Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

MÜZELER ŞEHRİ: GAZİANTEP

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yönetimindeki çalışmalarla kentin buram buram tarih kokan mekanları, yeniden canlandırıldı. Kadın eli değen Gazi şehrin, yer altı ve yer üstü zenginlikleri patladı, adeta tarih fışkırdı.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2019 10:00
Haber Güncellenme Tarihi: 11.11.2023 08:27
Kaynak: İHA
MÜZELER ŞEHRİ: GAZİANTEP

Türkiye’de ve hatta Dünya’da keşfedilmesi gereken şehirler listesinde ilk sıralarda yerini alan Gaziantep, turistlerin vazgeçilmez uğrak yeri oldu. Yurt içinden ve yurt dışından gelen turistlere kaldığı süre içerisinde şehrin kimliğini yansıtan müzelerle, kentin tarihini ve kültürünü anlatan şehir, müzeler kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Bu kapsamda Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, müzeleri klasik müzecilik anlayışından çok, yaşayan müze anlayışını benimsedi, çeşitli etkinlikler düzenleyerek vatandaşların ilgini çekmeyi başardı. Büyükşehir Belediyesine bağlı Kendirli Gazi Kültür Merkezi, Hamam Müzesi, Bayazhan Kent Müzesi, Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep Kalesi ve Kahramanlık Panorama Müzesi, Atatürk Anı Müzesi, Oyun ve Oyuncak Müzesi, Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi ile 15 Temmuz Demokrasi Müzesi, kentin en canlı noktası oldu. 2017 yılında 800 bin kişi tarafından ziyaret edilen müzeler, 2018 yılının ocak, şubat, mart ve nisan aylarını kapsayan 4 aylık döneminde, bu sayının üçte birine yaklaştı. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yönetiminde her geçen yıl, hedef büyüten Müzeler Kenti; Gaziantep, şimdiden 2018 yılının ilk dört ayında yaklaşık 400 bin ziyaretçi sayısına ulaştı.

MÜZELERİN DİLİ

Gaziantep Kahramanlık ve Panorama Müzesi’nde Gaziantep’in mili mücadele dönemi anlatıldı. Hamam Müzesi,Gaziantep’in hamam kültürünü tanıttı. Kentin yöresel mutfağının ve mutfak eşyalarının gösterildiği Emine Göğüş Mutfak Müzesi, dikkati çekti. Dünya’nın birçok ülkesinden 1700-1970’li yıllara ait oyuncakların sergilendiği, Türkiye’deki oyuncak müzeleri içinde Dünya Çocukları Galerisi’nin bulunduğu mağaralıtek Oyun ve Oyuncak Müzesi, küçük büyük herkesin ilgisini uyandırdı.Türkiye’nin ilk Turizm ve Tanıtma Bakanı Ali İhsan Göğüş’ün kişisel eşyalarının bulunduğu Ali İhsan Göğüş Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi, özellikle yurt dışından gelen turistlerin ilgi odağı oldu. Şehrin kültürünü anlatan Bayazhan Kent Müzesi ile Bey Mahallesi nüfusuna kayıtlı Atatürk ve Cumhuriyet dönemindeki kenti tasvir eden, Atatürk Anı Müzesi yakın tarihe ışık tuttu.

“Yaşayan müze”bakışını müzelere yansıtan Büyükşehir,Oyun ve Oyuncak Müzesi’nde her yaş grubuna uygun atölyeler açtı. Oyun Atölyesi, Oyuncak Atölyesi, Çömçe Gelin Atölyesi ve seyirlik oyunlarla eski masalların anlatıldığı masal atölyeleri dikkati çekti. Gaziantep Atatürk Anı Müzesi’nde “Müzede Ders Var” etkinlikleri, Hamam Müzesi’nde Geleneksel Damat Hamamı günleri, Emine Göğüş Mutfak Müzesi’nde ziyaretçilere özel yemek ikramlarıyla müzeler, yaşayan müzeye dönüştürüldü.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.