Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kulak çınlaması dikkate alınmalı

Özel Emek Hastanesi KBB uzmanlarından Op. Dr. Ramazan Sargın, Tinnitus (kulak çınlaması) halk arasında ciddiye alınmadığını ve sonrasında ciddi sağlık problemleri yaşandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 17.10.2019 11:11
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 05:56
Kaynak: İHA
Kulak çınlaması dikkate alınmalı

Sargın, kulak çınlamasının bazı insanlarda çok az bir etki yaparken, bazılarında normal hayatlarını sürdürmelerini bile etkilediğini hatta bazen intiharla bile sonuçlanabileceği uyarısında bulundu.

Kulak çınlamasının halk arasında 'Birisi beni andı' gibi ilginç ve ilkel bir düşünce içerisinde geçiştirilmeye çalışıldığını, oysa kulak çınlamasının birçok hastalığın habercisi olabileceğine dikkat çeken Sargın, "Kulak çınlaması veya uğultusu zamanında tedavi edilmediğinde yaşam kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu tür şikayeti bulunanların vakit geçirmeden bir uzmana görünmelerinde yarar var" dedi.

Kulak çınlamasının gerçekte dışarıdan gelen bir sesli uyaran olmadan hastanın ses algılaması olduğunu ve bu sesin değişik tonlarda ve özelliklerde olabileceğini belirten Op. Dr. Sargın, "Hastalar kulaklarındaki sesi, kimi zaman bir çınlama, kimi zaman uğultu, rüzgar sesi veya bir makinenin çalışma sesi gibi değişik şekillerde tarif edebilirler. Bunların hepsine birden Tinnitus yani halk arasındaki ismiyle kulak çınlaması adı verilir. Tinnitus, hastaların hayatlarında değişen derecelerde negatif etkileri olan çok yaygın bir durumdur. Bazı insanlarda çok az bir irritasyon yaparken bazılarında normal hayatlarını sürdürmelerini dahi etkiler hatta bazen intiharla bile sonuçlanabilir" diye konuştu.

ÇINLAMA, HASTALIK DEĞİL HASTALIK HABERCİSİDİR

Yaşın ilerlemesiyle birlikte çınlama insi dansının artış gösterebileceğine vurgu yapan Sargın, şu bilgileri verdi:"En sık 40 – 70 yaş arası kişiler etkilenir, çocuklar ise nadiren etkilenir. Çoğu insan nadiren tinnitusu fark eder ve genellikle sessiz ortamlarda fark edilir. Kulak çınlaması olanlarda sıklıkla birlikte işitme kaybı vardır. Hastaların yüzde 70 – 80'i kulak hastalığı ile sağlık kuruluşlarına başvurur. Çınlama kulak açısından var olan soruna karşı uyarıcı veya koruyucu olarak düşünülebilir. Tinnitusa neden olabilecek çok sayıda sebep vardır. Bunlar arasında kulak kiri (buşon) gibi basit sebepler olabileceği gibi iyi ya da kötü huylu tümörler gibi ciddi sebepler de olabilir. Kulak çınlaması daha çok ileri yaşlardaki kimselerde görülmesine rağmen her yaşta görülebilir. İç kulağın yaşlanması, Kulağa giden damarlarda daralma, Hipertansiyon, Gürültülü ortamlarda bulunma, Orta kulak iltihapları, Dış kulak rahatsızlıkları, Kolesterol ve diğer yağların yüksek oluşu, Psikolojik faktörler (depresyon , gerginlik), Kullanılan ilaçlar (aspirin,bazı antibiyotikler) Tinnitusa'ya neden olarak gösterilebilir. Tinnitusun bir hastalık olmayıp, başka bir hastalığın belirtisi olduğu unutulmadan teşhis konulmaya çalışılmalıdır. Ancak tinnitusun gerçek sebebi çoğunlukla tesbit edilemediği için tedavide hedef tinnitusun azaltılması olmaktadır."

"TEŞHİS İÇİN FARKLI TETKİKLER UYGULANIYOR"

Kulak çınlamasının nedeni araştırılırken Odiometrik tetkikler, Tansiyon ölçülmesi, Kan tahlilleri ve Radyolojik İncelemeler gibi farklı tetkikler uygulandığını anımsatan Sargın sözlerini şöyle tamamladı:"Yapılan tetkikler sonucunda eğer tinnitusa sebep olabilecek bir hastalık bulunursa, o hastalığın tedavisi yapılmaya çalışılır. Ancak mevcut hastalığın başarılı tedavisi bile tinnitusu ortadan kaldırmayabilir. Sebebi belli olsun olmasın tinnitusu azaltmak için en sık başvurulan yöntem ilaç tedavisidir. Bu amaçla; iç kulağa giden kan akımını arttırıcı ilaçlar kullanılır. Tinnitus eğer hastanın günlük yaşamını etkileyecek kadar şiddetliyse, tinnitus masker denilen ve işitme cihazına benzer cihazlar faydalı olabilmektedir. Tinnitus nedeniyle uykuya dalmakta zorlanan hastalar için pratik bir yöntem olarak, yatmadan önce 15–20 dakika süre ile walkman dinlemek olabilir. Bu tinnitusu geçici olarak kaldırabilir."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.