Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KRİPTO PİYASASI İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2022 14:47
Haber Güncellenme Tarihi: 05.12.2023 04:56
Kaynak: İHA
KRİPTO PİYASASI İÇİN YASAL DÜZENLEME ŞART

“Bir çok vatandaşımızın uluslararası borsalar ve Türk borsalarında oynadığı kripto işlemlerindeki büyük kayıplar yüzünden birçok ailenin birikimleri bir yıl içinde eridi, her geçen gün birçok mağdur ve kripto zede yaratan bu sistem, bir çok ocağı söndürmekte, intiharlara sebebiyet vermekte” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya konunun araştırılarak gerekli önlemlerin alınması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına araştırma önergesi verdi.

“Bu kripto borsalarında “BALİNA” adı verilen büyük oyuncuların spekülatif hareketleri yüzünden dünya genelinde milyonlarca, ülkemizde yüzbinlerce insanın birikimleri kayboldu!” diyen Yılmazkaya, “Bu balinalar yüzünden sistemdeki yatırımcıların yüzde 99’u son 8 ayda maalesef büyük kayıplar yaşamıştır” dedi.

“Milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren dijital paralardaki yasal boşluklardan dolayı meydana gelen sorunların çözülmesi için yaşanan büyük mağduriyetlerin giderilmesi adına gerekli adımların atılması zorunluluk haline gelmiştir” diyen Yılmazkaya, “İnsanların psikolojilerini bozan, intiharlara sevk eden, birçok aleninde yıkılmasına neden olan kripto sistemindeki mağduriyetlerin araştırılıp, yasal boşluklarla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması ve bu yaşanan sorunlara çözüm bulmak adına” TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması açılması teklifinde bulundu.

YILMAZKAYA, GELECEĞİN DÜNYASI BLOCKCHAİN SİSTEMİ VE DİJİTAL PARALAR!

Yılmazkaya, “Geleceğin dünyasındaki değişim ve dönüşümün önemli bir teknolojik altyapısı olan Blockchain sisteminin, dijital paralarla birlikte dünyamızdaki devriminden daha verimli bir şekilde faydalanmak adına toplumun bilinçlendirilerek yatırımcıların korunması ve ülkemizdeki yasal zeminin oluşturulması adına bu sürecin birçok yönüyle ele alınması gereklilik arz etmektedir” dedi.

Yılmazkaya, kripto piyasasındaki yasal boşluklar nedeniyle yaşanan mağduriyetler ve intiharlarla ilgili hazırladığı önergede şu gerekçelere yer verdi;

“Son dönemlerde kripto borsalarında yaşanan çöküşler nedeniyle büyük paralar kaybeden birçok insanın intihar haberlerini görmekteyiz. Bir çok vatandaşımızın uluslararası borsalar ve Türk borsalarında oynadığı kripto işlemlerindeki büyük kayıplar yüzünden birçok ailenin birikimleri bir yıl içinde eridi gitti.

Son birkaç yıl öncesine kadar kripto paralarda kısa sürede büyük meblağlar kazanan yüzde birlik dilimin dışında bu sistemdeki yatırımcıların yüzde 99’u son 8 ayda maalesef büyük kayıplar yaşamıştır. Kaldıraçlı sistemlerde bir gecede parası sıfırlanan, son bir yıl içinde anaparasının 10’da 9’unu kaybeden on binlerce yurttaşımız bu konuda büyük mağduriyetler yaşamakta.  Kasım 2021’de piyasa değeri 3 trilyon doları bulan kripto paraların şimdiki toplam piyasa değerinin 1 trilyon doların altına inmesi, yatırımcı için durumun ne kadar tehlikeli olduğunu net bir şekilde ortaya koymaktadır” dedi.

BALİNALAR KÜÇÜK BALIKLARI YUTUYOR!

Yılmazkaya, “Bitcoin ile tanınmaya başlanan kripto para borsalarında, birileri hızla zenginleştiği için kripto paralar medyada ve sosyal medyada çok konuşulan konular arasına girdi. Bir merkeze bağlı olmaması, özel borsalar üzerinden yapılan bu işlemler ve transferlerin bir otoritenin kontrolünde bulunmaması nedeniyle cazibesi daha da arttı. Yasal olarak ülkemizde de bir düzenleme olmadığı için piyasadan aniden çekilen ve sıfırlanan kripto paralar yüzünden birçok vatandaşımızın parası bu merkeziyetiz sistemin içinde buharlaşıp gitti.

