Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MENENGİÇ KAHVESİ AVRUPA BİRLİĞİ YOLUNDA

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep'in ünlü lezzetlerinden menengiç kahvesinin Türkiye'de coğrafi işaret tescilinin alınmasının ardından Avrupa Birliği'nde de tescillenmesi için başvuruda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2021 11:28
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 16:18
Kaynak: İHA
MENENGİÇ KAHVESİ AVRUPA BİRLİĞİ YOLUNDA

Gastronomi dalında 2015 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına giren Gaziantep Mutfağı eşsiz lezzetleriyle ulusal ve uluslararası alanda adından sıkça söz ettiriyor. Özellikle kış aylarında tüketilen Gaziantep'in önemli yöresel ürünleri arasında yer alan menengiç kahvesi, Büyükşehir Belediyesi girişimleri sonucu Türk Patent ve Marka Kurumu'nun tescilinin ardından Avrupa Birliği'ne de tescili için başvuru yapıldı. Avrupa Komisyonu'nda inceleme, ilan ve tescillenme süreçlerinin ardından menengiç kahvesinin Gazi şehrin lezzeti olduğu Avrupa'da da kabul edilmiş olacak.

40 coğrafi işaret ve 1 geleneksel ürün ile Türkiye'de en fazla tescilli ürüne sahip olan Gaziantep'in menengiç kahvesinin yanı sıra Gaziantep Mutfağı'na ait diğer lezzetler olan Antep Lahmacunu ve Antep Fıstığı'nın Avrupa Birliği'nde tescili için çalışmalar sürdürülüyor. 2013 yılında ise Antep Baklavası Avrupa Birliği tarafından tescillenmişti. 

Yabani fıstık ağacının meyvesi olan menengiçlerin toplanıp, yıkanıp kurutulmasının ardından, kavrularak çekilmesi ile elde edilen menengiç kahvesi, süt ile hazırlanarak sıcak tüketiliyor. Kafein içermemesi ve yağ asidi bakımından zenginliğiyle sağlık bakımından da oldukça faydalı olan, yüzyıllardır Gaziantep'te tüketilen menengiç kahvesinin, Osmanlı Padişahı 4'üncü Murat'ın Bağdat Seferi sırasında uğradığı kentte kendisine ikram edildiği aktarılır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.