Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Gür 2019’u değerlendirdi

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, üniversite olarak geçtiğimiz yıl önemli atılımlara imza attıklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2020 14:03
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 10:46
Kaynak: İHA
Rektör Gür 2019’u değerlendirdi

GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, üniversite olarak geçtiğimiz yıl önemli atılımlara imza attıklarını belirterek, “Bu atılımlardan en önemlisi çok büyük bütçeli bir yatırımla hayata geçecek olan milli ve yerli nükleer molekül üretimi yatırımı olacak. Bu projeyle hem ülkemizin kanser tedavisi için kullanılan ilacını karşılayacağız, hem de dünya ülkelerine ihraç ederek ülkemiz ekonomisine büyük bir ihracat girdisi sağlayacağız. Projemize uluslararası büyük firmalardan yatırım ortaklığı teklifi aldık” dedi.

NÜKLEER TIPTA MÜTHİŞ GELİŞMELER

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, 2019’u üniversite penceresinden değerlendirip, önümüzdeki süreci değerlendirdiği basın toplantısı öncesinde Elazığ ve Malatya’da meydana gelen deprem felaketinde hayatını kaybeden yurttaşlara başsağlığı, yaralılara geçmiş olsun dileklerini sunarken ABD’nin Kudüs ile ilgili tavrı konusunda da, “Kudüs İslam dünyasının kalbi ve Filistin devletinin başkentidir. Kudüs meselesi yalnız Filistinlilerin meselesi değildir Müslümanların ve vicdanı olan tüm insanların ortak mukaddes şehridir.” dedi. Geçtiğimiz yıl, özellikle Nükleer Tıp ile ilgili son derece olumlu gelişmeler yaşandığını açıkladı. Geçtiğimiz ay itibarı ile Nükleer Tıp Görüntüleme Merkezi’nin Türkiye’nin en yoğun çalışan görüntüleme merkezi haline geldiğini, bu merkezde kanser yayılımına bağlı olarak ortaya çıkan kemik ağrılarının tedavisinde kullanılan Lu-177 EDTMP maddesiyle tedavinin yapıldığını vurgulayan Rektör Prof. Dr. Gür, “Bu yolla son 6 ayda 100 hasta tedavi edildi Merkezimiz, Türkiye’nin bu alanda akıllı molekül uygulaması yapan tek merkezi durumunda. Bu tedavi dünyada sadece birkaç ülkede yapılmaktadır. Tedavisi pahalı olduğu için bölgemizdeki üniversitelerin uygulamadığı Tiroid kanserli hastaların tedavisini üniversitemizde yapıyoruz. Türkiye’de en gelişmiş son teknoloji PET-BT ve SPECT - BT cihazları alındı. Bu sayede 200 kiloya kadar obez hastalarının MR’ı hastanemizde çekilmeye başlandı.”

MİLYAR DOLARLIK PROJEYE İMZA ATIYORUZ

Nükleer ilaç tedarikini sağlamak için altyapı oluşturmak üzere sunulan akıllı molekül üretimi projesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 32 milyon TL ödenek sağladığını açıklayan Prof. Dr. Ali Gür, “Bu projeyle proton hızlandırıcı tesis kurarak medikal sanayide önemli bir üs olmayı hedefliyoruz. Projemiz dünya çapında büyük ilgi gördü. Uluslararası ünlü firmalar, ortaklık kurmak için bize tekliflerle geldiler. Bunları değerlendiriyoruz. Proje hayata geçtiğinde ürettiğimiz akıllı moleküller ile hem kendi hastalarımızı tedavi edeceğiz. Hem de dünyanın birçok ülkesine satarak ülkemize çok yüksek döviz girdisi sağlayacağız. Hastanemizin Çocuk Kemik İliği Nakil Ünitesi faaliyete geçirildi. Çocuk Kardiyoloji Ünitesi birçok şehirde ve üniversitede yapılmayan invazif girişimleri yapıyor. Organ nakli konusunda büyük ilerleme kat edildi. Son 9 ayda, 8’i Sağlık Turizmi kapsamında yurt dışından gelen hastalar olmak üzere 100 ün üzerinde kişiye böbrek nakli yapıldı. Kornea naklinde Türkiye’de ilk birkaç merkez arasına girdik. Karaciğer nakilleri devam ediyor. 250 Yataklı Çocuk hastanesi binamızın inşaatıyla ilgili engeller ortadan kalktı ve inşaat hızla sürüyor. Muhtemelen önümüzdeki eylül ayında hizmete girecek. Çocuk bölümleri taşınınca, ana binamız da fiziki olarak rahatlayacak. Türkiye’nin en kapsamlı İnme Merkezi hastanemizde hizmet veriyor. Bu merkezimizde hem Gaziantep hem de bölge illerinden gelen binlerce hasta tedavi edilerek ölümden ya da sakat kalmaktan kurtarılmıştır.