Bu kadar popülerleşince, insanlar kısa yoldan zengin olmak için kitleler halinde kriptoya yöneldi fakat çoğunun bu konuda yeterli bilgiye sahip olmaması ve özellikle bu borsalarda “BALİNA” adı verilen büyük oyuncuların spekülatif hareketleri yüzünden dünya genelinde milyonlarca, ülkemizde yüzbinlerce insanın birikimleri kayboldu.

Yasal bir güvencenin olmadığı, küçük yatırımcıların büyük balıklar tarafından yutulduğu, vahşi bir kapitalist sistemle karşı karşıya olduğumuz bu sistem, birçok yuvanın yıkılmasına, ailelerin dağılmasına, insanların yaşamlarına son vermesine neden olan istenmeyen sonuçlar doğurmaktadır” dedi.

ÇIKMAZA GİREN KRİPTO YATIRIMCISI AİLESİNDEN HABERSİZ EVİNİ ARABASINI SATIYOR!

Yılmazkaya, “Kripto yatrımcısı psikolojik olarak bu sistemde para kaybetmesine rağmen bu davranışını bırakmayarak, kaybettiklerini geri kazanmak umuduyla daha büyük batıyor. Risklerini artırarak ailesinden habersiz çevresinden borç alan, evini-arabasını satan, kredi çeken ve bu sisteme yatırarak hâlâ kazanacağını sanan fakat mantıklı düşünemeyerek varını yoğunu kaybeden on binlerce mağdur var ülkemizde!

Gelinen nokta itibariyle içinden çıkılmaz kısır bir döngüye giren kişi, depresyona girerek çevresiyle, ailesiyle, işiyle sorunlar yaşıyor ve bu süreç maalesef intihara kadar gidiyor” dedi.

DOLANDIRICILIK VE ÇÖP PROJELERE DİKKAT EDİLMELİ!

Yılmazkaya, “Thodex gibi dolandırıcılık vakalarının da yaşandığı ülkemizde, birçok proje üzerine üretilen bu dijital sistemin yüzde 95’i çöp niteliğini taşıdığı için olayın bir diğer boyutu da altyapısı ve geleceği olmayan birçok kriptonunda piyasadaki boşluklar nedeniyle yatırımcıyı suiistimal etmesidir.

Geleceğin dünyasındaki değişim ve dönüşümün önemli bir teknolojik altyapısı olan Blockchain sisteminin, dijital paralarla birlikte dünyamızdaki devriminden daha verimli bir şekilde faydalanmak adına toplumun bilinçlendirilerek yatırımcıların korunması ve ülkemizdeki yasal zeminin oluşturulması adına bu sürecin birçok yönüyle ele alınması gereklilik arz etmektedir.

Ülkemizde 2,5 milyon vatandaşımızın, dünya genelinde milyonlarca insanın bu sisteme katılmasının ardından kripto varlıkların düzenleyici kurumların da temel gündem maddelerinden biri haline geldiği bu süreçte, ABD, Çin gibi birçok ülke, kripto para düzenlemesi olarak bilinen bu regülasyonlar üzerinde çalışmalar başlattı.

Türkiye’de, kripto piyasasıyla ilgili yasal bir çalışmanın başlatıldığı söylense de bu sürecin ağır aksak ilerlemesi nedeniyle her geçen gün birçok mağdur ve kripto zede yaratan bu sistem, bir çok ocağı söndürmekte, intiharlara sebebiyet vermeye devam etmektedir.

Bu gerçekler ışığında, milyonlarca vatandaşımızı ilgilendiren dijital paralardaki yasal boşluklardan dolayı meydana gelen sorunların çözülmesi için yaşanan büyük mağduriyetlerin giderilmesi adına gerekli adımların atılması zorunluluk haline gelmiştir. İnsanların psikolojilerini bozan, intiharlara sevk eden, birçok aleninde yıkılmasına neden olan kripto sistemindeki mağduriyetlerin araştırılıp, yasal boşluklarla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması ve bu yaşanan sorunlara çözüm bulmak adına Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.