Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Peri, "Pazaryeri toplanma alanı olamaz"

Gaziantep Makine Mühendisleri Odası Onursal Başkanı Ali Peri, olası depremde uzay çatılı pazaryerlerinin toplanma alanı olamayacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2020 14:39
Haber Güncellenme Tarihi: 28.11.2023 09:52
Kaynak: İHA
Peri, "Pazaryeri toplanma alanı olamaz"

Binalar arasına sıkışmış, üzeri kapalı alanlara toplanma alanı denilemeyeceğini belirten Peri, “Derhal harekete geçilmeli” dedi.

YA YIKILIRSA

Kahramanmaraş-Türkoğlu- Gölbaşı fay hattında da büyük bir deprem beklendiğini belirten Peri, bu depremin Gaziantep’i de çok etkileyeceğini dile getirdi. Peri, “Kahramanmaraş, Gaziantep’in yanı başında. Bu kentte 1513 yılında deprem olmuş ve 500 yıldır deprem olmuyor. Büyük bir enerji birikimi var. Ve her an çok büyük bir deprem olabileceği belirtiliyor. Kahramanmaraş- Türkoğlu-Gölbaşı hattı, İslahiye Gaziantep’i hilal gibi kuşatmış durumda. Bu fayda olabilecek bir deprem, Gaziantep’i de çok kötü etkiler. Acilen harekete geçilmeli. Depremde toplanma alanları da çok önemli. Olası depremde Gaziantep’te toplanma alanları olarak uzay çatılı pazaryerleri gösteriliyor. Buralardan toplanma alanı olmaz. Üzerleri kapalı olan pazaryerleri de yıkılırsa ne olacak? Çünkü deprem toplanma alanlarını depremden sonra insanların barınabileceği, her türlü ihtiyaçlarını karşılanabildiği alanlar olması gerekiyor. Ve depremden sonra mutlaka insanların ulaşabileceği alanlar olmalıdır. Ama şimdi deprem toplanma alanı olarak ifade edilen alanlar binalar arasında kalmış küçük alanlardan oluşuyor. Bu alanlara deprem sonrasında da insanların ulaşabileceğinin bir garantisi yok. Dolayısıyla biz bu alanları deprem toplanma alanları olarak görmüyoruz” diye konuştu.

ŞEHRİN ENVANTERİ ÇIKARILMALI

Peri, can kayıplarının nedeninin deprem değil, planlama, mimarlık-mühendislik bilim ve teknik gereklerini yerine getirmeyen planlama, yapılaşma, üretim ve denetim sistemi kaynaklı olduğuna dikkat çekti. Yerel yönetimlerin derhal harekete geçerek kentin envanterini çıkarması gerektiğini belirten Peri, “Tün yapıların dayanıklılığı ortaya çıkarılmalı. Öncelikle deprem bölgelerinden başlayarak çevre düzeni ve il gelişim planlarında kentsel riskler ve afet riskleri belirlenmeli ve azaltılması yönünde acil önlemler alınmalı. Bu önlemlere göre bütün çevre, nazım ve uygulama imar planları düzeltilmelidir. Ve bu önlemlerden asla ödün verilmemelidir. Okul, hastane, yurt yapıları gibi kamusal ve toplumsal amaçla kullanılan yapılar başta olmak üzere bina envanteri acil olarak çıkarılmalı ve binaların hasar görebilirlik tespitleri bilimsel yapılmalı ve rant alanı haline getirilmemelidir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.