SANAYİCİ İLE KOLKOLAYIZ

Bir GAÜN markası olan İntörn Mühendislik Uygulaması’nın birçok üniversite tarafından uygulanmaya başlandığının altını çizen Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Patenti bize ait olan bu uygulamadan hem sanayici, hem öğrenci hem de biz memnunuz. Çünkü sanayici kaliteli eleman buluyor. Öğrenci mezun olur olmaz işine kavuşuyor. Biz de üniversite olarak hem istihdam anlamında, hem de öğrencilerimize iş bulma perspektifinde başarılı oluyoruz. Nitekim Üniversitemiz öğrencilerinin mezuniyet sonrası iş bulma sıralamasında Türkiye’nin 14. üniversitesi durumunda. Öğretim üyelerimiz Sanayiye ARGE danışmanlığı yapıyorlar. Sanayiye yönelik Ürün ve Tasarım Mühendisliği Yüksek lisansı açıldı ve yoğun talep var. Teknopark yaptığı faaliyetler sonucunda Türkiye’nin en hızlı gelişen ikinci Teknopark’ı oldu ve ödülümüzü Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mustafa Varank Bey’in elinden aldık. Naci Topçuoğlu Meslek Yüksek Okulumuzda kurulan Ayakkabı Test Merkezi kurulup, uluslararası akreditasyon aldı. Böylelikle ayakkabı üreticilerimiz başka şehirlere gidip hem zaman kaybından hem daha fazla masraf yapmaktan kurtuldu. Öğrenci gruplarımız danışman hocaları eşliğinde projeler hazırlıyorlar. Geçen yıl Teknofest’te güzel başarılar kazandılar. Bu yol Gaziantep Teknofeste yoğun hazırlanıyorlar. Uluğ Bey ileri teknoloji merkezimiz tamamlandı ve hizmet sunuyor.

EĞİTİM VE SOSYAL BİLİMLERDE MÜTHİŞ ATAK

Gaziantep Üniversitesi’nin mühendislik ve tıp alanının dışında sosyal bilimlerde de önemli gelişmelerin yaşandığı bir üniversite olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Ali Gür, “Sosyal Bilimlerin alt yapısı ve akademik kadrosu güçlendirildi. İlahiyat ve Hukuk Fakülteleri kısa sürede tercih edilen önemli fakülteler haline geldi. Doktora programları açıldı.

Eğitim Fakültesi’nin akademik kadrosu güçlendirildi ve yeni doktora programları eğitime dahil edildi” dedi. Kentin eğitimine yönelik önemli adımlar da atıldığını belirten GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür bu konuda da şunları söyledi: “Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklı topluma dokunan yeni ve farklı projeler hayata geçirildi. Sosyoloji Bölümü lisans/lisansüstünde İngilizce programa geçti. İlk ve tek Göç Enstitüsü üniversitemize kuruldu. Dünya Göç Kongresi 24 ülkeden 265 konuşmacı ile üniversitemiz ev sahipliğinde yapıldı ve büyük ses getirdi. Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkede üniversitemiz en fazla tanınan ve ilişki kurulan üniversite haline geldi. Malezya, Ürdün, Lübnan, Katar, İran, Kuveyt, Azerbaycan, Balkan ve Orta Asya, Afrika ülkelerinden heyetler gelip üniversitemiz ile işbirliği konusunda görüşmeler yapıyorlar. Türkiye’de Yabancı öğrenci alımında YÖS sınavı yapıyoruz. En şeffaf ve güvenilir sınav üniversitemizin 2020 yılında da 44 ülkede 60 yurtdışı merkez ve 25 yurt içi merkezde YÖS yapıyoruz.”

