Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“İLAÇ VE İLACA DAİR TÜM ÜRÜNLERİN TEK DOĞRU ADRESİ ECZANELERİMİZDİR”

Haber Giriş Tarihi: 15.10.2020 10:59
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 00:35
Kaynak: İHA
“İLAÇ VE İLACA DAİR TÜM ÜRÜNLERİN TEK DOĞRU ADRESİ ECZANELERİMİZDİR”

CHP Gaziantep Milletvekili Eczacı İrfan Kaplan, Covid-19 pandemisiyle birlikte besin takviyesi, vitamin, bağışıklık güçlendirici gibi sağlık ürünlerinin AVM’lerde, zincir marketlerde, aktarlarda satılmasıyla ilgili açıklama yaparak “Toplumun sağlığı tehlikeye atılıyor, Sağlık Bakanlığı derhal denetim ve önlem almalıdır” dedi.

Öte yandan grip aşısının yetersizliğinin de yakın vadede çok ciddi sıkıntıları beraberinde getireceğini belirten Kaplan, “Vatandaşlarımızla Eczacılar karşı karşıya gelecek, Sağlık Bakanlığı’nın ihmalkârlığının sorumsuzluğunun cezasını Eczacılarımız çekecek” dedi.

Kaplan, yaptığı açıklamada Covid-19 ile birlikte vatandaşların besin takviyesi, vitamin ve bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlara talebinin arttığını ifade ederken; AVM, market zincirler ve aktarlarda, Eczacı Danışmanlığı olmadan, tehlikeli şekilde satılmasının ileriki süreçlerde sağlık anlamında tehlike arz ettiğini ifade etti. Kaplan, “Esası ilaç olup, ilaç dışı gösterilen bu ürünler yasal boşluktan marketlerde, aktarlarda dahi satılabilmektedir. Ayrıca son zamanlarda bu ürünlerin reklam ve pazarlama alanları oldukça yaygınlaşmıştır. İlacın pazarlama ve reklam konusu yapılması kabul edilemez.  İlaç herhangi bir ürün değildir, sağlık için kullanılır. İlaca ve sağlığa dair tüm ürünlerin tek doğru adresi sadece eczanelerdir” diye belirtti.

“SAĞLIK BAKANLIĞI İLAÇTA REKLAM, PAZARLAMA VE ECZANE DIŞINDA SATIŞLARINI DERHAL DURDURMALIDIR”

Sağlık Bakanlığını göreve çağıran Kaplan şunları söyledi: “Bu yüzden vitamin, gıda takviyesi, besin takviyesi, bağışıklık güçlendirici adı altında sunulan bu ürünler, Sağlık Bakanlığı ruhsatıyla, Eczacı Danışmanlığında sadece Eczanelerde satılmalıdır. Sağlık Bakanlığı, halk sağlığı için ivedilikle önlem almalı ve düzenleme getirmelidir.”

 “AŞILARIN ECZANELERDEN ÇIKARILMAMASI GEREKMEKTEDİR”

Milletvekili Kaplan, Türk Eczacılar Birliği’nin açıkladığı rakama dikkat çekerek; “TEB’in verilerine göre ülkemizde 10 milyon grip aşısına ihtiyaç vardır.  Tedarikçi firma ise 1.5 milyon aşı geleceğini açıklamıştır. Grip mevsiminin başladığı, vaka sayısındaki artışın da pik yaptığı bu günlerde 1.5 milyon aşı, ülkemizde kronik hastalığı olan, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza dahi yetmeyecektir. Aşı sayısının yeterli olmaması durumunda eczanelerde ciddi bir sorun yaşanmasının ve vatandaşla eczacının karşı karşıya gelmesi kaçınılmazdır. Sağlık Bakanlığı’nın grip aşılarını Eczaneler vasıtasıyla hastalara ulaştırılması ve aşıların eczanelerden çıkarılmaması gerekmektedir.  Ayrıca, 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımız için aile sağlık merkezlerinde aşılar reçetelendirildikten sonra; aşı eğitimi almış eczacılar tarafından hastalara aşı yapılması ve İlaç Takip Sistemi'ne kaydedilmesi gerekmektedir” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.