Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MAHİR ELLER PROJESİ BAŞLADI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, TEPAV ortaklığında Avrupa Birliği'nin finanse ettiği Mahir Eller Projesi hayata geçiriliyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2018 17:05
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 02:07
Kaynak: İHA
MAHİR ELLER PROJESİ BAŞLADI

"Mesleğini Belgele, Farkını Koy Ortaya" sloganıyla başlatılan Mahir Eller Projesi'nin Açılışı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu'nun ev sahipliğinde, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, AB Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ve TEPAV İcra Direktörü Güven Sak'ın katılımıyla yapıldı.

TOBB liderliğinde, TEPAV işbirliğinde, Adana Sanayi Odası, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Gaziantep Sanayi Odası, İstanbul Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 12 ilde yürütülecek proje ile toplam 30 bin kişiye ulaşılacak.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmada, "Projenin hayata geçmesini sağlayan kıymetli Bakanımız Sayın Zehra Zümrüt Selçuk'a çok teşekkür ediyorum. Proje kapsamında yapıcı ve yönlendirici yaklaşımı için Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna ve Projeye sağladığı mali destek için de Avrupa Birliği'ne teşekkür ediyorum" dedi.

"Proje ile öncelikle "Geçici Koruma Altındaki Suriyeli" kardeşlerimizin en yoğun bulunduğu 12 ile odaklandık" diyen Hisarcıklıoğlu, "Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerindeki Odalarımızın iş birliği ile projeye başladık. Mahir ne demek? Becerikli, usta, ehliyetli demek. Bu illerde meslek öğrenecek, geliştirecek, tescilleyecek mahir eller arıyoruz. Mahir Eller Projesi ile mesleki yeterliliği, birikimi olan ve daha iyi çalışma koşulları arayan insanlara dokunmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Projede ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Suriyeli mültecilerin ve vatandaşlarımızın sahip oldukları meslekleri belgelendirebileceklerini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara bunu kanıtlama ve tescilleme imkânı sunuyoruz. Projeye katılanlar hem daha kolay iş bulabilecek hem de şirketlerimize ve ülkemize katkı sağlayacaklar. Bu belgeye sahip olanlar ehliyetini kanıtlayacak. İşverenin gözünde de istenen eleman haline gelecek" şeklinde konuştu.

MAHİR ELLER PROJESİ

TOBB önderliğinde ve TEPAV ortaklığında Avrupa Birliği finansmanı ile hayata geçirilen "Mahir Eller Projesi" ile 30 bin kişinin mesleki becerisi belirlenecek, 20 bin kişinin yetkinliği belgelendirilecek, 3 bin kişiye de istihdam sağlanacak.

TOBB, geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk vatandaşlarının ekonomik hayata katılımı için önemli bir proje hayata geçiriyor. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 15 Milyon Avro bütçeye sahip olan proje, 12 ilde gerçekleştirilecek. TOBB ile Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ortaklığında yürütülen "Birlikte Yaşamak ve Çalışmak: Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye Ekonomisine

Entegrasyonu - Mahir Eller Projesi" ile toplam 30 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.

"Mesleğini belgele, farkını koy ortaya" sloganıyla başlatılan projenin temel amacı, geçici koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarının mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi ile istihdam edilebilirliklerini artırmak olarak öne çıkıyor.

3 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

İki sene sürecek olan "Mahir Eller Projesi", Türkiye'de geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğun olduğu Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde uygulamaya geçirilecek. Bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliği ile gerçekleşecek proje kapsamında 30 bin kişinin beceri haritası çıkartılacak ve mesleki yetkinlikleri belirlenecek. Bunların arasından 20 bin kişi mesleki yeterlilik sınavlarına alınacak ve 15 bini belgelendirilecek. Belgelendirilen kişiler arasından 3 bin kişi istihdam edilecek. Ayrıca 2 bin kişi de Türkçe dil kurslarından yararlandırılacak.

HERKES KAZANACAK

Projede her kesime yönelik teşvikler söz konusu olacak. Projeden çalışan veya iş arayan geçici koruma altındaki Suriyeliler, Türk vatandaşları ve iş gücü piyasasına girmeye hazırlanan mesleki ve teknik eğitim öğrencileri yararlanabilecek.

Projenin uygulanacağı 12 ilde yaklaşık bin firmanın 'gönüllü işveren' olması hedefleniyor. Firmalar proje ile mesleki yeterlilikleri belgelendirilmiş kişileri istihdam etme fırsatı elde edecek. Mevcut çalışanlarının mesleki yeterliliklerini proje kapsamında ücretsiz olarak belgelendirme imkanına sahip olacak. Ayrıca proje kapsamında çalışan istihdam eden firmalar için çeşitli teşvikler verilecek. Bu teşvikler, çalışma izni ücretlerinin ödenmesi ve yeni istihdam ettiği kişinin toplam maliyetinin yüzde 10'unun 6 ay boyunca ödenmesi şeklinde olacak. Proje kapsamında istihdam edilenlerin tümünde işverenler bu teşvikten yararlanabilecek. Süreç içinde firmalara, geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalıştırılmasına ilişkin hukuki süreçler hakkında da danışmanlık verilecek.

İLKLERİ BARINDIRIYOR

Proje, birçok açıdan Türkiye'de ilkleri barındırıyor. Projeyle, halihazırda bir mesleği olan kişilere, becerilerine uygun alanlarda iş bulmalarını kolaylaştırmak için, mesleki yeterliliklerini belgelendirme imkanı sunulacak. Söz konusu belgelendirme, Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun yayımladığı ulusal yeterlilikler çerçevesinde, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılacak sınavlar aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Bu proje ile uygulanacağı illerdeki işgücü piyasasının ihtiyaç analizi de gerçekleştirilecek. Bölgede yaşayanların mesleki birikimleri, becerileri tespit edilecek. Savaş koşullarında Türkiye'ye gelirken yanında herhangi bir diploma veya sertifika getiremeyen kişilerin becerilerini kanıtlayabilecekleri bir belgeye sahip olmalarını sağlaması da projenin önemli odaklarından biri olacak. Belirlenecek sektörlerde faaliyet gösteren bin firmanın da temel beceri ihtiyaçları çıkartılacak.

Halen Türkiye'de 20 bin kişiye mesleki belgelendirme sınavlarına girme imkanı tanıyan ve belge almaya hak kazanan 3 bin kişiyi işverenlerle buluşturmayı hedefleyen başka bir proje yürütülmüyor. Türkiye'de özel sektörün en önemli çatı kuruluşu olan TOBB'un liderliğinde gerçekleştirilmesi de "Mahir Eller Projesi"ni farklı kılan unsurlar arasında öne çıkıyor.

PROJENİN ADI NEDEN "MAHİR ELLER"?

Arapça kökenli bir kelime olan "Mahir"; 'becerikli, yetenekli, uzman, işini iyi bilen, usta' anlamına geliyor. "Mahir Eller" ise 'işinin ustası, mesleğinin erbabı, mesleki yeterliliğe sahip' olanları temsil ediyor. Bu proje ile mesleki yeterliliği ve birikimi olan, bunu kanıtlayarak daha iyi çalışma koşulları arayan mahir ellere, mahir insanlara ulaşılması hedefleniyor. Mesleğinde usta olanlara, işinin erbabı olanlara, "İyi bir hayat, iyi bir iş için; mesleğini belgele, farkını koy ortaya" sloganıyla sesleniliyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.