Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İnşaat ustası belgelendirmede büyük kolaylık

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2017 12:39
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 20:12
Kaynak: İHA
İnşaat ustası belgelendirmede büyük kolaylık

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca tehlikeli 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hale getiren ve 25 Mayıs 2015'te resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre inşaat işçilerine kalıp, demir ve duvarcı ustalarına yönelik mesleki yeterlilik sınavları İnşaat Mühendisleri Odasının girişimleriyle yapılmaya devam ediliyor. Ustaların Belge ücretleri başarılı oldukları takdirde devlet tarafından ustalara geri ödeniyordu. Fakat ustaların belge ücretlerini yatırmalarındaki sıkıntıdan dolayı beklenen belgelendirme istenilen düzeyde gerçekleşmedi. Sektör temsilcilerin görüşmeleri sonucunda belge ücretleri müteahhitler tarafından 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen değerler üçüncü kişi veya kuruluş tarafından tek nokta başvurusunda belirtilen sınav ücretine karşılık teminat olarak gösterilebilmesinin önü açıldı.

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, yeni yapılan bu düzenlemenin çok yerinde olduğunu mesleki yeterlilik belgesi almada yaşanan maddi sıkıntının bu şekilde çözülebileceğini, önümüzdeki günlerde ustaları belgelendirmesinin yapılan bu düzenlemeyle daha hızlı bir ivme ile devam edileceğini umduğunu belirtti. İnşaat mühendisleri odası yönetim kurulu olarak İnşaat sektörünün önünü açacak her türlü faaliyetin içinde aktif bir biçimde bulunmaya devam edeceklerini söyledi. Çeliktürk " İnşaat Mühendisleri Odası olarak zorunlu mesleki yeterlilik belgesi alınması konusunu ilk günden beri yakından takip etmekteyiz. 2015 yılında resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğe göre inşaat işçileri, kalıp, demir ve duvarcı ustalarının bu belgeyi almaları zorunlu hale gelmiştir. Birçok ustamızın bu konudan haberi yoktur. Mesleki yeterlilik ve Mesleki eğitim karıştırılmamalıdır. Mesleki Eğitim ve Mesleki Yeterlilik arasındaki fark; Mesleki Eğitimde çalıştırılan iş kolu genel olarak ele alınırken, Mesleki Yeterlilik de daha çok meslek kodu ile ilişkilendirilmiş olmasıdır. Bu sebeple Mesleki Eğitim konusu işverenin doğrudan etki ve müdahalesine tabii iken, Mesleki Yeterlilik doğrudan çalışanın yetkinliğini tamamlamasına bağlıdır. Biz ustalarımızı bu hususlarda bilgilendirerek mesleki yeterlilik belgesi almaları için teşvik ediyoruz. Oda olarak bu konuda yetkili olan Sercan Eğitim Kurumları ile ortaklaşa girişim yaparak ustalarımızı sınava aldık. Önce yetkililer gözetiminde yazılı sınavları yapıldı. Daha sonra inşaat alanına giderek uygulamalı sınav gerçekleştirildi. Sınavların tamamı değerlendirme yapılması için yetkili kişiler tarafından kayıt altına alındı. Sınav sonuçlarının açıklanmasıyla; başarılı olan ustalarımıza Şube Hizmet Binamızda düzenlenen törenle belgeleri verildi "dedi.

Mesleki yeterlilik belgesi alma konusunda bölgede öncülük yaptıklarına dikkat çeken İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, daha önce bir gurup ustanın belgesinin verildiğini ikinci gurubunda tamamlandığı ve yeni sınavların hızla devam ettiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.