Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Mesleğimize ve mühendislik unvanımıza sahip çıkacağız”

MMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Ovayolu, “Mesleğimize ve mühendislik unvanımıza sahip çıkacağız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.07.2018 13:43
Haber Güncellenme Tarihi: 29.10.2023 04:07
Kaynak: İHA
“Mesleğimize ve mühendislik unvanımıza sahip çıkacağız”

Başkan Ovayolu, yaptığı açıklamada, “Mühendislik, bilimsel araştırma sonuçlarını teknolojik olgulara dönüştürmek, teknolojiyi toplumun ihtiyaçları ve gereksinimlerine sunmak, ekonomi ve teknoloji arasında köprü kurmak üzere yapılan sistemli çalışmalardır. Bilimsel çalışmalara dayalı teknik bilgileri uygulayan, konusunda akademik eğitim almış uzman kişilere mühendis denir. Mühendis teknik, sosyal ve ticari sorunlara çözüm geliştiren, matematik ve bilimi kullanarak uygulayan, meslek etiği kurallarına uygun hizmet üreten ve alanında uzmanlaşmış çözümleyici kişidir.

Akademik eğitim almış mühendislerin unvanlarını ve mesleklerini korumak, etkinliğini artırmak, sorunlarını çözmek ve diploma ile alınmış bu akademik unvanı korumak ve sahip çıkmak, meslek odası olarak ana gözevlerimizdendir.

Mühendislik, sorumluk ve uzmanlık isteyen, her önüne gelenin kullanabileceği basit bir unvan ve meslek değildir’ dedi.

Ovayolu sözlerini şöyle sürdürdü; “Görüyoruz ki birçok firma bünyesinde mühendis bulundurmamasına veya kendisinin mühendis olmamasına rağmen şirket unvanlarında, tabelalarında, kartvizitlerinde, mühendislik firması, mühendislik bürosu gibi unvanları kullanmaktadır.

Özellikle son dönemlerde Gaziantep’te bu unvanı kullanan firmaların artığını görmekteyiz. Makina, elektrik, inşaat, ziraat vb. birçok mühendislik disiplininde bu unvanları kullanan firmalar ne yazık ki artmıştır. Nasıl avukat olmayan birisi avukatlık bürosu açamıyor ise, eczacı olmayan birisi eczane açamıyor ise, doktor olmayan birisi muayenehane açamıyor ise, mühendis olmayanların da gerçek ve tüzel mühendislik firması veya mühendislik bürosu açamaması gerekmektedir. Bu durum tüketiciyi ve vatandaşları etik olmayan bir yöntemle ticari olarak aldatma ve yanıltmadır.

Firma sahibi veya hâkim ortak mühendis değil ise ya da firma bünyesinde tam zamanlı çalışan mühendis yok ise, şirketlerin unvanlarında ve tabelalarında mühendislik unvanını kullanamaması gerekmektedir.

Bu akademik unvanlar kolay elde edilememektedir ve her önüne gelen istediği gibi kullanamamalıdır.

Bu yanlış uygulama mesleğimize, unvanımıza ve ilgili sektörlere ciddi zarar vermektedir. Mühendislik, eğitimi, bilgisi ve hesapları ile yapılması gereken işler, kara düzen yapılır ise sonuçlarının kamusal anlamda ciddi sıkıntılar yaratacağı, mal ve can güvenliği açısından tehlikeli durumlar doğuracağı da bilinmelidir.

Bu nedenle yetkililerden, bu konuda ki yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılmasını bekliyoruz. Vatandaşlarımızı da bu şekildeki aldatıcı unvan kullanan firmalar ve kişiler ile iş yapmamaları konusunda uyarıyoruz”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.