Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mükellefin kaybı nasıl karşılanacak?

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2016 12:46
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2023 18:32
Kaynak: İHA
Mükellefin kaybı nasıl karşılanacak?

Yapılandırdığı borçlarının ilk taksitini ödemek için 30 Kasım’da internet vergi dairesi ve bankalara başvuran binlerce vatandaş, çöken sistem yüzünden ödeme yapamadı. CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, Maliye ve Ulaştırma bakanlarına mükelleflere yaşatılan bu mağduriyetin nasıl tazmin edileceğini sordu.

 

Önergelerinde, son zamanlarda gerek artan sansür uygulamaları gerekse güvenlik gibi nedenlerle Türkiye genelinde internet kesintisi veya internet hızının yavaşlatılması uygulamasına sık sık başvurulduğunu hatırlatan Ekici “bu durum iletişimden bilgi paylaşımına, devlet kademesindeki her türlü kayıt/müracaat işleminden vergi ödemelerine kadar pek çok işini internet üzerinden gerçekleştiren vatandaşlarımızın mağduriyetine neden olmaktadır” dedi.

Son olarak, 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçlarının ilk taksitini son gün olan 30 Kasım 2016 tarihinde internetten ödemek isteyen vatandaşların internet erişimindeki yavaşlık nedeniyle büyük sorunlar yaşadığına işaret eden Ekici, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

“Vergi dairelerine gidemeyecek durumda olduğu için ya da yapılandırma borcunu vergi dairesine gitmeden internet üzerinden yapmak isteyen vatandaşlar maalesef ki ödemelerini gerçekleştirememişlerdir. Bu durum vergi dairelerindeki yoğunluğu kat be kat artırmış, vergi dairelerinin mesai saatinin uzatılması sorunun çözümüne katkı sunamamış, bu yüzden binlerce vatandaş ödemesini gerçekleştirememiştir.”

CHP’li Ekici tespitlerin ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Maliye Bakanı Naci Ağbal’dan şu sorulara cevap vermelerini istedi:

- 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçların ilk taksit ödemesi için son gün olan 30 Kasım 2016 tarihinde internet erişiminin yavaşlatılmasının/kesilmesinin nedeni nedir?

- Söz konusu kesilme/yavaşlatma işlemi gerçekleştirilirken yapılandırma borcu için internet vergi dairesini kullanacak vatandaşlarımız neden dikkate alınmamıştır?

- 6736 sayılı Kanun kapsamında borçlarını yapılandıran kişi sayısı nedir?

- 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandırılan borçlarının ilk taksitini son gün olan 30 Kasım 2016 tarihinde ödeyemeyen kaç vatandaşımız vardır? Bu kişilerin yapılandırılan borç miktarı ne kadardır?

- 30 Kasım 2016 tarihinde, yapılandırılan borçlarının ilk taksitini internet vergi dairesi üzerinden ödemek isteyen, ancak internetteki kesinti/yavaşlık nedeniyle bu işlemi gerçekleştiremeyen vatandaşlarımız için süre uzatımına gidilmesi düşünülmekte midir?

- İnternetteki yavaşlık/kesinti nedeniyle borçlarını internet üzerinden ödeyemeyen ve maddi kayba uğrayan vatandaşımızın bu kaybı nasıl karşılanacaktır?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.