Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültürel mirasımız inovasyonla canlandı

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2017 12:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 22:52
Kaynak: İHA
Kültürel mirasımız inovasyonla canlandı

Antep Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Koçer, özel bir televizyon kanalında Açelya Akkoyun'un sunduğu "Açelya ile Gülümse" adlı programda Gaziantep'in tarihi ve kültürel değerleri olan, bakır, kutnu kumaşı ve Antep işinin özelliklerini, tarihini ve kullanım alanlarını anlattı. 

DEĞERLERİMİZİ YAŞATMALIYIZ

Bakır, kutnu kumaşı, sedef ve Antep işi gibi tarihi ve kültürel değerleri yeniliklerle geliştirerek yurt içi ve yurt dışı pazarlara sunan Antep Sepeti Yönetim Kurulu Başkanı Koçer, bu değerlerinin yaşatılmasının turizmin gelişimine büyük katkı sağlayacağını söyledi. Koçer, "Gaziantep ülkemizin gözbebeği bir sanayiye sahip. Ancak sanayinin yanına ekonominin lokomotiflerinden turizmi de koymak zorundayız. Turizmdeki potansiyelimiz çok yüksek. Binlerce yıllık tarihimizi, kültürümüzü ve dünyaca ünlü yemeklerimizi iyi bir şekilde tanıtırsak sadece Türkiye'nin değil Ortadoğu'nun önemli bir turizm merkezi haline geliriz. Turizmle birlikte de ekonomide sıçrama yaparız" dedi.

EN SAĞLIKLI YEMEK BAKIR TENCEREDE PİŞER

Canlı olarak yayınlanan programda, bakırın klasik bir ürünmüş gibi bilinmesine rağmen, günümüzde hem obje hem de mutfak eşyası olarak geniş bir kullanım ağına sahip olduğunu ifade eden Koçer, en sağlıklı yemeklerin bakır tencerede piştiğini söyledi. Koçer, "Artık yemeklerin lezzeti kadar sunumu da çok önemli. Kalaylanmış bakır tencerelerde pişen ve aynı şekilde bakır tencerelerde sunulan yemekler, lezzeti ile midemize, sunumu ile de göze hitap ediyor. Bakırla ilgili yaptığımız yenilikler, inovasyonlar amacına ulaştı. Bakıra yurt içinde ve dışında talep çok arttı" diye konuştu.

SARAYLARIN KUMAŞI YENİDEN MODA OLUYOR

Koçer, tarihi Anadolu Selçuklularına kadar uzanan ve 16. yüzyıldan itibaren de Gaziantep'te dokunan kutnu kumaşını da anlattı: "Sarayların kumaşı olarak da bilinen kutnu yüzyıllardır Anteplilerin geçim kaynağı olmaya devam ediyor. Prestij, estetik ve zarafetin sembolü olan kutnudan yapılan kıyafetler geçmişte başta padişahlar dahil olmak üzere herkesin hayalini süslerdi. Biz yaptığımız inovasyonlarla kutnunun kullanım alanını çok genişlettik. Şaldan fulara, yastıktan cekete kadar her alanda artık kutnu kumaşı kullanılıyor. Kutnu günümüzde dünyanın çoğu yerinde fuarlarda yer alıyor, moda haftalarında gösterimi yapılıyor. Yüzde ellisi suni ipek, yüzde ellisi de pamuk olan kutnu kumaşında hiçbir sentetik madde olmadığı için son derece sağlıklı bir kumaş."

ÖNCE ANTEP İŞİ, SONRA DÜĞÜN

Canlı olarak yayınlanan programda, Gaziantep'te yüzyıllardır gelinlik kızların el emeği göz nuru ile hazırladıkları Antep işini de anlatan Koçer, Antep Sepeti olarak bu tarihi ve kültürel mirasa da sahip çıkarak, yeniden canlanmasına katkı sunduklarını ifade etti. Koçer, "Antep işi önceleri süs amaçlı olarak başlamış, daha sonra oda takımı, masa örtüsü gibi kullanım alanı genişlemiş. Gaziantep'te kız çocukları 8-10 yaşına gelince çeyizleri hazırlanmaya başlar. Gelin olana kadar da Antep işi yani çeyiz hazırlığı devam eder. Daha doğrusu çeyizi tamamlanmamış bir genç kız gelin olamazdı. O çeyizi tamamlamak zorundaydı" şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.