DÜNYANIN EN İYİ ÜNİVERSİTELER LİSTESİNDEYİZ

Gaziantep Üniversitesi’nin Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere Türkiye’nin üç dilde eğitim yapan tek üniversitesi olduğunun altını çizen Rektör Prof. Dr. Ali Gür, bu konuda da şu değerlendirmeyi yaptı: “Üniversitemizde, üç dilde eğitim artık kurumsallaştı ve marka değeri oluştu. Uluslararasılaşma bağlamında üniversitemize bağlı uluslararası uzaktan eğitim ve açık öğretim Fakültesi açılması yönünde YÖK de prensip kararı alındı. Burada sadece yabancılara İngilizce ve Arapça eğitim verecek. Eğitim kurumlarımızın akreditasyonu tüm hızıyla devam ediyor. Mühendislik Fakültesi, Tıp Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu akredite oldu. Eğitim Fakültesi, İlahiyat Fakültesi, Fen Edebiyatın Bazı bölümleri, Diş Hekimliği Fakültesi’de akredite olmak üzere.

YÖK tarafından yapılan Kurumsal eğitim akreditasyonu için İlk 20 pilot üniversite içinde yer alıyoruz. Üniversite tercihlerinde bu yol doluluk oranımız % 99,5 ve ek yerleştirme ile ful oldu. Uluslararası derecelendirme sıralamalarında iyi yerdeyiz. Çok sayıda endekste yer alıyoruz. Merkezi İngiltere’de bulunan ve Dünya’nın en önemli referans değerlendirme kuruluşları arasında yer alan TİMES Higher Education’un (THE) En İyi Üniversiteler Listesi’nde 30 Türk üniversitesi yer alıyor ve üniversitemiz bu değerlendirmede 14. Sırada. Yine, eğitim dünyasının yakinen bildiği ve değerlendirmelerini referans olarak kabul ettiği US News & World Report’un hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasında üniversitemiz Türkiye üniversiteleri arasında 14, Dünya üniversiteleri arasında 864. sırada yer aldı. Başka bir değerlendirme olan Akademik Ranking Of World Unıversıtes’de İnşaat Mühendisliği Fakültemiz puanla dünyanın en iyi 200 inşaat mühendisliği, Fizik Mühendisliğimiz 300.Mühendilislik Fakültesi arasına girme başarısını gösterdi. Değerlendirmeleri spekülatif olarak kullanılan URAP ise YÖK tarafından resmi olarak dikkate alınmayan bir değerlendirme kuruluşu. O nedenle biz de dikkate almıyoruz.

BİLİM VE SANATA KATKI ÖDÜLLERİ

Gaziantep Üniversitesi’nin hem bilim hem de kültür ve sanata katkıları nedeniyle önemli ödüllere layık görüldüğünü de hatırlatan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, bu konuda ise şu bilgileri paylaştı: “Fen Edebiyat Fakültemiz hocalarından Doç. Dr. Mehmet Kahraman hocamız, TÜBA-GEBİP Ödülü’nü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almasının ardından, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından verilen TÜSEB Aziz Sancar Teşvik Ödülünü de Sağlık Bakanımızın sunması üniversitemizin başarı hanesindeki imzalardan yalnız birisidir. Üniversitemize ve şehrimize yaptığımız kültür sanat ve bilimsel aktivitelerle kattığımız değer vesilesi ile farklı kuruluşlar tarafından ödüle kayık görüldük. Öğrencilerine kültürel ve sosyal alanda her türlü desteği vermeyi kendisine ilke edinen üniversitemiz bünyesindeki GAÜNSPORİUM,   TSE 13811 Hijyen ve Sanitasyon Standart Belgesi’ni alan ilk üniversite olma başarısını göstermiştir. Son günlerde üniversitemiz bünyesinde bulunan Gaziantep Kültür Tarihi Müzesi’nin kapatılacağıyla ilgili iddialar da gerçeği yansıtmamaktadır. Müzemiz kapatılmıyor. Kütüphane bünyesindeki müzemiz için daha uygun, daha çok kişinin gezip görebileceği bir uygun mekân arayışımız var. Buraya taşırsak, müze yeri de kütüphanemize kazandırılacak ve kütüphanedeki sıkışıklık büyük ölçüde önlenecek.”

Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Ulusal ve yerel medyadan geniş bir katılımla gerçekleşen basın toplantısında çeşitli konulara ilişkin soruları da cevaplandır. Toplantıya, Rektör yardımcıları Prof. Dr. Şehmus Demir, Prof. Dr. Metin Bedir, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan, Rektör Danışmanları Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz ve Öğretim Görevlisi Fahri Çepik, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Suat Zengin, Genel Sekreter Yardımcısı Nuh Okumuş ve Şahinbey Hastanesi Başmüdürü Mustafa Kalkan da katıldı.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.