Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Motosikletli kuryeler meclis gündeminde

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, motosikletli kuryelerin sorunları TBMM gündemine taşıdı.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2019 13:16
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 12:10
Kaynak: İHA
Motosikletli kuryeler meclis gündeminde

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Milletvekili Kaplan, lojistik gibi farklı sektörlerde çalışan kuryelerin firmalar tarafından tüketicinin/müşterinin gözünü boyamak için yaptıkları “kampanyaların” kuryelerin can ve mal kaybına neden olduğunu vurguladı. Yasal düzenlemelerle, sağlıklı çalışma şartlarının düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Kaplan, motosikletli kuryelerin de “Tehlikeli Meslek” grubuna dâhil edilmesinin elzem olduğunu belirtti.

Milletvekili Kaplan, motosikletli kuryelerin, yaklaşık 30 yıldır ülkemizde gıda, lojistik gibi farklı sektörlerde evrak takip elemanı, ofis elemanı, getir götür elemanı pozisyonlarında hizmet verdiğini ifade ederken zor şartlar altında mesleklerini sürdürdüklerini belirtti.

30 DAKİKA KAMPANYALARI CAN ALIYOR!

Kaplan, “Zor şartlar altında işlerini icra etmeye çalışan bu mesleğin çalışanları, trafikte yok sayılmak, yetersiz maaş gibi sorunlarının yanında fast-food firmaları tarafından sıkça uygulanan siparişin “30 dakikada” içinde müşteriye ulaşmaması durumunda müşteriden ücret alınmamasını kapsayan kampanyalar sebebiyle işverenleri tarafından hız yapmak; hatta trafik kurallarını ihlal etmek durumunda bırakılmaktadır. Sipariş, vaat edilen sürede müşteriye ulaşmadığı takdirde ve müşteri de ücret vermediğinde, iş yeri sahipleri sipariş ücretini kuryenin maaşından ya da yevmiyesinden kesmektedir. Bu maliyete maruz kalmamak için motosikletli kuryenin hız yapması durumunda olası bir trafik kazasının maliyeti de yine kurye tarafından karşılanmaktadır” dedi.

OTOYOL VE KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK

Kaplan, “Motosikletli kuryeler işlerini güvenli bir şekilde yapmaları için gerekli olan korucu kıyafetlerin temini veya motosikletlerin bakım ve yenilenmesi gibi maliyetli ihtiyaçları karşılayamamaktadırlar. Ayrıca, otoyol ve köprü geçiş ücretlerinden dolayı mağdur olan motosikletli kuryeler, HGS kullanmalarına rağmen her yıl adreslerine gönderilen sistem hatalarından kaynaklı geçişleri tekrar düzeltmek için iş gücü ve zaman kaybı yaşamaktadırlar. Motosikletler, otomobiller gibi vergi ceza ve tüm haklara sahip iken motosikletler ile ilgili bir otopark çalışması bulunmamaktadır. Bu sebepten motosiklet sürücüleri haksız cezalara maruz kalmaktadır” diye ifade etti.

BAKAN SELÇUK’A SORULAR:

  1. Türkiye’de kayıtlı motosikletli kurye sayısı kaçtır? Bölgelere dağılımı nasıldır?
  2. Son 5 yılda, kaç motosikletli kurye trafik kazası geçirmiştir? Ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısı kaçtır?
  3. Bakanlığınızca, motosikletli kuryelere uygulanan zaman sınırlamasının sebep olduğu, trafiği ve kuryeyi hayati tehlikeye sokacak baskıların bitirilmesi ve motosikletli kuryelere mal edilen masrafların düzenlenmesine yönelik çalışanların işverenleri karşısındaki mağduriyetini sonlandıracak bir çalışmanız var mıdır? Ya da böyle bir çalışma yapılması planlanmakta mıdır?
  4. Otoyol ve köprü geçiş ücretleri ile ilgili motosikletli kuryelerin gelirlerinin dikkate alındığı bir mevcut bir düzenleme var mıdır? Mevcut bir düzenleme yoksa bu konuda herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır?
  5. Motosikletli kuryelerin olası trafik kazalarını daha az hasarla atlatmasına yardımcı olan Motosiklet botu, koruyucu kıyafet ve kask gibi ekipmanlara uygulanan gümrük vergisinin düşürülmesine yönelik bir çalışmanız var mıdır?
  6. Motosikletli sürücüler için otopark eksikliğinin giderilmesine yönelik bir çalışmanız var mı?
  7. Motosikletli kuryelik mesleğinin ''Tehlikeli Meslek'' grubuna dâhil edilmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır? Yoksa dâhil edilmesi ile ilgili çalışmalarınız nelerdir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.