Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçer: “Kapsamlı bir yapılandırma gerçekleştirdik, hayırlı olsun"

Gaziantep Milletvekili Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, vergi ve SGK borçları ile kamu alacaklarının yapılandırılması ve istihdam teşvikine ilişkin düzenlemeleri içeren kanun teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 12.11.2020 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 16:04
Kaynak: İHA
Koçer: “Kapsamlı bir yapılandırma gerçekleştirdik, hayırlı olsun"

Vergi affı olarak nitelendirilen vergi yapılandırmasına ilişkin merak edilen ayrıntıları paylaşan Koçer, “Devletle milletin kucaklaştığı bir çalışmamız daha kanunlaştı. Plan ve Bütçe Komisyonumuzda görüşülerek kabul edilen yapılandırma kanun teklifi üzerinde komisyon öncesinde başlayan uzun ve detaylı çalışmalarımız oldu. Pandemi sürecinde vatandaşlarımızdan gelen yüksek talep sonucu oluşan yapılandırma çalışmalarımız komisyonumuzda geçtiğimiz günlerde kabul edilmişti. Plan ve Bütçe Komisyonumuzda kabul edilen kanun teklifi Genel Kurulda kabul edildi. Vatandaşlarımızın yüksek talebi ile yaptığımız bu çalışmanın hayırlı olmasını dilerim.”

MİLYONLARI İLGİLENDİREN BİR BORÇ YAPILANDIRMASI YAPILDI

KYK kredileri, SGK borçları, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, trafik, seçim, nüfus para cezaları, trafik cezaları ve usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları gibi tüm idari para cezaları bu yapılandırmanın kapsamında yer alıyor.

PEŞİN ÖDEMEYE İNDİRİM

Yapılandırılan vergi borçları 18 taksitte ödenebilecek. Borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlanacak. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi (KDV), Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) bu kanun kapsamında yapılandırılabilecek.

MÜRACAT YIL SONUNA KADAR, İLK TAKSİT OCAK 2021’DE

Yapılandırmadan faydalanmak isteyenlerin, kanunun çıktığı tarihten itibaren yıl sonuna kadar müracaat etmesi gerek. En çok 18 taksitte ödenecek borçların taksitleri iki ayda bir ödenecek. İlk taksit tarihine kadar peşin ödeme yapılması halinde faizler silinecek. Ödemeler 2021 yılı Ocak ayında başlayacak.

EN KAPSAMLI YAPILANDIRMA

KOSGEB’in sunduğu desteklerden yararlananlar ile aidat alacakları, il özel idareleri, belediyeler ve bunların bağlı kuruluşları ile sermayesinin yüzde 50'den fazlası bunlara ait şirketlerin taşınmazları hakkında yapılan irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan alacaklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıfların kira alacakları, kalkınma ajanslarının il özel idareleri, belediye ve sanayi odalarından olan alacakları, TSE hizmet bedeli alacakları da yapılandırma kapsamında yer alacak.

Sosyal güvenlik primi idari cezaları, gecikme cezaları ve faiz zamlarının da yapılandırılabileceği kanun kapsamında il özel idarelerine olan borçlar, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, ilan ve reklam vergisi, diğer vergi ve harçlar, su, atık su, katı atık ücretleri, yol katılım payları, muhtelif ücretlerden kaynaklı kurum alacakları ve zam ve faizleri de yer alıyor. TOBB, TESK, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, ihracatçı birliklerinin aidat ödemeleri de yapılandırılabilecek. SGK tarafından takibi yapılan 31 Ağustos tarihinden önce tespitleri yapılan ve yapılandırma son başvuru tarihine kadar kesinleşenler de yapılandırmadan faydalanabilecek.

Belediyelerin tasarrufuna bırakılan taşınmaz kiralamaları ve irtifak hakkı tesisinden kaynaklanan alacakları da yapılandırma kapsamında ve Büyükşehir Belediyeleri ile bağlı kuruluşlarının DSİ’ye olan borçları da yapılandırılabilecek.

ÇİFTÇİ VE ORMAN KÖYLÜLERİ DE YARARLANACAK

İşsizlik ödeneğinden yararlandırılanların, işten ayrılmalarını takip eden 90 gün içinde işe girmeleri ve 12 ay süreyle kesintisiz hizmet akdine tabi olarak çalışmaları halinde, işsizlik ödeneğinden yararlandıkları süre için hesaplanacak uzun vadeli sigorta primleri İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanacak.

Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu olan çiftçiler ile kredi kullanan orman köylüleri de bu kanunda yer alan düzenlemeden yararlanabilecek.

TEŞVİK VE DESTEKLER 2023’E KADAR UZAYACAK

Cumhurbaşkanı; kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerini istihdam etmesi halinde işverene sağlanan prim desteğinin bir önceki yıl ortalamasına ilave istihdam edilen kişiler için 12 ay, bu kişinin kadın, genç veya engelli olması durumunda 18 ay süreyle işverene sağlanan prim teşvikinin ve ilave istihdam sağlayan işverene Gelir Vergisi stopaj teşviki ile Damga Vergisi desteği uygulamasının süresini 31 Aralık 2023'e kadar uzatmaya yetkili olacak. Kısa çalışma ödeneği uygulamasının süresini 30 Haziran 2021'e kadar uzatma yetkisine sahip olacak.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.