Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan ayının son günlerini sağlıklı geçirmenin yolları

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü (HKÜ) Araştırma Görevlisi Hülya Yılmaz, önemli açıklamalar yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2016 16:31
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 21:46
Kaynak: İHA
Ramazan ayının son günlerini sağlıklı geçirmenin yolları

Ramazan ayında son günlere girdik, bu son günlerinin hemen ardından, Ramazan Bayramını ülke genelinde yaşayacağız. Ramazan ayının kalan günlerinde metabolizma hızını düşürmeden, sağlıklı bir şekilde bayrama başlayabilmek için Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü (HKÜ) Araştırma Görevlisi Hülya Yılmaz, önemli açıklamalar yaptı.

 

Ramazan ayında yaşadığımız uzun süreli açlıkla beraber vücudumuzun besin alamadığını, bundan dolayı da bazal metabolizma, hızının kısılarak fazlaca yavaşladığını ve bu açlık sonucu kan şekerimizin düştüğünü belirten Hülya Yılmaz: “Hepimiz de biliyoruz ki normal zamanlarda beslenmemiz ana ve ara öğünlerden oluşmakta. Peki, genellikle 3 ana öğün ve 2 veya 3 adet ara öğünden oluşan öğün dağılımımız Ramazan ayında nasıl olmalı? Bunun için en güzel yol öğünlerimizi iftar vakti ile sahur vakti arasına geçen süreye eşit şekilde dağıtmaktan geçiyor. Ramazan ayında iftar ve sahur olmak üzere elimizde 2 adet ana öğünümüz var. Bu iki öğün arasındaki vakit kısıtlı olduğundan bu araya da 2 adet ara öğün eklemeliyiz. Bu ara öğünlerinin zamanını hesaplamak için iftar ile sahur arasındaki vakti 4 eşit parçaya bölerek bulabiliriz.

Peki, ara öğünlerde nasıl besinler tüketmeliyiz? Ramazan ayının ilk günlerinden beri birçok kişinin ihmal ettiği ama kesinlikle atlanmaması gereken ara öğünlere, Ramazan’ın son günlerinde de ihmal etmeden devam etmeliyiz. Ara öğünlerimiz meyve, sebzelere, yoğurt, süt, ve 1 ince dilim tam tahıllı ekmek, galeta, tam buğday unlu kraker gibi kompleks karbonhidrat içeren besinlerden oluşmalı. Mesela ilk ara öğünümüzde 2 porsiyon meyve, ikinci ara öğünümüzde ise 1 kase yoğurt yanında 1 ince dilim ekmek veya 1 galeta şeklinde güzel bir dağılım olabilir. Bu şekilde hem karbonhidrat hem de protein yönünden dengelemiş oluruz.

Ramazan’da artan, kan şekerimizin düşmesinden dolayı oluşan tatlı yeme isteğimiz ara öğünler sayesinde kolayca bastırabilir, illa tatlı yenecek ise bu aralardan birinde yarım porsiyon yiyerek diğer ara öğünümüzü biraz daha hafif geçirebiliriz. Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesinden dolayı yaşadığımız yüksek miktardaki su kaybını telafi edip vücudumuzun sıvı elektrolit dengesini sağlamak için ana öğünlerimizin yanında ara öğünlerimizin her birinde de en az 1-2 su bardağı su, vazgeçilmez içeceğimiz olmalıdır. Normal zamanda sahip olmamız gereken ara öğün alışkanlığını Ramazan’da da bu şekilde devam ettirerek vücut dengemizin bozulmasını bir sorun olmaktan çıkarıp, çok daha rahat oruçlar tutabilir, iftar sonrası vakti çok daha rahat ve sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz” diyerek Ramazan’da sağlıklı olabilmenin yollarını belirtti.

 

Resimli

//////

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.