehdide maruz kalmadan, gelecek kaygısı duymadan, barış içinde ve güvenli bir ortamda mutlu ve özgürce yaşayabilmeleri için haklarına sahip çıkmak hepimizin en temel görevi. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun dediği gibi hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi, çocuklarımıza sağlıklı ve mutlu bir gelecek sağlayabilmek için; hak, hukuk ve adalet temelinde, çocuk haklarını korumak için vereceğimiz mücadele devam edecek.” diye ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.