Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kaplan, kazaları meclise taşıdı

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, mevsimlik tarım işçi kazalarını meclis gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2018 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 13:14
Kaynak: İHA
Kaplan, kazaları meclise taşıdı

Eylül ayının ilk 10 gününde Gaziantep’te mevsimlik tarım işçilerini taşıyan 3 trafik kazasında 8 tarım işçisinin öldüğünü, 43 tarım işçisinin yaralandığını belirten Kaplan, gerekli önlemlerin alınması için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, “ Yaşadıkları illerde iş imkânı bulamayan, yoksulluk sınırında ve sınır altında yaşayan vatandaşlarımızın birçoğu yılın 5-6 ayı olmak kaydıyla göç ederek, aileleriyle mevsimlik tarım işçiliği yapıyor. Her yıl yüzlerce mevsimlik işçi trafik kazalarında canlarını yitirirken, yüzlercesi de yaralanıyor. Sağlıksız yaşam koşulları, düşük ücretle çalıştırılma, ulaşım sorunları, güvenlik, yaşam hakkı ihlallerine neden oluyor. Hemen her gün haberlerde mevsimlik işçilerin dramlarına denk geliyoruz” dedi.

Kaplan, “Günlük 50-60 TL’ye çalıştırılan işçilerin beslenme ve barınma ihtiyaçları da sağlıklı yaşam koşullarının altında kalmakta. Çoğunluğu kendi imkânlarıyla çadırlarda yaşayan işçiler, elektrik, su, tuvalet gibi ihtiyaçlarını da karşılamakta zorluk yaşıyor. Bir başka önemli sorun da aileleriyle birlikte mevsimlik işlerde çalışmak zorunda olan çocuklar. Eğitim-öğretim yılı başladığı zamanda bile tarlalarda çalışmaya devam eden çocukların eğitim hayatları çok ciddi olumsuzluklarla sonuçlanabileceğini “ ifade etti.

HASATLAR BİLE DAHA SAĞLIKLI KOŞULLARDA TAŞINIYOR

Kaplan, “Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşım olanakları sağlıksız ve yetersiz. Ucuza getirmek için traktör ve kamyonlarda işçiler taşınıyor. Bir kamyon kazası sonucu bütün aile fertlerinin canlarını yitirdiği acı haberleri neredeyse her gün medyada duyuyor ve okuyoruz. Sadece Eylül ayının ilk 10 gününde Gaziantep’te mevsimlik tarım işçilerini taşıyan 3 ayrı trafik kazasında 8 tarım işçisi öldü, 43 tarım işçisi yaralandı. Kaldırdıkları hasatlar bile daha sağlıklı şekilde taşınan bu tarım işçilerimiz, kamyonların ve traktörlerin arkasına tıka basa bindirilerek, trafiğe çıkması uygun olmayan araçlarla yaptıkları yolculuklarda kazalara kurban gidiyor. Defalarca CHP olarak bu sorunlar dile getirilmesine rağmen, hükümette bir karşılığı bulunmamakla birlikte, göz yumulmaya ve seyirci kalınmaya devam ediyor. Evinden uzak, günde 13-14 saat çalışarak, bütün sağlıksız koşullara rağmen emeğinin karşılığını alamayan mevsimlik tarım işçilerimizin en büyük sorunlarından biri olan ulaşım sorununu hükümet acilen çözüme kavuşturmalı.” diye konuştu.

Kaplan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

 

BAKAN’A SORULAR

1- 2018 yılında mevsimlik işçi sayısı kaçtır? Yaş ve cinsiyetlere göre dağılımı nedir?

2- Türkiye’de mevsimlik işçi olarak çalıştırılan çocuk sayısı kaçtır? İllere göre dağılımı nedir?

3- Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere Türkiye’de son beş yılda trafik kazası sonucu hayatını kaybeden mevsimlik işçi sayısı kaçtır? Kaçı kadın, kaçı çocuktur?

4- 2018 yılında trafik kazası sonucu hayatını kaybeden ve yaralanan mevsimlik işçi sayısı kaçtır? Kaçı kadın, kaçı çocuktur?

5- Gaziantep’te, yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere son beş yılda trafik kazası sonucu hayatını kaybeden mevsimlik işçi sayısı kaçtır? Kaçı kadın, kaçı çocuktur?

6- Mevsimlik işçilerin iş koşullarının iyileştirilmesine dair bir çalışmanız var mıdır? Varsa nedir?

7- Kasada onlarca mevsimlik işçi taşıyan kamyonet ve traktörlerin trafikte olmasına nasıl izin verilmektedir?

8- Trafik kazaları, ölümler ve yaralanmaların olmaması için herhangi bir denetleme ya da önlem almayı düşünüyor musunuz?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.