Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İMO Gaziantep Şube heyeti deprem bölgesinde

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk ve Yönetim Kurulu Üyeleri, deprem bölgesi Elazığ'da incelemelerde bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2020 11:35
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2023 04:13
Kaynak: İHA
İMO Gaziantep Şube heyeti deprem bölgesinde

Çeliktürk, yapılan incelemelerde, yıkılan binaların bilim, fen ve mühendislik kurallarına uymadığının bir kez daha görüldüğünü söyledi.

DEPREM DERS OLMALI

Depremin merkezi Sivrice ilçesi ile Elazığ merkezinde yıkılan ve ağır hasarlı binalarda incelemelerde bulunduklarını belirten İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, "Öncelikle depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. İMO Gaziantep Şubesi olarak bir heyet halinde Elazığ'a giderek, deprem bölgesinde incelemelerde bulunduk. Elazığ'da depremin değil çürük binaların öldürdüğünü ve depremden çıkaracağımız önemli dersler olduğunu bir kez daha gördük" dedi.

KURALSIZLIK ÖLÜM GETİRİYOR

Başkan Çeliktürk, İMO heyeti olarak deprem bölgesindeki incelemelerden çıkarılan sonuçları şöyle özetledi:

"Yıkılan ve hasar gören binalar bilim, fen ve mühendislik kurallarına uyulmadan inşa edildiği meslektaşlarımız tarafından tespit edilmiştir. Kısa kolon etkisi, kuvvetli kiriş-zayif kolon, burulma ve ve burkulma boyları, Agrega tanelerinin orantısız, büyük çapta ve mil kumu kullanımı, beton dökümü esnasında segregasyon olan taşıyıcı elemanların göçmesi depremdeki hasarın artmasına yol açmıştır. Özellikle bitişik nizam yapılarda dilatasyon derzlerinin olmamasından deprem esnasında, farklı periyotlardaki yapıların çekiçleme etkisi sonucu yapıların birbirinde hasar oluşturması, kolon etriyelerin hiç olmaması veya aralıklarının düzensiz ve fazla olması sonucu kesme kırılmaların olması sonucu taşıyıcı elemanlardaki en istenmeyen 45 derecelik ve dikey kırılmalar oluşturduğu tespit edildi.   Mühendislikte olmazsa olmaz dediğimiz, 'proje-işçilik-malzeme' kavramlarının birbirini tamamlamadığı görüldü. İmara açılan ve açılması planlanan bölgelerin detaylı olarak zemin araştırılması yapılması gerekmektedir. İmar uygulaması zemin açısından sakıncalı olan Sürsürü mahallesindeki yıkılan bina zemin su seviyesinin üst seviyede olduğu ve zemin sıvılaşmasınlar dolayı çöktüğü tespit edilmiştir."

DEPREM MASTER PLANI ZORUNLULUKTUR

Ülke olarak deprem öncesi, deprem sırasında ve deprem sonrasında yapılması gerekenler konusunda Deprem Master Planlarının acilen hazırlanmasının gerektiğine dikkat çeken Çeliktürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Elazığ'da yapılan incelemeler sırasında, bilim, fen ve mühendislik kurallarına uyarak inşa edilen binalarda deprem sonrası yapı güvenliği açısından sıkıntı görülmemiştir. Sivrice ve çevre kırsal köylerde acilen gönderilen yardımların koordineli şekilde vatandaşlarımıza iletilmesi detaylı olarak ilgili kurumlar tarafından vakit geçmeden planlanmalıdır. Yetkililer tarafından 1500’ün üzerinde bina ağır hasarlı olarak tespit edilmiş olup, acilen yıkılması gerekmektedir. Bitişik nizam binalarda,kat yüksekliklerinin birbirlerinden farklı olduğu ve güncel şartnamelere uygun olmadığı görülmüştür. Planlanan ve yeni planlanacak imar alanlarında bitişik nizam imarın tercih edilmemesi gerektiği bir kez daha anlaşılmıştır.

YAPI STOKU DEPREME HAZIR HALE GETİRİLMELİ

Deprem toplanma alanları tüm illerde acilen planlanmalı ve vatandaşlarımıza her mahallede kurulacak çadır kentler, Sahra hastaneleri, merkezi yemekhane vb ile olası bir afette hizmet verilmelidir. Depremin bir doğa olayı olduğunu unutmadan, yapı stokumuzu oluşabilecek muhtemel depreme göre hazır hale getirmek zorundayız. Bina inşaatlarımızda yapısal denetimin (Uygun Proje-Malzeme kalitesi-İşçilik kalitesi) konunun uzmanları tarafından detaylı olarak yapılması şarttır. Depremin ne zaman ve nerede geleceğini bilemeyiz ama deprem ve sonuçlarına hazırlık yapmak bizlerin elinde olan bir durum vakit geçirmeden ülke olarak hazırlıklara başlamalıyız."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.