Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MÖP PROJESİ BÜYÜYOR ÇEVRE GÜZELLEŞİYOR

Türkiye’ye örnek teşkil edecek yeni bir projenin altına daha imza atan Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, Gaziantep’te bir ilk olan E-MÖP projesine ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 10.03.2018 17:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:17
Kaynak: İHA
MÖP PROJESİ BÜYÜYOR ÇEVRE GÜZELLEŞİYOR

Başkan Fadıloğlu, “Eskimiş, bozulmuş ve kullanılamayan; büyük ev aletleri, küçük ev aletleri, bilgisayar ve parçaları, aydınlatmalar, ısıtıcılar, iş aletleri, elektronik oyuncaklar, atık piller, akümülatörler birer E-MÖP’tür. Vatandaşlarımızdan; doğamızı, gelecek nesillerimizi ve ülke ekonomimizi yakından ilgilendiren E-MÖP projemize destek olmalarını istiyoruz. Halkımızın, projeye destek olmak için 241 44 55 Alo Atık Hattı ile irtibat sağlamaları yeterli olacaktır” dedi.

Gelecek nesillere daha yeşil ve yaşanabilir bir çevre bırakma hedefiyle çalışan Şehitkamil Belediyesi, geri dönüşüm konusunda Gaziantep’te bir ilke daha imza attı. Daha önce hayata geçirdiği çevre dostu MÖP Projesi ile çok önemli başarılar elde eden Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, şimdi kapsamını genişlettiği MÖP Projesine bağlı olarak E-MÖP projesi uygulamasını başlattı. Aydınlar Mahallesinde 7 bin metrekare alan üzerine kurulan 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’nde evlerde, ticari ve kurumsal işyerlerinde oluşan atık elektrikli ve elektronik eşyalar ile koltuk, kanepe gibi hacimli atıklar toplanarak geri dönüşüme kazandırılacak. Tesiste toplanan atıklar, gruplarına göre ayrı konteynırlarda biriktirilecek ve belli zamanlarda lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilecek. Yeni projeye ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Rıdvan Fadıloğlu, E-MÖP projesinin işleyişini ve sağlayacağı faydaları anlattı.

SIFIR ATIK PROJESİ’NE DESTEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde başlatılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi’ni önemsediklerini ve bunun gereğinin yerine getirilmesi adına geri dönüşüm konusunda hassas olduklarına vurgu yapan Başkan Rıdvan Fadıloğlu, uyguladıkları projenin özellikle gelecek nesiller açısından önemli olduğunun altını çizdi. Başkan Fadıloğlu, “İçerisinde yaşadığımız doğa, özellikle son yüzyılda yaşanan hızlı sanayileşme, plansız şehirleşme, teknolojik gelişmeler ve doğal kaynakların bilinçsizce tüketilmesi gibi nedenlerle büyük zarar görmüştür. Buna bağlı olarak da tüm dünya; küresel ısınma, kuraklık ve biyolojik çeşitliliğin azalması gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Küresel çapta yapılan yanlışlıklarla ortaya çıkan bu sorunla mücadelede yine küresel çapta ciddi bir çalışma yapılmasını gerektirmektedir” diye konuştu.

MÖP, BUGÜNE KADAR ÇOK YÖNLÜ FAYDALAR SAĞLADI

Şehitkamil Belediyesi olarak çevre dostu projeleri çok önemsediklerini dile getiren Başkan Rıdvan Fadıloğlu, “Havayı, suyu ve toprağı koruma adına uyguladığımız Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Geri Dönüşüm Projesi olan MÖP, bugüne kadar çok yönlü faydalar sağladı. Çevre dostu olan MÖP projesinin kapsamını genişlettik ve E-MÖP projesini başlattık. Kullanım ömürlerini tamamlayan elektrikli ve elektronik cihazların uygun yöntemlerle geri kazanılmaması ya da bertaraf edilememesi çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Atık elektrikli ve elektronik eşyaların çevreye gelişi güzel atılmaları durumunda doğada yok olmamaları, geleceğimizi tehdit eden bir durum oluşturuyor. Atıkların bileşenlerindeki toksik maddeler, toprak ve su kirliliğine yol açmakta, doğal kaynaklarımızın hızla kirlenmesine sebep olmaktadırlar. Bu nedenle atık elektrikli ve elektronik eşyaların, diğer atıklardan ayrı olarak toplanması ve ekonomiye geri kazandırılması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

241 44 55 NOLU ALO ATIK HATTI

Projenin işleyişiyle ilgili açıklama yapan Başkan Fadıloğlu, “E-MÖP projesi kapsamda hanelerde ve ticari, kurumsal işyerlerinde oluşan atık elektrikli ve elektronik eşyaların geri kazanımın sağlanması amacıyla vatandaşlarımızın 241 44 55 Nolu Alo Atık Hattı ile irtibata geçmesi ile talepleri alınmaktadır. Gelen talepler doğrultusunda elektronik atıklar, vatandaşların evlerinden ücretsiz olarak toplama günlerinde alınmakta ve Atık Getirme Merkezi’ne getirilmektedir. Merkezimize getirilen ve veri kayıt sistemimizde kayda alınan elektronik atıklar, uygun koşullarda depolanır ve lisanslı tesislerde geri kazanımının sağlanması için hazır hale getirilir. Böylece E-MÖP’lerin toplanmasıyla hem çevre kirliliğinin önüne geçilmiş oluyor hem de ekonomiye geri kazandırılıyor. Ayrıca, mahallelerimizdeki apartman, site vb. konutlarda oluşan koltuk, kanepe gibi hacimli atıkları vatandaşlarımızın evlerinden alıp belediyemizin Atık Merkezi’ne getirerek uygun koşullarda bertarafı yapılmaktadır. Bu cennet vatanımızın evlatları olan bizler, temiz çevrenin bize atalarımızdan miras olarak kalmış olmasından ziyade, bizim gelecek nesillere emanetimiz olması gerektiğinin bilincinde olmalıyız. Bu anlamda her türlü hassasiyeti göstermeliyiz. Amacımız, bu konuda bir farkındalık oluşturmak” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.