Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık Bakanını Uyaran Yılmazkaya, “İktidar Bu Tehlikenin Farkında Mı?”

Mutasyonlu virüs tehlikesi hakkında TBMM Genel Kurulunda konuşan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Hükümeti ve Sağlık Bakanını mutasyonlu virüsün etkileri konusunda uyardı.

Haber Giriş Tarihi: 03.03.2021 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 09:41
Kaynak: İHA
Sağlık Bakanını Uyaran Yılmazkaya, “İktidar Bu Tehlikenin Farkında Mı?”

İYİ Partinin grup önerisi olan aşı ve mutasyonlu virüs üzerine Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alan Yılmazkaya, “Her şeyi gizli saklı yapan AKP Hükümetinin bir dediği bir diğerini tutmuyor” diyerek İktidarın pandemi sürecindeki yanlış politikalarını sert bir şekilde eleştirdi.

“Virüslerin mutasyona uğradığında 2 yola yönelir. Ya öldürücülüğü artar ya da zayıflar” diyen Yılmazkaya, Mecliste yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Mutant virüsün bile mutasyona uğradığı bir dönemden geçiyoruz. Ama her konuda olduğu gibi iktidar bu tehlikenin de farkında mı inanın bilmiyoruz. Çünkü her şeyi gizli saklı yapıyorsunuz, bir dediğiniz bir diğerini tutmuyor. Tıpkı ülkemizde bir dönem vaka-hasta ayrımı diyerek sayıları sakladığınız gibi. İnşallah iktidar bu tehlikenin farkındadır.

Virüslerin mutasyona uğradığında 2 yola yönelir. Ya öldürücülüğü artar ya da zayıflar.

Ülkemizde 416 virüs varyantından 106’sının kökeni bilinmeyen virüs tipi, 263’ünün İngiltere varyantı, 23’ünün ise Güney Afrika varyantı olduğu belirlenmiştir. Ülkemizdeki varyantların daha yüksek bulaşıcılıkta olduğu sayısal değerlerimizle belirgindir.

Tabi biz ülkemizde yeterince varyant virüs analizini yapamıyoruz. Mevcut PCR testleri kökeni bilinmeyen mutant virüslere duyarsız olduğu için vakalar tespit edilememekte. Biran önce farklı varyantların gen haritaları oluşturulmalıdır.

Zaten yeteri kadar aşı tedarik edilmediği gibi yeterince aşılamada yapılamadığı için bunun üzerine mutant virüslerinde ortaya çıkması aşılama uygulamasının işe yaramasını zorlaştırmaktadır. Salgın durmadıkça ülkemize özgü yeni varyantlarda ortaya çıkabilir” dedi.

DERHAL HIFZISSIHHA ENSTİTÜSÜ AÇILMALI

Yılmazkaya, “Bu nedenle virüsün her yeni formuna karşı düzenli olarak mücadele verebilecek kapasitede aşı ve ilaç geliştirilebilecek kurumlara ihtiyaç vardır. Ama bildiğiniz gibi siz cumhuriyetin en değerli kuramlarından biri olan Hıfzıssıhha Enstitüsü kapatmıştınız.

Derhal Hıfzıssıhha Enstitüsü açılmalı ve beraberinde modern kurumlar ile birlikte farklı aşıların geliştirilmesi çalışmaları hızlandırılmalı, bunun için gerekli insan kaynağı ve tüm imkanlar seferber edilmelidir.

Ama bu önemli konuyu da uzaya-aya gitme projeniz gibi ele almazsınız. Bazılarınız aya gidemediği için kahrolacaktır ama can sağlığı her şeyden önemli!

Ama daha önemlisi mutantlı virüs tespit edildiğinde çok ciddi tam izolasyon gereklidir. Çünkü tüm dünya tarafından bilinmektedir ki bulaşıcılık hızı ilk formuna göre çok çok daha fazladır.

Ancak biz geçmiş aylar boyunca önceki bulaşıcılığı daha az olan virüs formunda bile izolasyonu tam yapamadığımız için ülkemiz doktorlarıyla hastaneleriyle çok kötü bir dönem geçirdi. O dönemdeki başarısızlığınız yüzünden insanlar yakınlarıyla vedalaşamadan, helallik alamadan ana-babalarını toprağa verdiler” ifadelerini kullandı.

HANGİ DEDİĞİNİZE İNANALIM? 

Yılmazkaya, “Virüsün hangi formu olursa olsun en önemli başarı tam izolasyon ve aşılamayla olur. Ama maalesef iktidarınız her ikisini de yüzüne gözüne bulaştırdı. Aralık ayında beğenmezsek geri iade ederiz değdiniz 50 milyon Çin menşeli aşının şuanda 13 milyon 500 bin dozu sadece gelmiş durumda, 3 aylık süreçte.

Güya 100 milyon doza yakın aşı anlaşma çalışmaları yapılmaktaymış. Kendi öz evlatlarımızın geliştirdiği Biontech aşısından da 4,5 milyon doz tedarik edeceğinizi söylüyorsunuz. Hangi dediğinize inanalım? 

Milletvekillerine, “Atı alan virüs Üsküdar’ı geçti!” diyen Yılmazkaya, “Taşıyıcı riski yüksek kafe çalışanları, restoran, berber, kuaför ve tedarik zincirindeki çalışanların tamamı şimdiye kadar aşılanmış olmalıydı.

Öğretmenlerimizin tamamı aşılanmış olmalıydı. Emniyet görevlilerimizin, askerlerimizin yani halkla iç içe olan tüm vatandaşlarımızın, rahatladığımıza inandırdığınız 2-3 aylık dönemde 2. Dozları dahil aşılarının bitmiş olması gerekliydi.

Ama maalesef olmadı!

Ekonomik zorluklar nedeniyle insanlarımıza, esnafımıza bakamadığınız için kısıtlamaları gevşetmek zorunda kaldınız. İnşallah daha kötü günleri görmeyiz. Ama gidişat iyi değil gibi.

Bu önemli gerekçeler nedeniyle İyi Partinin vermiş olduğu bu araştırma önergesini vatandaşlarımızın menfaatleri için destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.