Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalbinizi koruyun

Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Serdar Keçeoğlu kalp ve damar hastalıklarını beraberinde getirdiğini hakkında bilgilendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 28.09.2018 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:36
Kaynak: İHA
Kalbinizi koruyun

Günlük hayatımızda yoğun iş ve yaşam koşulları ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle insanların daha hareketsiz ve stresli bir yaşam sürdürdüğüne dikkat çeken Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Bölümü Uzm. Dr. Serdar Keçeoğlu kalp ve damar hastalıklarını beraberinde getirdiğini hakkında bilgilendirdi. 

Hareket etmeyen bir insan kilo almakta, kasları ve kemikleri zayıflamakta, tüm vücudunda genel bir tembellik meydana gelmektedir. Bu yavaşlama nedeniyle enerji ihtiyacı azalmakta ve yağ depolanması artmaktadır. Yağ dokuları sadece ağırlık artışı sorununa yol açmaz. Yağ dokusu kimi zaman bir organ gibi çalışabilmektedir. Salgıladığı pek çok madde ile vücut fonksiyonlarında değişikliklere yol açabilmektedir. Kalp ve damar hastalıkları da hareketsizlik ve yağ dokusu artışı ile direkt ilişkilidir. Bu nedenle hareketsizlik kalp ve damar hastalıkları için önemli bir risk.

Günde en az 100 bin kez çarpan kalbimizi, ilerleyen takvim yaşımız değil sağlıksız beslenme yaşlandırıyor. Sağlıkla atan, genç bir kalbe sahip olmak için bazı besinlerin beslenme planında başrol olması gerekiyor. Beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik çok önemli problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunlara bağlı olarak kan basıncı ve diyabet oranları artmaktadır. Sigara içiciliği ve genetik özellikleri de dahil ettiğimizde kalp ve damar hastalıklarındaki artışının ana faktörleri ortaya çıkmaktadır. Sigara içmek veya diğer tütün çeşitlerini kullanmak, kalp hastalığının gelişiminde rol oynayan en önemli risk faktörlerinden biridir. Tütünün dumanı 4800 den fazla kimyasal madde içerir. Bu maddelerden çoğu, kalp ve kan damarlarına zarar verirler. Sonuçta da damarların daralmalarına yol açarlar (ateroskleroz). Ateroskleroz sonuçta kalp krizine sebep olur. Ayrıca sigara dumanındaki nikotin kalp damarlarını daraltarak, kalbin hızını arttırarak ve kan basıncını yükselterek, kalbin çalışmasını zorlaştırır. Dumandaki karbon monoksit, kanın oksijeninin bir kısmının yerini alır. Yeterli oksijen sağlamak için, kalp zorlanır ve kan basıncı yükselir. Sigara içen ve doğum kontrol hapı alan kadınlar, sigara içmeyenlere göre daha fazla kalp krizi ve inme riskine maruzdurlar. Daha kötüsü bu risk yaşla artar ve özellikle 35 yaşın üzerinde olanlarda daha belirgindir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.