Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her şey tasarım kabiliyeti ve tasarımdan geçiyor

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Türk Patent Enstitüsü işbirliği ile “Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu Kapsamında Patent” semineri düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2017 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 24.11.2023 11:10
Kaynak: İHA
Her şey tasarım kabiliyeti ve tasarımdan geçiyor

Seminerde konuşan GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu küresel pazarda fark edilmenin gitgide zorlaştığını, değer yaratarak rekabet edilmesi gerektiğini söyleyerek, “Her şey tasarım kabiliyeti ve vizyondan geçiyor” dedi.

Verilen patent sayısının bir ülkenin gelişmişliğini belirleyen parametrelerden biri olduğuna vurgu yapan Hıdıroğlu, Türkiye’nin bu konuda geride olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ülke olarak bu sıralamalarda oldukça gerideyiz. Patentte Amerika'dan 158 yıl, Güney Kore’den 55 yıl gerideyiz. Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü raporuna göre ; Çin 928 bin 177 patent başvurusu ile ilk sırada. ABD’nin başvuru sayısı 578 bin 802, Güney Kore’nin ki 210 bin 292.Türkiye ise 5 bin 97 ile 25.sırada yer alıyor.”

Küresel pazarda fark edilmenin gitgide zorlaştığını söyleyen Hıdıroğlu, “Fark edilmek için ya herkesin yaptığından farklı ya da hiç kimsenin yapmadığı bir ürün ya da hizmet geliştirmeliyiz. Her şey tasarım kabiliyeti ve vizyondan geçiyor. Değer yaratarak rekabet etmek zorundayız. Global markalar yaratmak zorundayız” diye konuştu.

Katılımcılara patent, faydalı model, markalaşma ve yeni sınai mülkiyet kanunu hakkında bilgi veren Türk Patent Enstitüsü Sınai Mülkiyet Uzmanı Faruk Önder de Türkiye'nin sınai haklar konusunda hem sayısal olarak hem de içerik olarak çoğu ülkeden geride kaldığını ancak son iyileştirmelerle birlikte başvuru oranlarının sürekli artış gösterdiğini belirtti.

Faruk Önder, "Sınai haklar konusunda sayısal olarak Türkiye çok çok gerilerde. Sadece sayısal bazda değil içerik olarak da oldukça gerideyiz. Patent sayımızın artma grafiğine baktığımız zaman kriz döneminde bile Türk Patent Enstitüsüne yapılan başvurular hızla artmıştır. Sayımız az ama iyi yoldayız" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.