Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pandemide acil müdahale

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2021 18:38
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 23:47
Kaynak: İHA
Pandemide acil müdahale

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve Ekonomi İşleri Başkan Yrd. Nejat Koçer “ Salgının tüm olumsuzluklarına rağmen ekonomik faaliyetlerin ve üretim zincirinin devamı için her türlü çaba gösteriliyor.” diyerek salgınla mücadele kapsamında hayata geçen yeni destek paketleri ile düzenlemeleri değerlendirdi. 

YÜKSELİŞ SÜRÜYOR

Alınan tedbirler ile Nisan ayında üretim ve istihdam korunmaya çalışılmış ihracat pazarlarındaki artış devam ettirilmiştir. Pandemi ile mücadele edilen bu zor süreçte her anlamda istikrar için güçlü bir ekonomiye ihtiyaç var. İhracat performansımızın devam ederek hem büyümeye hem istihdama yansıyacağına inanıyorum. Salgına rağmen Türk ürünleri dünyanın dört bir noktasına ulaşıyor. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat zincirini en güçlü biçimde oluşturarak, hep birlikte salgına rağmen ekonomik hedeflerimize doğru kararlılıkla ilerliyoruz.

TAM KAPANMA SONRASI EKONOMİK GELİŞMELER ARTACAK

Salgından tamamen kurtulmamız bugünden alacağımız tedbirlere bağlı. Tam kapanmanın bu süreçte alınan en etkin tedbir olması çok önemli. Tam kapanma süresinde vatandaşlarımıza, esnafımıza destek olmak amacıyla Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan yeni destek paketleri açıkladı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de yasal düzenlemeler gerçekleştirdik. Bu desteklerle, el ele salgına karşı mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu zor günleri hep birlikte aşacağız.

HANE BAŞI 1100 TL DESTEK

AK Parti iktidarında ülkemizdeki yaklaşık 13 milyon emekli ile dul ve yetim maaşı alanların 2018 yılından bu yana her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesinde aldıkları 1000 TL’lik ikramiye tutarı 1100 TL’ye yükseltildi. Bunun yanında ihtiyaç sahibi ailelere hane başı verilen 1000 TL’lik nakdi yardım yeniden başlatılarak 2 milyonu aşkın haneye yapılacak ödeme 1100 TL’ye çıkarıldı. Devletimizin yalnızca bu destek için ayırmış olduğu kaynak 2 milyar 540 milyon TL’dir.

ESNAFA DESTEK DEVAM EDİYOR

Salgının ticari faaliyetlerini olumsuz etkilediği esnafımıza yapılan aylık 1000 TL’lik Gelir Desteği ile 500 ve 750 TL olarak verilen kira desteği uygulamasının süresini 1 ay uzatıldı. TESKOMB ve Halkbank aracılığıyla esnafımızın kullandığı kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz 2021 tarihine kadar ertelendi. TESKOMB kefaleti ile kredi kullanan esnafımızdan taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu TESKOMB tarafından bankaya ödendi. Salgından olumsuz etkilenen yiyecek-içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelerimize yönelik geri ödemesiz ciro kaybı desteklerinde ise başvuru süresi 31 Mayıs’a kadar uzatıldı. Nakdi ücret desteğinin genişletilmesiyle yiyecek, içecek sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde martta sigortalı çalışıp da işvereni tarafından ücretsiz izne ayrılan yaklaşık 282 bin kişiye 1500 lira nakdi ücret desteği verilecek.

ÇALIŞANLARIN HAKLARI KORUNUYOR

Pandemi döneminde vatandaşların olumsuz etkilenmesini en aza indirmek için geçen yıl ilan edilen işten çıkarma yasağı 30 Haziran’a kadar uzatıldı. Tüm sektörler için geçerli olmak üzere Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının süresi de yine Haziran ayı sonuna kadar uzatıldı.

KOBİ’LERE DESTEK

KOVİD Salgını sebebiyle gelir kaybına uğrayan, ticari faaliyetleri bozulmuş ancak istihdamını koruyan, imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerimiz, KOSGEB aracılığıyla 5 milyar TL’lik yeni bir finansal destekten yararlanabilecekler. Teknoloji alanında faaliyet gösteren start-up lar da bu desteği kullanabilecekler. Mikro işletmeler için 30 bin TL’ye kadar, küçük işletmeler için 75 bin TL’ye kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz bu destek başvurusu 3 Mayıs’da başlıyor. Bu destekden yararlanmaları için KOBi’lerimize çağrıda bulunuyorum.

PİYASALARA NEFES

Tam kapanmanın ekonomik etkilerine karşı alınan tedbirler kapsamında yapılan yasal düzenleme ile 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına denk gelen karşılığı bulunmayan çeklere uygulanan işlem yapılma süreleri ertelendi. 30 Nisan ile 31 Mayıs arasına denk gelen ticari borçlar için icra ve iflas takibi başlatılması ile aynı zamanda bu borçlar için ihtiyati haciz kararı alınmasını engellenerek başlamış olan takipler durduruldu. Kamu idarelerinin alacakları hakkında da 30 Nisan ve 31 Mayıs tarihleri arasında icra ve iflas takibi başlatılamayacak.

DESTEK LİDERİ TÜRKİYE

Tüm dünya gibi ülkemiz de, salgını kontrol altına almak için kapanma önlemleri uygulamak zorunda kaldı. Salgının ekonomik etkisini azaltmak için destek ve teşvikler kapsamında kredi ve borçların yeniden yapılandırılması, piyasaya finansman desteği ve düşük faizli kredi imkanı gibi destek yöntemleri hayata geçirildi. IMF raporuna göre salgın süresince milli gelirin yüzde 9,4'ü oranında likit destek sağlayan Türkiye, Çin, Brezilya, Hindistan gibi ülkeleri geride bırakarak ilk sırada yer aldı. Salgının sosyal ve ekonomik hayata olumsuz etkilerini en aza indirebilmek için açıklanan destek paketleri ve sosyal yardım programları ile Türkiye, G20 ülkeleri arasında piyasaya en fazla likidite desteği veren ülke oldu.

Koronavirüs salgınının yıkıcı etkilerine karşı Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ülkemizde çok ciddi ekonomik destekler ortaya konuldu. Alınan tedbir ve verilen desteklerle devletimiz; esnafımızın, çalışanlarımızın, girişimcimizin, sanayicimizin ve tüm vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecektir.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.