Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçer, 'torba yasayı' değerlendirdi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, milyonları ilgilendiren 'torba yasayı' değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2016 15:22
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2023 16:06
Kaynak: İHA
Koçer, 'torba yasayı' değerlendirdi

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, komisyondaki 5 günlük uzun ve yoğun bir çalışma ile tamamlanan, toplamda 17 Bakanlığın alanına giren tasarının, şehit yakınlarına ÖTV'siz araç ile ticari araçların yenilenmesinde vergi teşvikinden, proje bazlı teşvik uygulaması ile vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemelere kadar çok geniş bir içeriğe sahip olduğuna dikkat çekti.

Milletvekili Koçer’in torba yasa ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “Tasarıya göre, doğal afet yaşanan yerlerde, özel mülkiyette bulunan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının onarımı bedelsiz olarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca gerçekleştirilecek. Devlet üniversiteleri ile Sağlık Bakanlığı arasında işbirliği yapılan özel hastane, üniversite için sağlık uygulama ve araştırma merkezi kabul edilecek. Aile hekimlerinin asgari 8 saat nöbet tutma mecburiyeti kaldırılacak. Sözleşmeli personelden kadroya geçenler sebebiyle iptal edilmiş sayılan pozisyonlar için toplam 22 bine kadar personelin istihdamına imkan getiriliyor. Yatırım teşvik belgesi kapsamında bulunan yatırımlarda KDV iadesine ilişkin 'stratejik yatırım' olma şartı kaldırılacak. 500 milyon lira tutarındaki asgari yatırım şartı 50 milyon liraya indirilecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bünyesinde maden arayacak, araştıracak, arşivleyecek 'Türkiye Yer Bilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası' kurulacak. Özelleştirme İdaresi'nce elde edilen özelleştirme gelirinden elde edilen gelirin yüzde 5'i düşüldükten sonra kalan miktar ilgili özel bütçeli idareye aktarılacak. Şehit eş veya çocukları, şehidin eş ve çocuğunun bulunmaması halinde ise anne veya babası, bir defaya mahsus olmak üzere özel tüketim vergisi (ÖTV) ödemeksizin araç alabilecek. Model yılı ilerlemiş veya yıpranmış olan şehir içi taksi, dolmuş, minibüs, midibüs, servis, özel halk ve belediye otobüsleri ile ticari yük taşımacılığında kullanılan kamyon, kamyonet ile TIR'ların yenilenmesi halinde bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 30 Haziran 2019'a kadar ÖTV'den müstesna olacak. Elektrikli ve hibrit araçların piyasaya kazandırılması ve Türkiye pazarında özendirilmesi amacıyla, bu araçların vergilendirilmesinde farklılaştırma adına vergi basamaklarında elektrikli motorlar için yeni bir alt birim açılacak" ifadelerini kullandı.

TERÖR OLAYLARI

Terör olayları sebebiyle hasar gören bina ve alanlardaki çalışmalarla ilgili konuşan AK Partili Nejat Koçer, “İmar planı, imar uygulaması alt ve üst yapı projeleri, ruhsat ve yapım işleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılacak. Terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık yapanların yerine görevlendirme, bu suçlar kapsamındaki belediye başkanı, başkanvekili ve meclis üyelerinin yerine, İçişleri Bakanı ve vali tarafından görevlendirme yapılacak. Belediye hizmetlerinin aksatılması durumunda hizmet valilikçe yapılacak veya yaptırılacak" dedi.

Koçer konuşmasının devamında, “Köy ve mahalle muhtarları ile bağımsız çalışanların; malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden 5 puanlık kısmına karşılık tutar Hazine tarafından karşılanacak. Hazine'ye ait tarım arazilerinin satın alınmasına ilişkin başvuru süresi 1 yıl daha uzatılacak. 2/B alanlarında bulunan taşınmazların satışına ilişkin olarak bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla süresi içinde başvurmayanlara 6 ay, kendilerine yapılan tebligatta belirtilen bedeli süresi içerisinde ödemeyenlere 6 ay, taksitli satışlarda, sözleşmesinde belirtilen taksitlerden ikiden fazlasını vadesinde ödemeyenlere 6 ay ödeme süresi verilecek. Cizre ve Yüksekova illeri kurulacak; Hakkari Çölemerik, Şırnak da Nuh ismiyle ilçeye dönüştürülecek. Değerli Kağıtlar Kanunu'nda yer alan değerli kağıtlar tanımına elektronik imza kullanmak suretiyle manyetik ortamda ve elektronik veri şeklinde oluşturulan belgeler de dahil ediliyor. Faaliyet izni kaldırılan vakıf üniversitelerine kayıtlı öğrenciler, Yükseköğretim Kurulu tarafından garantör üniversiteye veya belirlenecek bir devlet üniversitesine intikal ettirilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ve emniyet teşkilatında görevlerini yaparken atış, tatbikat veya diğer silahlı yaralanmalar nedeniyle malul olan vazife ve harp malullerinin de sağlık kurulu raporuyla ihtiyaç duydukları her türlü ortez, protez ve diğer iyileştirici araç ve gereçler herhangi bir kısıtlama getirilmeksizin Sosyal Güvenlik Kurumu'nca karşılanacak. TBMM genel kurulunun bu dönem son torba çalışması olan bu tasarı milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren bir kanun tasarısıdır. Meclis tatile girmeden son hafta meclis genel kurulunda görüşülerek kanunlaşacaktır. Son haftalarda Plan Bütçe Komisyonu olarak sabahlara kadar adeta bir 'kanun fabrikası' gibi çalışıyoruz. Çıkarılan her yasa vatandaşlarımızın refahı ve yaşam kalitesi için büyük önem taşımaktadır" ifadelerine yer verdi.

 

resimli

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.