Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçer, “Türkiye, dünyanın üretim merkezi”

Gaziantep Milletvekili AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcısı Nejat Koçer, TBMM Genel Kurul’unda bütçe görüşmelerinde Sanayi Bakanlığı 2023 bütçesi üzerinde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2022 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 13:35
Kaynak: İHA
Koçer, “Türkiye, dünyanın üretim merkezi”

Milletvekili Koçer, Türkiye’nin 9 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü kaydederek , “Teknoloji üreten, sanayi ve büyüme üssü olarak dünyanın en büyük üretim merkezi olan ülkemizle gurur duyuyorum” dedi.

Milletvekili Koçer’in Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda gerçekleştirdiği konuşmasına şöyle devam etti; “Tedarik zincirindeki kopuşların ardından Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişelerle enerji kaynakları üzerindeki baskı devam ediyor.

Avrupa, Amerika ve Asya ekonomilerini etkisi altına alan küresel kriz, tüm dünyada talep ve büyümede daralmaya neden olmuş durumda. Enerji ve gıda fiyatlarındaki keskin artış neticesinde dünyada ekonomiler küçüldü, enflasyon artış gösterdi.

Türkiye, mali disiplinden vazgeçmeden alınan ekonomik tedbirlerle; üretime, istihdama, ihracata ve büyümeye devam etti. Bu süreç, yalnızca bölgemizin değil, Avrupa’nın değil, tüm dünyanın en büyük üretim merkezinin Türkiye olduğunu açıkça ortaya koydu. Türkiye salgına rağmen 2020’de yüzde 1,8’lik rekor bir büyüme kaydederek G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ikinci ülke oldu. 2021 yılında küresel ekonomi yüzde 6 büyürken Türkiye    yüzde 11’lik rekor bir büyüme gerçekleştirdi.

2022 ilk çeyrekte yüzde 7,5

İkinci çeyrekte yüzde 7,6

Üçüncü çeyrekte 3,9 büyüme gerçekleştirdik. Ülkemizin potansiyeline, ekonomimizin gücüne işaret eden bu büyüme 9 çeyrektir kesintisiz devam ediyor. Sanayi sektörümüz, 169.7 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek Ocak-Kasım ihracatını gerçekleşirdi. Aynı dönemde, yakaladığı ivmeyle toplam ihracatımız yüzde 13,9 artışla 231.2 milyar dolara çıktı.

Türkiye 228 ülke ve bölgeye ihracat yapan ve dünya ihracatından aldığı payı yüzde 1’in üzerine çıkaran güçlü bir ülke haline gelmiş durumda. İhracatta Türkiye 6.sı şehrim Gaziantep ise; Yıllık yüzde 5,6 artışla 9 milyar 622 milyon dolar ihracat, son 3 yılda 350 yeni yatırım gerçekleştirdi. Gaziantep; Üretim çeşitliliği, artan istihdamı ve ihracatı ile Türkiye’nin ekonomik kalkınma sürecine en yüksek katkıyı sağlamaya devam ediyor.

SANAYİDE DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI HIZLA DEVAM EDİYOR

Türkiye, Ar-Ge ve inovasyonda tarihinin en önemli desteklerini verirken, son bir yılda 18 yeni OSB kuruldu, Endüstri Bölgeleri sayısı 29’ a ulaştı, 59 ilimizde yer alan 96 teknoparkta binlerce araştırmacı çalışıyor. Ocak ayından itibaren KOBİ’lere 8.3 milyar TL kaynak sağlandı. Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon destek programı ile orta büyüklükteki işletmelerimize 6 milyon TL’ye kadar destek sağlanıyor.

Sanayi Bakanlığı destekleri sayesinde ülkemizde Ar-Ge harcamalarının milli gelirdeki payı binde 5’ten yüzde 1,13’e çıktı. Yılın üçüncü çeyreğinde istihdam bir önceki çeyreğe göre      123 bin kişi artarak 30 milyon 787 bin kişiye, sanayide kapasite kullanım oranı yüzde 75,9’a ulaştı.

Savunma sanayimizin ulaştığı seviye dünyanın takdirini topluyor, gücümüzü arttırıyor. Yerli otomobilimiz TOGG milli gururumuz olmuş durumda.

Patent başvurularında dünyada 14’üncü, Marka başvurularında 7’nci,  Tasarım başvurularında 4’üncü sırada yer alıyoruz.

Türkiye Uzay Ajansı; uzay ve havacılık bilimine yönelik amaçlarımız için çalışmalarını başarıyla sürdürüyor. Türkiye Bilimler Akademisi’nin ulusal bilim politikamızın oluşturulmasına verdiği destek, sanayimizin dönüşümü için önem arz ediyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde teknoloji üreten, sanayi ve büyüme üssü olarak dünyanın en büyük üretim merkezi olan ülkemizle gurur duyuyor, 2023 bütçesinin bakanlığımız, ülkemiz, milletimiz ve sanayimiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.